Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...

Джамбазки: Поредната измислена драма! В България румънци няма!
10 мар 2016 14:44,
214
Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...
Снимка: Reuters, архив

България да признае румънските роми на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на невъзможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

"Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право", се посочва в позицията й.

"Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси", написа още Маковей.

По думите й усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език са били възпрепятствани от Министерството на образованието на България.

Според нея пред ромите от румънски произход съществуват трудности да заявят, че са румънци. Тя призова България да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика на румънците.

Маковей поиска и да се позволи да се водят занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

"Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език", настоява Моника Маковей.

Отговорът от българска страна не закъсня, макар и не от лицата, към които бе адресирано скандалното писмо.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира темата в профила си във Facebook: "Поредната измислена драма. Явно някой много, ама много здраво е заблудил колегата по отношение на националните въпроси. В България румънци няма, има шепа власи, наричани още "армъни", които не са румънци и говорят език подобен на румънския, но не същия. Ама не са и цигани също.

По същата логика ние можем да претендираме за български малцинства, основани на подобен на нашия език от Висла до Владивосток. За обучение на "румънски" на цигани-български граждани не може да става и дума.

По отношение на езика в църквите, в българските църкви се служи на български език, право защитено от св. Кирил и потвърдено след българския Великден от 1860 година в Цариград.

И смятам, че е редно да поговорим първо, къде в Румъния има богослужение на български език, като основанията за това са несравнимо по-големи.

А ако някой смята, че в България има румънски граждани, освен посланика, семейството му и служителите там, просто трябва да попрочете повече книжки. Исторически. Та така. Разясних й ги вече тези въпроси на колегата, за да няма повече недоразумения", заключава Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй до 17 век на българкси пишехте а колко столетия и българи бяхте ..брейй ,май забравихте от кога се зовете румънци ако не ме лъже паметта от 1854 ..там някъде след обединението на влахия и молдова, едно измислено име на народ и държава, големи националисти станахте бре мамалигари
56
0
 
16
 
! Отговори
ined преди 8 години
Маковей да се взема румънските роми не са ни притрябвали
55
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 8 години
Госпожооо, България няма нужда от малцинствата , а те имат нужда от нея и са длъжни да спазват законите й и да не се ползват с предимства пред българите! Ясноооо ли ти е ***!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258ето ви я културатаhttps://facebook/hystoryofwars/photos/a.153845874669090.36966.152072001513144/992482734138729/?type=3&theater
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки луд с номера си ... дано не се прояви пословичната лудост на нашите управляващи.
52
1
 
6
 
! Отговори
Кияк преди 8 години
Мислех, че ромът идва от Куба, а то кво .... ? от комшийте. Те че са ц.и...... си го знаем, де !
51
6
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 8 години
Zamislete, vo bolgarija nemalo Makedonci, Turci, Romi, Rumunci... Abe bolgari nema eeeeeej!
50
1
 
15
 
! Отговори
Ханко преди 8 години
..да , Влад Цепеш е обичал да говори турски най вече , докато е набивал на кол заловените от него турци ...факт ...поради тая си черта най ми прилича да е бил всъщност българин билингва , както е модерно да се казва сега..
49
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
до 258. Ооо това от вчера си беше много правилна политика. В Турция случайно християните да имат църкви навсякъде?? А колкото от онова от завчера, като се сетя за него се сещам за милионите изклани българи в продължение на 500г. И откъде, ако мога да попитам са прокудени онези турци завчера, а, да не би да са си били у тях. Не, били са натрапници и с пълно право са били изгонени.
48
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 8 години
Всеки иска нещо от България! Тия хора луди ли са?
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258Малко е.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да ги направим с отделен бюджет. Колкото се събере в бюджета им от данъци, такси и ацизи, толкова ще ползват.
45
1
 
17
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Ооооооо......който не се чувства български поданик да се маха.....стига с тази псевдо-демокрация. Крумовите закони ще оправят българското самосъзнание.
44
0
 
8
 
! Отговори
с преди 8 години
Правилно! Права, бюджет и имунитет за всичкото роми у нас! Български джунгали, румънски джунгали, всякакви. Веднаха трябва да отнесем този важен въпрос към закрилниците от БХК. Даже може да обявят румънското *** за "народ на годината". Така покрай обичайната номинация на БХК на някой сериен детеубиец за човек на Века примерно, и сиганята ще прокопсат.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами той само Иван Костов е такъв-крадлив влашки ром,ама ние сме го признали и достатъчно голям бюджет си има
42
0
 
10
 
! Отговори
За чудене преди 8 години
Само се чудя откъде се пръкна това наименование "роми"?С какво е по-доброот предишното ц.га.ни?Едно "ако", ако му кажеш паста или торта,ще спре лида мирише?Е,ако толкова им харесва,нали сме от демократична Европа,може да ги наричамеи бели хора.Не че ще избелеят и делата им и манталитета ще станат нормални.
41
2
 
9
 
! Отговори
АПОСТОЛУС ПАНАЙОТИС преди 8 години
ВЛАХИТЕ СА ГЪРЦИ..А ВЛАСИТЕ СА ЛАТИНЦИ--ТЕ СА АРУМАНИ, ИЛИ КУЦО ВЛАСИ.ВЛАХ И ВЛАС СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА...ЕДНИТЕ СА ГЪРЦИ ПО ЕЗИК. А ДРУГИТЕ ГОВОРЯТ НА ЛАТИНСКИ ДИАЛКЕТИ.НАЦИОНАЛНАТА НОСИА НА КАРАКАЦАНИТЕ Е ''ЕПИРО-МАКЕДОНСКАТА ПОЛАС '' = ПОЛАТА, КОЯТО ПРИЛИЧА И НА АТИНСКАТА НОСИЯ..КОЯТО НОСЯТ И ГВАРДИЯТА ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПАДНАЛИЯ ВОИН И ПРЕД ПАРЛАМЕНТА.А ПЪК ТОВА ЗА РУМАНСКИ РОМИ---Е НЕЩО ТРЕТО, КОЕТО НЕ ЕДНО И СЪЩО С ВЛАСИТЕ И АРУМАНИТЕ.БРАТЯ ВУЛГАРУСИС, ДАИТЕ СИЧКИ РОМИ В РОМАНИА !
40
1
 
12
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
В т.нар. "Замък на Дракула" има кръст,на който има надписи на старобългарски.Имената някои румунци ,а също и една голяма част от думите им са 1:1 с нашите.Влад Цепеш е бил с български корени и това ми е потвърдено от български история.Не ние имаме нещо общо с тях,а те с нас.
39
0
 
3
 
! Отговори
PLL преди 8 години
Моно, пий си хапчетата да не те почна ...
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маковей да не би да е румънска ромка или заработва допълнително нащат към БХК? Чудя се просто...