ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи

Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия са заявили интерес към проекта
5 сеп 2016 12:45, Екип на Investor.bg
215
ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи
Снимка: БТА, архив

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът.

Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.

Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента.

Дончев каза малко по-късно пред БНТ, че източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще гласуваме за Бойко - 30 милиарда дълг иначе икономиката върви !
56
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще изберем Бойко - защото само той се осмели да вземе 30 милиарда дълг за 2-та си мандата !???? е кво прайм сега - 3-ти мантад и още 20 милиарда дълг ( така е в Америка )
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко,Бойко!Какво ли ви чака вас двамата с Цв.Цв.-хората на ЦРУ и САЩ за БГ и компания- управляващи БГ и ЕС след 1989г,след като китайците зае...аха американския президент посред летището - да си стои в самолета и да маха отдалеч на очакващите го хам-ерикански жур-налиги и майдан-специалисти?Стягайте се,чоджум,че май много скоро българските хунвейбини ще ви устроят такава културна революция и превъзпитание, че АЕЦ-а и Европотока собственоръчно ще ги изкопате и построите само за година!
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГерп го арестуваха и Цацаров го осъди като политически противник на Борисов. Всякаква опозиция на Герп се ликвидира за да не се повтори въстанието от 2013 г.
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хъбове бол има и сега, но няма икономика и няма кой да купува газ.
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То Атака няма вече, ти за премиер от Атака бълнуваш. Сидеров си натовари каручката със златното пръстче и кой от де е........
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАтака нямат премиер, докато Герп купуват НФСБ и патриотичните за да останат на власт.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pomni za Simitli ! ako e verno 4e stroitelnia boss e e*bal Premiera, to sastia toia diulger ste polu4i s predimstvo stroeja na Hubkata
49
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До онзи 74По силата на твоята логика за Атака са гласували 2% от населението. Не им ли е ясно, че 98 % от хората не ги искат???
48
0
 
13
 
! Отговори
от Кушадасъ трол преди 7 години
г-н премиер - поздрави от почивката , за която смея да твърдя че дължа на вас и вашия кабинет , ние сме добре дори имаме пари за питиета , толкова е финансово достъпно тук че удължихме дните с още 3-и . Необходимите финанси са ни достатъчни , а аз не знаех че е в пъти по евтинко от колкото в държавата на която вие сте премиер !
47
1
 
17
 
! Отговори
онзи преди 7 години
Ха, ха, ха, ха, някакъв по-долу бил казал - Изберете си други /сигурно е имал в предвид ГЕРБ/ ? И се питам ами кой и колко са избрали ГЕРБ ? Ако погледнем статистиката - едва по-малко от 15 % от населението на страната !? За какво говорим тогава ? На този цървула от Банкя не му ли е ясно че 85 % от населението не го иска, и би трябвало да се съобразява с това ! А когато народа не те иска, кой ти дава правото да решаваш вместо него ??? Ноооо .... да сте видяли *** да мисили ???
46
3
 
12
 
! Отговори
от Халкидики преди 7 години
Благодаря ви г-н премиер за възможността да съм на такова приятно място за почивка !Това дължа на вас и вашия кабинет , който за два мандата работа ми позволи аз и моето семейство да се видим с достатъчно евро за да осъществим така жадуваната почивка в чужбина !ваш фен бивш кадър !
45
2
 
17
 
! Отговори
много шум за нищо преди 7 години
През последните 25 години тенденцията е територията на България да се разчисти от всякаква критична инфраструктура - АЕЦ, тръбопорводи, химически заводи и т.н. Целта е да се превърне просто в една удобна територия, където може да се води война. Да сте видели да се водят бойни действия в райони с критична инфраструктура? Хъба само Бойко ще си го сънува... тука ставаме просто територия.... полигон.
44
2
 
21
 
! Отговори
за информация преди 7 години
Газпром са с Путин в Китай на срещата на Г-20 и тихо си редят нещата с Ердогана... А ний тук правим кули, пардон хъбове от пясък.... Бойко трябваше по овреме да се прави на държавник, а не сега след дъжд качулка. Още малко време да мине и още повече ще обърне посоката. Ще има да ни убеждава как всичко бил направил, но кофти руснаците му подляли вода и не искали с нас да си имат работа...
43
1
 
26
 
! Отговори
онзи преди 7 години
Не бе, просто си задавам въпроса, на кого ще продаваме тази газ, от този измислен хъб ??? На Румъния ли, която се самозадоволява със собствен добив, на Турция ли, която ще строи бившия "Южен поток" ? На кого ? На Сърбия и Македония ли ??? Че те са отдавна свързани с Европейските газопреносни системи, за разлика от нас !? Незнам ? Както и да го гледам ... от всякъде мирише на голяма корупция !!! Нещо от сорта като Белене . Не ни трябва, ама и парите които ще лапната някои са добри ?
42
0
 
29
 
! Отговори
трол преди 7 години
Извинявайте г-н Борисов че имам пари да ходя на почивка , а вие трябва да ритате топка с Витоша Бистрица !
41
0
 
27
 
! Отговори
трол преди 7 години
извинявам се че пиша против капиталиста Бойко - най богатия премиер на България
40
0
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
На тая конференция какво е международното участие, руснаци има ли? Нещо не се пише по този въпрос... как се разбра, че те имат интерес, а и останалите??? От днес има съобщения, че Путин и Ердоган са се разбрали за Турски поток. Една тръба за Турция (т.е.) спира транзита през България по досегашното трасе и АКО ЕС иска, да си вземе газ от турско-гръцката граница евентуално може да има и втора тръба. За български хъб няма и дума... Какъв хъб ще правим, не е ясно.
39
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и стана Бойко премиер :и кви магистрали ни напрай - 97лв. си ги плащаме , *** той ни вика аз ги напрайхи санира ни къщите безплатно , ама първия мандат вдигна данъците инак са безплатни и газтта поевтиня , ама 4-ри години я продаваше 1,60 лв. за литър и взе 30 млд. заем - и тръгна тая икономика като ненормална та чак взехме да почиваме !
38
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете дращят пост след пост........ хихихихи. А къф вой ще е като излезе нашата газ..................мале, мале............