Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни

Ще може да се рови и в интернет кореспонденцията ни
26 май 2016 07:00, Петя Славова
138
Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни
Снимка: архив, Reuters

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица, пише "Труд".

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане.

Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности.
 
Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.
 
Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Брей преди 7 години
А какъв е срокът за подслушване или няма? Тоест имат ли някакви ограничения? Или искат неограничена власт над народа? Сега се злоупотребява с възможностите за следене чрез вградените от Интел радио чипове, които чрез подаден радио сигнал от следящият връщат пет снимки на екрана или видео в реално време. Този метод, който службите използват може да се засече с аналогов телевизор на канал S02 например и на още няколко, като представлява нарушение на картината с черно бели линии по екрана.
26
3
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 7 години
Не се връщай в БГ моля. И можеш да казваш, че си италианец, тъкмо и ние няма да се срамуваме от такива като теб. До вчера на село, днес вече небългарин. Нагледал съм се на такива неграмотни и прости. Ако четеше малко книжки, щеше да знаеш защо да се гордееш, че си българин.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако приемат този закон, няма да е лошо всеки разговор по телефона да го започваме първо с поздравление за майките на слухтящите.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС стана бетер тоталитаризма!
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама в нещо като Северна Корея ли се превръщаме?! Направо да спират и интернета, какво се лигавят!
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много , много интересно ? Значи полицията няма да ни защитава, а ще ни подслушва ? Ще ни подслушва и то от всякъде, демек ако тегля една тънка и дълга на на някой, я министър , я политик, значи да си стягам багажа за следствието ? А искам да попитам г-жата "министърка", лагера в Белене ще го отварят ли пак ?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕГРАМОТНИ ТОЛЕРАСТИ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА! ПРОМЕНИТЕ СА В ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ, КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ПОДСЛУШВАНЕТО, КОЕТО Е В ЗАКОНА ЗА СРС!
20
2
 
5
 
! Отговори
WinX преди 7 години
s chujda sum karta i izmislena internet samolichnist napravena na star Symbian telefon ot chujd IP adres shte mi prosledite meta dannite na dedoviq
19
2
 
18
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Толкова съм потресена и бясна, че, поради възпитанието си и това, че съм жена, немога да напиша това, което искам!До моя email ли опряха, че да си свършат работата?!Не вярвам на нито една хубава дума, казана за това ведомство! Колкото пъти да съм имала нужда от тяхната намеса, толкова пъти пръста си не мръднаха! И кой точно ще определи кое е "тежко" престъпление? След като е престъпление, то Е престъпление - "лекото" за едни е тежко за други.Нямам думи!
18
1
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Бачварова: -"Моля всички говорещи по телефона да не мляскат, да не се оригват, да не грухтят, да не се секнат, да не се хилят, да не кихат, да не кашлят и да не ***, защото всичко се подслушва и ако не се чува добре ще трябва да повтаряме записа."
17
1
 
8
 
! Отговори
бла-бла преди 7 години
Зад кадър се чува гласа на Бла-бла-Бачварова: Говорете по-силно! Щото след това ще ви карам да повтаряте разговора, заради лошия запис!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те щото се справиха с всяка друга престъпност, само тази в нета остана. *** дойде ли ГРОБ на власт много се стремят да могат да слухтят
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си говорим на "***", бе, като едно време. "Пеиспекаш пели педа песе певипедипеме педопевепечепера?" Нека се озорят!
14
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Те и без да е законно подслушват тъй че все ***.
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При бай Тошо си имахме доносници на властта, които те следяха какво говориш насам- натам- какво радио слушаш, какви книги четеш, сега вече се доближаваме с Цецко И Тиквата до романа на Оруел 1984 с пълна сила. Честито!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка крайност показва огромното безсилие на управляващите да се справят с както и да било, нищо повече.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ КАКТО ЧЕРВЕНИТЕ СА МИНАЛИ В НАСТЪПЛЕНИЕ ОЧАКВАМЕ МИНИМАЛНИТЕ НИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ НА ПОЛОВИНАТА ЕВРОПЕЙСКИ, ЧУХ ЧЕ ГЕРГОВ ТЪЙ КАТО МИНАЛ В НАСТЪПЛЕНИЕ НАПРАВИЛ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА КАТ У ЕВРОПА - 1300 ЕВРО, РАБОТНИЯ ДЕН- 7 ЧАСА ОТПУСКАТА 30 ДНИ И ПОЕЛ РЕЖИЙНИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ОТПУСНАЛ ИМ 13 ТА ЗАПЛАТА С ОТПУСКАТА И 14 НА КОЛЕДА- ЕТО ЕДИН УСПЯЛ ОЛИГАРХ С ЛЕВИ ИДЕИ.
10
2
 
15
 
! Отговори
Това вече е преди 7 години
класика! Ушатите герберасти, мутро-милиционери, без подслушване не могат, това е същността им. Ново ДС, за частно-партийни цели. Хвала!
9
1
 
23
 
! Отговори
Адвокат преди 7 години
Бре, нова фигура в процеса - "заподозрян за жертва на евентуално престъпление".Чутовно и епично хрумване ...
8
24
 
3
 
! Отговори
подслушван преди 7 години
Така се прави!Който му е чиста съвеста няма какво да се притеснява!А вие драскачи сте никои за да се притеснявате.