Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...

Джамбазки: Поредната измислена драма! В България румънци няма!
10 мар 2016 14:44,
214
Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...
Снимка: Reuters, архив

България да признае румънските роми на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на невъзможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

"Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право", се посочва в позицията й.

"Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси", написа още Маковей.

По думите й усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език са били възпрепятствани от Министерството на образованието на България.

Според нея пред ромите от румънски произход съществуват трудности да заявят, че са румънци. Тя призова България да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика на румънците.

Маковей поиска и да се позволи да се водят занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

"Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език", настоява Моника Маковей.

Отговорът от българска страна не закъсня, макар и не от лицата, към които бе адресирано скандалното писмо.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира темата в профила си във Facebook: "Поредната измислена драма. Явно някой много, ама много здраво е заблудил колегата по отношение на националните въпроси. В България румънци няма, има шепа власи, наричани още "армъни", които не са румънци и говорят език подобен на румънския, но не същия. Ама не са и цигани също.

По същата логика ние можем да претендираме за български малцинства, основани на подобен на нашия език от Висла до Владивосток. За обучение на "румънски" на цигани-български граждани не може да става и дума.

По отношение на езика в църквите, в българските църкви се служи на български език, право защитено от св. Кирил и потвърдено след българския Великден от 1860 година в Цариград.

И смятам, че е редно да поговорим първо, къде в Румъния има богослужение на български език, като основанията за това са несравнимо по-големи.

А ако някой смята, че в България има румънски граждани, освен посланика, семейството му и служителите там, просто трябва да попрочете повече книжки. Исторически. Та така. Разясних й ги вече тези въпроси на колегата, за да няма повече недоразумения", заключава Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 258 Ти ще го видиш преди мен ,така че ще му благодариш ,ръка му целувай ,крак му целувай,ако искаш и други неща му целуни в знак на признателност!!!!!!!
76
0
 
4
 
! Отговори
Влах преди 8 години
В България има Асоциация на власите в България. Власите са население,което живее по поречието на Дунава- за власи са се обявили ако не се лъжа към 1500 -2000 души.Говорят румънски диалект, който се разбира от румънците от другата страна на Дунава. Повечето са възрастни хора, даже повечето са неграмотни на румънски.В София има румънски лицей/гимназия/, има и румънска църква, където има и румънски свещеник и се служи на румънски. Така наречените аромъни или армъни са нещо съвсем друго.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до: 100 Анонимен Явно не познаваш добре История на България , по време на Османско повечето Ромски Катуни поемат на Запад от България защото не са били добре приети от Османска Империя , тоест ако не са били Османците сега гарантирам към 3 000 000 Роми в България та сам си предтави Държавата с полвин Население само Роми
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и аз това се чудя -що не пишат истината -какви са тези роми ,ромове ,пият ли се ,пушат ли се ,хора ли са или хайвани ??????? Имат си име този етнос ,а дали имат нещо общо с румънците това го знаят и първолаците у нас ,явно на тази Маковей и липсва освен добро възпитание и дипломатичност и добро образование
73
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 8 години
Тая как ме принуждава да й кажа : БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ!!! На който не му харесва - прав му път!
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се ,че Г-жа Моковей е в правото си да защитава и прави политики,но тези роми никога не са претендирали да са румънци,става въпрос за ромите копанари които са християни и говорят румънски.За мен това е поръчкова статия на Бойко и компания с цел очернянето на Г-жа Мокопвей след като ги направи криви със корупцията във българската прокуратура и сега нашите хубостници плюят и очернят
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма точна бройка колко на брой са Ромите в България , те отдавна се пишат или като българи или като турци , но вероятно са около 2 000 000 според раждаемоста при тях
70
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 години
До АнонименПървите роми са дошли през Гърция по тъй-наречения западен балкански път и са нахлули в цяла Европа. После през Мала Азия с заедно турците заливат Балканите. 12-13 век започват да ги гонят и горят с помощтта на Инквизицията и доброволни отряди в Западна Европа и голяма част са приети от османците по нашите земи, Румъния Сърбия и т.н.. Звучи ли ви познато? Същото е на път да стане и сега
69
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Вземайте си лингурите не ни трябват.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258не бери грижа за българската история -един ден както са я подкарали либерастите начело с Меркелица ще дойде един нов десен лидер в Европа и тогава жална ви майка на всички светни ,тъмнокожи ,арабели ,*** ... за бай Тошо с неговата екскурзийка която ви спретна ще си спомняте с носталгия по хубавите времена дори !!!
67
1
 
5
 
! Отговори
******************** преди 8 години
Проблема е доста сериозен, Българеещите се роми (Дасикане Рома) се чувстват като българи и дори християни , избягват да се наричат роми но това просто не може ей така да се изтрие като пдф файл в компютара
66
0
 
22
 
! Отговори
Един преди 8 години
България трябва да признае всички роми за Румънци и постепенно да си ги екстрадира за натам!!!
65
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ама да си ги взимат направо
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето Роми не искад да се признаят за Роми , понеже с времето са се българизирали буквално казано побългарили , но така или иначе точна информация няма
63
2
 
5
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Трябва да се почне изселването на всички които живеят на наша територия, а се имат за турци и ***. ..Достатъчно претенции имат, чак е безочливо.България ще пребъде, просто народа му трябва да се събуди.Много сме търпеливи
62
1
 
4
 
! Отговори
без преди 8 години
Дет вика един приятел техни височества ромите са в с нас от 5-6 век и още не са се приобщили. Рушат, малтретират животни, ... е... и крадат е не вервам да успеем да ги променим. Ама гледам западняците много ги разбират тези работи. Я да вземем да ги изпратим на Дания или на някой от другите високо развити общества да ни покажат как се правят тия работи.И казвайки това отбелязвам имам нормални роми - приятели, които уважавам и които нямат нищо общо с тези, за които говоря. Те са се приобщили.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има не само Румънски роми а също и Сръбски роми , да не забравяме че Ромите са дошли по време на Византия тука
60
0
 
8
 
! Отговори
Хахо Лудов преди 8 години
Маковейке, тука за такива глупости пари няма. Продължавай да сънуваш.
59
0
 
7
 
! Отговори
12 преди 8 години
Тая па ромка от северна Добруджа какво е пушила та говори така странно? Не е ли чула, че индия я изпревари и всички роми сме ги признали за индийско малцинство? И учат и говорят индийски език? Я да се разбере първо с индия кой какъв е пък тогава ще видим.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Makedonecя па и тоя отпадъчен продукт на Балканите дава акъл ..абе гледам в Скопие албанците с правят на всяко кьоше паметници с албански орли и тепат като мечка в дувар вашиот пишман патриот онзи античния тошко македонски ,официален език в страната им е албанския ,имат ден на албанското знаме ,и в същото време водят спор с Гърция за името -какво име искате като дори нямате единен национален език бе ?вардарска шиптерия -това ще ви е скоро време името!