Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан

Макар и нова партия - ДОСТ може да се прицели в президентството
Обновена: 4 май 2016 14:55 | 4 май 2016 14:37,
222
Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан
Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова борбите на българските мюсюлмани срещу Възродителния процес, добили публичност като Майските събития, да станат официални празници.

Още по темата

"Крайно време е тези майски събития да влязат в празничния календар на България", каза Местан.

Той отправи призив тези дати да се почитат не само от представителите на една партия.

"Защото саможертвата на българските турци и на мюсюлманите в Родопите е за българската демокрация и България трябва да изрази уважение към тези събития, включвайки ги в официалния празничен календар", смята лидерът на ДОСТ.

Местан призова и да няма провокации по време на тържествата за майските събития, които предстоят. Очаква се по време на тях ДОСТ и ДПС да премерят сили за привличане на електорат.

ДОСТ може да има своя кандидатска двойка на президентските избори през есента, стана ясно още от думите на лидера й. Решението ще вземат ръководните органи на партията. Ако се откаже от свои кандидати, ДОСТ пак ще има активна позиция за изборите с подкрепа на някой от кандидатите, стана ясно от думите на Местан.  

Той изрази увереност, че формацията му ще получи регистрация от съда и приветства решението на магистратите да проведат жребий за съдията по делото. Местан обясни, че ДОСТ вече има над 13000 члена, над 9000 от които са получили уникален регистрационен код. Политикът съобщи, че има наплив на желаещи да се запишат в партията му и информира, че само в Кърджали новите членове са над 3000.

Лидерът на ДОСТ отново отправи критики към мнозинството заради текстовете в Изборния кодекс, които ограничават българите в САЩ, Канада и Турция да гласуват на избори у нас.

Местан сравни Кодекса с "фашисткия закон за защита на нацията" от 30-те години на миналия век, който ограничавал правата на евреите.  

"Българските граждани,които живеят в Турция възприемат тези текстове като продължение на Възродителния процес. Ако той ги лишаваше от идентичност, религия, име, а и право да живеят в България, Изборният кодекс ги лишава от естественото и свещено право на глас", каза лидерът на ДОСТ.  

"България се излага тежко", констатира още Местан. Той нарече лидерите на националистическите партии национални предатели и предупреди, че измененията в изборните правила ще имат последствие върху единството на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смяната на имената и Голямата екскурзия се случиха, заради Кипър. Сега ни се струва далечно и странно, но тогава много от управляващите са се страхували в България да не стане като в Кипър. Просто в един момент Турция да не отцепи половината страна. Затова и тази глупава презастраховка. Ако Турция не беше окупирала Кипър това също нямаше да се случи.Не че и сега няма вероятност да се случи. Даже по-голяма мисля си. Бог да ни пази.
72
1
 
16
 
! Отговори
Стършел преди 7 години
Местане, направо да обявиме месец Май целия, да не се работи....и тогава "бизнесмените" ни съвсем ще обезумеят. Официалните мюсюлмански празници се празнуват в Турция, бе човек нещо съвсем се обърка.
71
1
 
10
 
! Отговори
dfggf преди 7 години
Имаме си турски бат' Волен
70
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
И преди и сега се правят закони, които не се спазват.Ако бяхме спазвали закона на Бай Тошо, имената на новородените да се избират от българският именник, нямаше да се стигне до възродителния процес.Ако бяхме спазвали сегашната Конституция - нямаше в БЪЛГАРИЯ да има 2 етнически турски партии...Извод: скапани сме си ние, българите, за нищо не ставаме!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До53 Върви си в делиормана и чешаи ходжата по.......... Преди това да не си забравиш фереджето.
68
2
 
18
 
! Отговори
Манол преди 7 години
До Караибрахим: Няма да е зле да почетете и жертвите от атентата при гара Буново...Майки с деца убиха тогава терористите от ДПС...
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
65.Караибрахимов , какво ти беше българското име ?И защо се върна от Турция ! Там ти е мястото .
66
3
 
5
 
! Отговори
Стига вече преди 7 години
Посоката е ясна - one-way ticket to Turkey!
65
1
 
20
 
! Отговори
trun преди 7 години
Бе кво го показвате тоя бе?! Още малко ще иска да празнуваме атентата на Буново, сигурно...
64
2
 
14
 
! Отговори
Мак преди 7 години
Закон за защита на нацията е много важен закон защитаващ българската нация. Там ясно се прави разлика между българската нация и останалите и се защитават интересите на българите. Сега е обратното положение, защитават се правата на най-долните прослойки и извратеняци и държавата се разпада.
63
1
 
22
 
! Отговори
681 преди 7 години
Стига му давайте трибуна на тоя ТЪ ПУН ГЕР!Нашата територия е все още българска...
62
18
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 7 години
Което си е право, така си е. Имаше големи репресии по време на Възродителния процес, включително и много загинали хора в следствие от побой, и дори застреляни. Редно е да се признае грешката на режима официално и да се почете датата на Майските събития. Засега само ДПС почитат редовно Майските събития на Демир Баба Теке, защо не стане общонационално почитането?
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турски президент в България , на там се стремят от Турция . Българските политици допускат турска партия , което е против конституцията на България ! Така е по цял свят !Само България я поставиха под турско отново !
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами мазните борби, и те кога ще станат национален празник?
59
1
 
13
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Този мазен нерез на чието чело пише "евтина провокация" е обида за националното ни самосъзнание. От това, как българските политици ще се отнесат към долните му провокативни намеци, ще зависи и тяхното както и нашето бъдеще. Аз обаче бих искал да знам кой облечен в тога "юридически" шут позволи да се регистрира това отявлено реакционно турско изчадие? Този човек е предател. А колкото до Местан, ако го бяха пипнали засмукал *** на Ердоган, нямаше по ясно да е намерението му. Поне за мен.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност ДОСТ е всичко онова, което ДПС искаше да бъде, но не успя до сега. Ако по-рано им бяха отхлабили юздите на *** до сега да са отцепили Родобите и Лудогорието от България и да са си въвели турския за втори официален език и заслугата щеше да е на помака Желю Жел.ев,! ф
57
3
 
24
 
! Отговори
Национал преди 7 години
За невинните дечица, загинали на гара Буново, няма ли да кажеш нещо бе... Между другото, никой не уважава предателите , само им плащат!
56
3
 
23
 
! Отговори
факт преди 7 години
И после някой да ми каже ,че този не е за убиване !!!
55
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, само така. Нека да не забравяме как и паметник вдигнахте на убийците, които взривиха бомби във вагона за майки с деца като "форма на протест". Датата на изпълнението на присъдата им няма ли да искате и нея да я направите официален празник?И според българското законодателство етнически партии нямат право да бъдат регистрирани. Ние живеем в България и ако имаш български паспорт си български гражданин. Ако се смяташ за турчин - ходи си в Турция, а не прави партия тук.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе този лунатик няма ли кой да го затвори някъде.Да ходи в Турция да прокламира за обяввяването на празник за турския геноцид над арменците.