КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите

В допитването, поискано от шоумена, остават три въпроса
Обновена: 28 юли 2016 16:07 | 28 юли 2016 16:03,
387
КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не ви харесва тук - отивайте в Русия и С. Корея.
252
3
 
12
 
! Отговори
Хайде на "конце преди 7 години
Българи, кога ще направим един "концерт" пред парламента?
251
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа дори не ходи да гласува.Кой му е крив?
250
7
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
Ако Славуца беше мъж щеше да направи партия, както е нормално, ако искаш промяна.Но е страхлиив и неккадърен, затова само приказва от екрана.
249
3
 
7
 
! Отговори
До тъпунгера преди 7 години
"Ние не сме Швейцария. По тая причина не трябва основни въпроси на държавноста да се решават от селяците и ромите, и депесарите, и комунистите и русофилите."Ами да си върнем комунизма тогава. Щом и без това искаш народът да няма право на глас.
248
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние не сме Швейцария. По тая причина не трябва основни въпроси на държавноста да се решават от селяците и ромите, и депесарите, и комунистите и русофилите.
247
6
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Швейцария няма комунисти и русофили, няма БКП и концлагери в миналото си.Затова там има много решения чрез референдуми.Затова пък в Русия никога няма референдуми.
246
0
 
12
 
! Отговори
На същото мнение съм преди 7 години
Цитирам един коментар, който на 100% съвпада с начина ми на мислене:"По логиката, че народът не може да си каже мнението по въпроси, решени в Конституцията, би трябвало още да е валиден чл. 1 от живковата конституция, който бетонираше управлението на БКП. По същия начин ни заявяват че думата на шепа политици, написали конституционни текстове тежи повече от думата на цял народ. Егати демокрацията!"
245
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пряка демокрация, като в Швейцария, или монархия. Парламентарната "демокрация" е измама. Абсолютна неравнопоставеност. Вижте ги нашите "богове"!
244
1
 
10
 
! Отговори
Гавра преди 7 години
Демокрацията е уж управление на народа.Щом управлява народът, е съвсем естествено именно хората да избират кой да ги управлява и как да ги управлява. Народът би трябвало да определя какво да пише в Конституцията.Също както през 1990. Тогава именно народът издейства промяната на Конституцията. Иначе до днес днешен БКП щеше да управлява по закон. Е? Как така през 1990г народът можеше да е основоположник на промените в конституцията, а по време на "великата" демокрация така да се гаврят с него?
243
4
 
17
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Г-н Трифонов. Прави партия и да ги изриваме тия. Моите родители пропиляха живота си в тоя преход. Аз искам друго бъдеще.
242
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави = ЦапрасСамо голи приказки и обещания за 1500 лв минимална заплата и 800 лв пенсия!От къде пари бе, Славчо, защо не вземеш да спреш да лъжеш просссстите хорица ?
241
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1990 беше променен основно член 1-ви от Конституцията.Не коментирай неща които не разбираш.
240
1
 
20
 
! Отговори
Стига толкова преди 7 години
Броят на депутатите трябва да бъде намален наполовина. Не може 85 милионна Германия да има 400 депутати, а 6 милионна България да има 240.Най-много 120. И да носят лична отговороност за всяко едно решение, което взимат. А не като сега - всички да взимат решение без никой да носи каквато и да било отговорност.
239
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумите в Швейцария са на друг принцип - не засягат държавното устройство и управление - ти си неграмотен и не го разбираш.Затова този референдум беше спрян, защото иска неща не от неговата компетенция - същото е и в Швейцария. Само от определена компетенция се провеждат референдуми, не за всичко.
238
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова сте пообъркани...Броя на депутатите изобщо не е важен.Има хиляди ненужни чиновници, неефективни, но вие не виждате това, нямате акъл за да видите, а точно те пропиляват милиарди!Не са ми мили депутатите, но проблема изобщо не е в бройката, а в ефективноста.Но ви е слаба математиката.И Трифонов ви лъъже а вие вярвате ;)
237
4
 
8
 
! Отговори
Мишките преди 7 години
А тогава защо през 1990-та година беше променена конституцията? Защо? Най-вероятно защото народът го искаше, а? Май единственият шанс нещо да се промени е с пролята кръв. Но вашата кръв, аз предпочитам да си пиша от компютъра и да си спотайвам като мишка.
236
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът, на България, е политическото устройство, което не се решава с въпросите на Слави. Дори напротив.
235
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трифонов знаеше че референдум няма да има.Той ви излъга, а вие лаппнахте стръвта на учиндолеца.Сега ще се изкарва жертва по бТВ :)))
234
3
 
11
 
! Отговори
Долу трътляците преди 7 години
"Народа спечели, защото номерата на гологлавия предател не минаха!"И какво спечели народЪТ? Че никой не зачита мнението му? Че отново 240 трътляци ще го грабят и ще се чувстват богопомазани, без никой да няма право да им разваля рахата?Или и самият ти си от тези кръвопийци?