Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни

Ще може да се рови и в интернет кореспонденцията ни
26 май 2016 07:00, Петя Славова
138
Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни
Снимка: архив, Reuters

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица, пише "Труд".

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане.

Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности.
 
Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.
 
Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига глупости, да подслушват щели... Да не сме 100 милионна държава?! Една шепа народ сме, нямаме и 6 милиона и всичко се знае, кой какво с кого върти и имена даже, и адреси, но управляващите не желаят да разровят, защото и те са в кюпа...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ И ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ИЗМЪКВАТ СКЕЛЕТИ ОТ ГАРДЕРОБИТЕ, МАРТ МЪЛЧАНИЕ, СЕГА ОБЩЕСТВЕНА ТРЕВОГА- АЗ СЕ ТРЕВОЖА КОЙ ПЛАЩА ТАЯ КАМПАНИЯ, ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ПАК ЕДНУ НИЕЩУ СРИТАНУ И НИЙ И НАШИТЕ ВНУЦИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ 4, 5 МИЛИАРДА, ЗАЩОТО ВИДИТЕ ЛИ ЕДНУ НИЕЩУ ИЗЛИТЕ И НЕМА КОЙ ДА ПЛАТИ ТА НИЕ ВСИЧКИ ДА ИМ ПОЕМАМЕ МАСРАФА. ЗНАЧИ ДЕКЛАРИРАШ 1000 ЛВ ГОДИШЕН ДОХОД, А КУПУВАШ СПА ЗА МИЛИОНИ, НО НЕ ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЕДЕ И ДА ВИКА ТЕ СА ЛОШИТЕ, А ТИЯ ДА СИ ОКРАДАТ И ДА ЗАМЕТАТ- ХА СТИГА.
5
2
 
17
 
! Отговори
Sha преди 7 години
Нали вече вайбър е криптиран :) само през него ще заръчвам на жената ракия и краставици !
4
1
 
9
 
! Отговори
65 преди 7 години
Не само право ами и удоволствието ще има да подслуша моя телефон.
3
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това отдавна трябваше да стане
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последното изречение издава много ясно, че автор на този тъпизъм е Цв. Цв.
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Ушев Цецо, Боко Тиквата и Росен Плевела, само ГЕРБ!