Борисов завърши десния си поход, ГЕРБ окупира центъра

Анализатори: Политическият "разкрач" на ДСБ е удобен на премиера
5 апр 2016 16:19,
53
Борисов завърши десния си поход, ГЕРБ окупира центъра
Снимка: Reuters

ГЕРБ трайно "окупира" политическия център. "Десният поход" на Борисов явно е завършил.

Това е една от констатациите в редовния месечен анализ на Институт “Иван Хаджийски“. Според авторите му острите реплики между ГЕРБ и ДСБ през последния месец само са легитимирали малкия партньор в коалицията като централен фактор. "По всичко личи, че политическият "разкрач" на ДСБ – да бъде и вътре във властта, и извън нея – е удобен и на Борисов", смятат анализаторите.

Според тях Борисов вече няма нужда да бъде възприеман непременно като “десен“ в страната. “И партия му не е склонна да разглежда себе си в “пакет“ с ДСБ. Така за него се открива пътят, по който – дистанцирайки се от поведението на ДСБ – да оставя отворени врати към всички и едновременно да държи другите политически играчи в непосредствена политическа близост до себе си“, се казва в анализа.

Още по темата
Според наблюдателите така Борисов може да се възползва от антиимигрантските и скептични към брюкселските решения настроения, без да се съобразява с твърдата прозападна линия на ДСБ и да напредне с “опитомяването“ на ПФ.

Ситуацията в БСП е време на жестока конфронтация, смятат анализаторите.

Те описват предстоящия конгрес на столетницата като важен за политическия курс на партията – социалистически, лицето на който е Михаил Миков и социаллиберален, олицетворяван от Корнелия Нинова.

ДПС и ДОСТ са в двубой за етническия турски вот. Партията на Доган полага кризисен тест за стабилност, се казва в анализа. С визитата си в Турция Местан иска остави впечатление, че Анкара стои твърдо зад него. Доган отвърна с делегация, изпратена от него в Турция, припомнят от “Иван Хаджийски“. Анализаторите смятат, че предстоящите седмици са особено важни за разпределението на турския вот – на 10 април ДОСТ ще проведе учредителното си събрание, а на 24 април ДПС ще избере новия си лидер.

Анализът на Института сочи, че дипломатическите ходове на Патриотите дават своите плодове. “Отмина времето, когато срещу тях се четяха декларации, че са профашистки и неприемливи в демократичната политика. Близостта до ГЕРБ укрепва присъствието им на различни политически, медийни и административни равнища, но крие и неизбежни рискове“, пишат наблюдателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
До Анонимен 45Приятелю, приказката за вълка дето си сменял козината но нрава не, чувал ли си я?Та АБСОЛЮТНО е ясно, че около 90% от всички съвременни политици са били членове на БКП.В това число и ГЕРБ. Та Бойко Борисов ОТКАЗА да напусне БКП през 90-те. Цветан и той с комунистическо минало, Цецка ..... още да изреждам ли?Правоимащи бяха при социализма и сега пак са правоимащи.Андрей Луканов какво е казал: Ако трябва да строим капитализъм ще строим, но НИЕ ще сме капиталистите.Прав ли съм
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
43-ДОБРЕ СИ ГО ПОДРЕДИЛ, АМА НА ФОНА НА ВСИЧКО ДРУГО КОЕТО НИ КЛАТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 50/60 ГОДИНИ ГЕРБ ГАЛИБА СА НАЙ НОРМАЛНИТЕ.
35
1
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Шефа на ДАИ продава книжки,Полицаи продават наркотици,Граничари прекарват бежанци,Кметове станаха наркопласьориИзберете отново ГЕРБ и в частност Бойко Борисов.Прекраснен живот. Сигурност за децата и внуците ни.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен37 Печелел избори, казваш? А другите не печелят? Ще печели, разбира се.С парите от комисионните, от шефовете на ДАЙ, от митниците, а сигурно и от мигрантите. Не че другите не печелят и те така, печелят всичките по този начин, но Герб печели най-много, защото плаща най -много.Казах ти от къде идват парите.
33
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Ооооооооооооо, не бойте се. И в левия сектор ще мине, щом усети, че народа не го желае вече, и му се клати премиерския стол.Не е далновиден, страхлив и нагаждач е той, а се опитва да се изкара далновиден. Не виждате ли, всяко събитие в страната, което те, герб, предизвикват сами, после се налага да Баце да идва на бял кон, и да спасява работата..Типично ромски начин на бизнес, пробват един път, не става, виждат какво да се промени-пак не става, променят още нещо.....Но като цяло-ромска работа.
32
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 37.Защото простите са много повече от умните, а медиите се грижат простите да вярват на Борисов, като се добавят и малко изборни манипулации, резултатът е пределно ясен.Защо от 2009 емиграцията не намалява а нараства ? Сигурно защото сме цъфнали и вързали под зоркия поглед на Винету от Банкя?
31
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
В България няма политически център нито електорален, нито партиен. Колкото до ГЕРБ те са като черна дупка за "усвояване" на европейски средства(влиза и нищо не излиза) и като такава на принципа на гравитация всичкия *** имал неблагоразумието да се приближи до нея е въпрос на време да падне вътре.
30
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Баце, като са много умни другите що все ти дишат праха и губят избори ?!Нали уж бяха умни ;)
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плюйте Борисов, но той винаги печели, защото е умен пич.Пък вие си го плюйте, надали му пука.И за вас никой никога няма да чуе ...
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В г-н Борисов се вижда някаква надежда!
27
2
 
11
 
! Отговори
??+?? преди 8 години
Борисов - РРапона не знае що е дясно, що е ляво, знае само да прибира пари, така кактоправи от началото на прехода като редова Муттра, по-висша ММутра, а сега и Капо де капи - шеф на маффията в България. Защо никой не пита за парите на РРапона и ЧЧехльо в Панамските офшорки?
26
4
 
10
 
! Отговори
Виж Го преди 8 години
Борисов завърши похода си ДОБРЕ ОХРАНЕН
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кьсай Баце...
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи да те окупират САЩ и ЦРУ е много гадно , но да те окупира Русия и КГБ е просто прекрасно и всичко мирише на одеколон Руска тройка .
23
15
 
2
 
! Отговори
Шишо преди 8 години
ГЕРБ се справят най-добре и най-кадърно, за разлика от другарите и ДПС, които сумарно са били доста дълго време на власт. Орешарски и ко е достатъчно да споменем как набутаха Пеев и да си припомним какво задкулисие бяха...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателГЕРБ е абсолютно дясна партия,дясната философия е,на нас концепции и стратегии не ни трябват,той пазара се оправя сам(а накрая се стига до монополи,олигополи и картели)Дясна политика е за супер богатите да има супер ниски данъци,за сметка на косвените,които угнетяват населението до непосилност...
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България всички партии са некадърни с изключение на БКП-БСП . След 9.09.1944 г. БКП привлече всички крадци наречени мандраджии и всички бедни и необразовани маргинали. Така се стигна до най образования им лидер др. Тодор Живков , човек, който няма и основно образование по професия овчар . Сегашните са същите Станишев няма образование , Първанов същия и т.н. Та те според червения тиквар са по кадърни от ГЕРБ .
20
2
 
22
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
ГЕРБ е некадърна "партия". За развитие на икономиката нямат нито визия, нито капацитет. Могат да теглят заеми, да лъжат и ни водят надолу. Трябва да си ходят.
19
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Философията на българине е следната:Когато не иска да ползва парно, защото му го увеличават постоянно, българинът си сваля тръбите, а не властта.Когато не си харесва правителството и управлението той емигрира, а не го променя.Докато бягате в чужбина да бъдете роби, а не си стоите в България, за да се борите, нищо добро не очаква нито вас, нито държавата ни.Това ви го пише човек живял и в чужбина. Емиграцията не е решение. Тя е бягство от отговорност !
18
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
ГЕРБ е по-лява партия и от БСП .Трупането на външен дълг на принципа "След нас и Потоп", е типично лява политика - "запазена тяхна марка'. "Дясното" на ГЕРБ е само по телевизиите - радост за чистачките! ДСБ пък просто са поредните тарикати излъгали електората си. Не че същия може да напълни сектор А на ст. "В Левски"....