В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор

Турската преса в очакване на срещата на премиера с Меркел
27 авг 2016 12:20,
331
В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор
Снимка: архив, Ройтерс

Всички централни турски вестници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Истанбул и срещите с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В статиите се акцентира върху продължаването на двустранното сътрудничество между Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".

Още по темата
Проправителственият вестник "Сабах" помества на челно място снимка на Бойко Борисов и турския президент Ердоган под заглавие "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер".

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Вестник "Миллиет" специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона".

Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза.

Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря по-късно днес за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос.

"Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. Вестникът цитира специално думите на Борисов, че основният въпрос сега е докога Турция ще успява да спира този поток.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
13
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Борисовв много си празноглав.Когато и да се скараш с Турция все ще е късно .Турция ще бъде разбита ,разграбена ,разрушена и след това разделена на поне 3 парчета .Великите сили няма да оставят Ердоган да им извива ръцете .Въпрос на време е Путин да им покаже среден пръст.Заради теб пак ще сме от губещата страна !!!
179
5
 
15
 
! Отговори
дебелия преди 7 години
Джараблус и околностите са изчистени от даеш и в момента много бежанци се връщат по домовете си... мисля че Ердоган е прав ''...само така може да се спре бежанската вълна към европата...''
178
5
 
9
 
! Отговори
до 239 преди 7 години
До До Бгългария Ес нато какво дири Турция в Сирия същото като Русия в Крим важното е като съседни страни винаги да сме в добри и приятелски отношения
177
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се спрат турските тирове на границата, до една седмица Ердоганя ще клекне и кьорава арабела няма да припари в България!
176
6
 
21
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
В Турция трогнати от Борисов. Обещали са му да го направят онбашия на банкянския конак. След като България стане отново част от османския ислямски халифат, или ако повече ви харесва, турската империя!
175
6
 
14
 
! Отговори
Вежди Рашидов да отг преди 7 години
Защо е закрит Турският Драматичен и Музикален театър в Разград и служителите му са изгонени като кучета от читалище Развитие ? А театърa в Кърджали Кадрие Лятифова" ?
174
6
 
12
 
! Отговори
Охо Бохо преди 7 години
На срещата Меркел пита Борисов: Какво иска хер Тайиб? - ЛАП АЙ! отвръща Борисов. - А после? пак пита Меркел. - ГЪЛ ТАЙ! отвръща Борисов. - Трудна среща сте имали скъпи ми хер премиер! - Трудна, отвръща Борисов.
173
25
 
18
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
само комунистите и русия искат да сме вечно скарани с Турция която никога не е водила война срещу България
172
16
 
23
 
! Отговори
щом е тъй преди 7 години
Явно на изборите трябва да се гласува за Каракачанов, защото всички останали играят "полегнала е Тодора" пред султана!
171
12
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До АТАКИСТСамият ти си бактерия.
170
13
 
19
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
До турските театри:Имам чувството че тези наши хубавци от делегацията ни там, след кебапите и баклавите дето са яли и шербетите дето са пилис техните чорбаджии от Високата порта, като нищо ако имахавъзможност отново биха предали . . . Апостола за бесило !?
169
5
 
27
 
! Отговори
р преди 7 години
Европа затъва в простотия .
168
8
 
9
 
! Отговори
asd преди 7 години
po-dobre s turciq otkolkoto s rusiq i es ili pyk usa,elate vijte v smesenite rayoni kolko dobre se jivee zaedno
167
14
 
14
 
! Отговори
турските театри преди 7 години
В делегацията беше и убиеца на Турската култура в България Вежди Рашидов.
166
1
 
14
 
! Отговори
Все пак... преди 7 години
До Ястреб ОсманлиятаДоане, ти как ги измерваш свестните хора, та правиш такива генерални заключения. Смешен си. Да бе посетил някое училище, все пак.
165
6
 
26
 
! Отговори
Хептен трогнат преди 7 години
Турция на Ердоган не вярва на никого, не се възхищава от никого и не се трогва от нищо, освен от себе си.И никой не вярва на Турция.Така стана. Като Меркел е не само слаб политика, а скандално слаб политик и предателка на Европа. Да не говорим пък за другите ояли се евробюрократи.
164
8
 
21
 
! Отговори
Бате Рашо преди 7 години
Каква е тази пораженска политика която се води с години откомпрадорската - политическа върхушката в тази страна!?За това не ни обичат нито на Изток, ни то пък и на - Запад !И докога ще изпълняваме безропотно мръсните поръчки на "силните на деня" ?Защо нито един представител от Вишеградската Четворка не отида дапада на колене на Новия Султан в двореца му в Анкара /който струва повечеот новопостроения трети мост над Босфора/, но нашия пишкин Огнеборец, отиде там като поредния турски васал
163
4
 
13
 
! Отговори
do ястреб преди 7 години
уточнение, защо се натискат безвизово да се скитат със турски паспорти. Срамувам се от такива неблагодарници като този.
162
14
 
8
 
! Отговори
до 215 преди 7 години
Значи в Турция има Фашистки Ислямиски Режим и за това БОЙКО се застъпва за него Пред ЕвропаИ на такъв човек как по правилно може да се нарече отИСЛЯМИСТ ФАШИСТза Боко иде Реч след като Се бори за интересите на Един Ислямист това го превръща в СъучасникИслямист и Фашист
161
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 216 Браво , похвално е че ще защитаваш държавата . С какво обаче ? С прашка , дупе , с какво? Бъди реалист ! В момента не сме били никога толкова слаби .