ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи

Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия са заявили интерес към проекта
5 сеп 2016 12:45, Екип на Investor.bg
215
ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи
Снимка: БТА, архив

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът.

Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.

Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента.

Дончев каза малко по-късно пред БНТ, че източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газов *** .
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДнес цените на петрола избиха тавана и то не заради Русия, а заради любимата на Козяк Сауд арабия.-----------Иска ти се. Петролът още е под 45 долара.
95
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтървахме "Южен поток" за да не разсърдим Брюксел, който пък по това време си мереше ... с Русия чрез санкции и спрени проекти. Сега нямаме проект, но имаме благословията на Брюксел, които по някакъв начин трябва да компенсират пропуснатите ползи. Не знам обаче дали е добра идея тази благословия да се използва за инвестиране в инфраструктура без да има ясни доставчици. Или идеята е да направим тръби по които Тотал да изнесат и продадат за 5 години целия газ от Черно море и ние пак да внасяме...
94
2
 
20
 
! Отговори
бабаит, но сламен! преди 7 години
Тоя пък на снимката, и той завалията, "Барабар Петко с мъжете"! Само че, него никой не го пита! И как ще го пита, след като е станал за посмешище на Европа, че и на света!
93
0
 
11
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Е хубаво, едните ще си правят турски поток, другите - северен 2. Като винаги ЕС прави всичко в нас ущърб, защо не им намалим вноската си там с толкова, с колкото ни ощетяват икономиката и селското стопанство всяка година?
92
11
 
3
 
! Отговори
Вот преди 7 години
Да не мислиш че това генералче ще спечели изборите :Д
91
2
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Боковия...хъб,ще се захранва с газ с кервани...камили от Катар(това на майтап).Вероятно Русия може да се...включи в този проект,след като гербавият...прецедент сдаде власта на генерал Радев и Тиквата падне от власт.До тогава Путин едва ли би си мръднал...пръста за измишльотините на Банкянския...зеленчук.
90
9
 
0
 
! Отговори
Южен поток преди 7 години
Цената която трябваше да плати България за Южен поток беше 1.5млрд евро за тръбите на наша територия за колко време щяхме да си избием тези инвестиции ? И кога най рано щеше да потече газ по тези тръби?
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До патриотДнес цените на петрола избиха тавана и то не заради Русия, а заради любимата на Козяк Сауд арабия. Направи си справка, преди да пишеш ей така само за да пишеш против "руската газ"
88
1
 
10
 
! Отговори
Допълнение преди 7 години
До BoikoНе взимам само от Световната банка. Напоследък считано от 30 август взех още 80 милиона за БЕХ с големичка ливхвичка без да разберете но ще разберете като ги плащате в парното, тока и водата, защото имате пари, в пари сте се видяли при моето управление и ще плащате за тия пари. А, от къде ги имате. Да нямахте, бе!Хи-хи хи
87
2
 
16
 
! Отговори
Газпром преди 7 години
Хубаво. Обаче на срещата не присъства Газпром. Как ще правят газов хъб без Газпром ? Смешни стават.
86
2
 
13
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Много боли бат Бойко.Тотния израз е прелъстен и изоставен.
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което очаквам да кажат руснаците, е България ако иска да си построи 150 км тръбопровод под морето и да се включи към тръбата за Турски поток. Вероятно те няма да имат нищо против да подават газ, но едва ли ще строят тръбопровод до българския бряг само защото Бойко много го иска. Спокойно могат да си транзитират същия газ през Турция и Гърция. Не е въпросът колко ще се пъне Бойко, въпросът е страните да са заинтересовани от този хъб.
84
2
 
21
 
! Отговори
Зелен Чук преди 7 години
Когато и хляба и ножа бяха у нас за "Южен поток", решихте да сте безропотни лакеи на Брюкселските дантели. Сега си бленувайте за хъбове и други смешки ... натикахте насила Ердоган в сладката далавера. Само, че разлика от вас той не е чак такъв *** и няма да изпусне келепира.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олеле каква голяма тиква
82
3
 
17
 
! Отговори
Онуфри преди 7 години
Боко, Боко, закъсня както се пее в песничката "безвъзвратно". Ердоган си свърши работата преди тебе.
81
3
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Той ЕС хубаво, че е "пуснал", ама Путин май не им го е искал. Тая Бокова сметка е без кръчмаря, а кръчмата е в Кремъл. Погледнато реално за какво им е на руснаците някакъв хъб в България, като нещата могат да се случат в Турция.
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Брюксел искаха да си спестят издръжката на Украйна и уредиха потоците на газ да минават оттам и Украйна да прибира транзитните такси. За сметка на България, разбира се. А нашите продажници (или ***) веднага се съгласиха. Сега се усетиха, че ги изпързаляха.
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България сама си уреди заобикалянето. Руснаците ни се молеха на колене, бяха готови да строят Южен поток с тяхно финансиране. Можехме да извлечем много изгоди, защото ги интересуваше да построят потока през България и досега щеше да е в действие. Но нали сме лакеи и чакаме какво ще ни кажат от Брюксел. Сега Тиквата се усети, че са го подхлъзнали.
78
3
 
16
 
! Отговори
Boiko преди 7 години
Аз взимам заеми от световната банка - всеки мандат по 15 милиарда евро , вие Матеряла мислете как ще връщате , това не е моя работа , мойта работа е да взимам заеми и да строя магистрали , който не е доволен да ходи на почивка !