Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!

Плевнелиев призова да съхраним и предадем най-важните поуки от 1885 г.
6 сеп 2016 11:22,
147
Президентът за Съединението: Дръзко, съдбоносно!
Снимка: архив "Булфото"
Президентът Росен Плевнелиев нарече 6 септември един от най-светлите и паметни страници в новата българска история. 
 
"Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ", каза той в изявление по повод празника.
 
Държавният глава напомня, че народът ни е намери сили да се противопостави на "егоистичните планове на Великите сили" броени години след своето освобождение. 
Още по темата
"С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!", пише президентът. 
 
Той акцентира на решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация, които доказали, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба. 
 
Президентът припомня, че преди 131 години предците ни са издигнали своя глас и са показали на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение.
 
"Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", се казва още в изявлението на държавния глава.
 
Той призовава и да съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Факти и историяСтига гнусна антибългарска и проруска пропаганда! В Санстефанския договор никъде не се споменава името на Българияа се говори за "руско-дунавска Балканска област". В тайнияруско-австроунгарски договор от 1876 г. има клауза да не се позволява да има нова голяма държава. Поне днес престанете безродата сирусофилщина.
96
3
 
6
 
! Отговори
Факти и история преди 7 години
До история и фактиВ Берлин Западна Европа разделя България на 3. Ако не бяхме разделени нямаше да има необходимост от Съединение, Балканска и Междусъюзническа войни, участие в Първата и Втората световна война.След Съединението губим Кърджали и района, които са отделен от нас пак от западняците.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
toya e sram za BG
94
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРуските агенти генерали на времето ги разстрелват а сега при евроатлантизма участватв президентската надпревара
93
22
 
6
 
! Отговори
история и факти преди 7 години
Нека по младите прочетат това. Преди съединението Русия води война, с цел да ни пороби. Благодарение на Европа сме свободни. По късно, от 1944 до 1989 година бяхме под руско-комунистическо робство. Тогава имаше голяма безработица и народа ни беше най беден в Европа. Едва след 1989 година, започна строителството на нови заводи и безработицата беше сведена до минимум. Никога не забравяйте- НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европейците са искали да има Османска Империяако българите бяха толерантни и европейски настроенисега щеше да са провинция, час от държавата Османция
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не сте били за Съединението на България в Гърцияне сте си направили селфи,не сте се похвалили колко добре сте си изкарали,не сте казали, че в България е мизерия и сте избягали за 4 дни от неязначи Вие не сте празнували Съединението на България и не сте българи
90
20
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Браво на Президента Плевнелиев ! Най-добрия президент в най-новата история на България, въпреки плюването на русофилите.Жалко че се отказа от втори мандат.Щеше да спечели одмах....
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МинкоМлади, неопитни ама са били готови да дадат живота си за България. Не са били късметлии. Изпълнили са дълга си към България за разлика от Плевенлиев. И са успели. Успели са да осъществят Съединението. Дали с късмет, дали с борческите си способности няма значение. Дали са живота си за България и това да сме свободни и едно цяло. Не е бил само късмета. Вярата им е била с тях и ги е водела.
88
13
 
3
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Ние гордите и свободолюбиви българи макар и малък европейски народ,винаги и при всяка възможност показваме къде им е местото на мужиците.Посредством ритник в носа.Та и днес така!
87
6
 
6
 
! Отговори
Минко преди 7 години
Млади, неопитни и невероятни късметлий...това са хората, осъществили Съединението.
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американска ***.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света"Защо тогава всеки друг ден освен този и другите български празници вие политиците мачкате българския национализъм и защитата на народните ни интереси?
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роско ли си,Нарко ли си- ти си знаеш,но за почти 27 години да бяхте се обединили и поне едно порно списание да бяхте направили бе,чоджум!Ама и него не можахте да го направите!Много сте некадърни бе,момко!От толкова дървено дърво сте, и за *** не ставате!
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народТоя млад народ е тук от 1300 години преди Плевньо. Виждаме ги сега "опитните" политици какво правят. Май тогава българите са били повече от сега.
82
1
 
14
 
! Отговори
8756 преди 7 години
Човек без мнение ....други какво му кажат .Много неврачен...Вечен слуга
81
13
 
4
 
! Отговори
Съединението Прави С преди 7 години
Да живее Президента на Свободна България!
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През целият си мандат беше мразен псуван и хулен.Половината му сънародници пък се подиграваха с неговото поведение и действия.С цялостното си поведение доказа предаността си към САЩ и патологичната си омраза към Русия и комунизма. Което пък е странно за комсомолски секретар,а още по странно е българомохамеданин да се прави на по голям европеец от европейците вече свършва мандатът и той отива там където неговите господари ще го пратят.
79
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Добри............Мъже като Плевнелиев никога не биха дръзнали..............Плевнелиев имаше куража да каже в прав текст, това, което го знае целия свят. Че Русия води хибридна война срещу ЕС и в частност срещу България. А разни "големи" мъжаги като руската болонка Бойка нямаха този кураж!
78
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 108Стига с това Освобождение бе! Днес е ден на Съединението. И от ,1885 година до днес Русия и русофилите работите против България!