Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни

Според ИМП решаващи ще са гласовете за другите леви кандидати и от ДПС
200
Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни
Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЕВСКИ ЗАГУБИ МАЧА И ГЕРБ ЩЕ ЗАГУБИ МАЧА .ВСИЧКО Е ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО
121
12
 
5
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Трайчо Трайков настина прави най-добро впечатление. Отначало бях резервиран към него ,но след дебатите си промених коренно настроението към него. Спокоен ,много знаещ и уверен в себе си още повече , че е предложен от РБ без никакви ангажименти .Той показа веднъж като министър ,че няма да търпи да бъде манипулиран и да работи против истината.
120
6
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Цецка - президент. По-голям абсурд от това, здраве му кажи. По-добре ГЕРБ да бяха предложили Митьо Пищова, него можеше и повече хора да го харесат. А и обещава кебапчета за електората. Как да не го избереш.
119
3
 
21
 
! Отговори
До 148 преди 7 години
Точно комунистите ще спечелят като гласуваш за ГЕРБ. Много си смешен. Не само ще гласуваш за комунистите ами и за партийната секретарка на комунистите. Хихихи.
118
10
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
По мое скромно мнение,единствените ,които имат нещо като интелект в главата си са Трайков и Орешарски,на обратния полюс е кандидата на ГЕРБ.
117
1
 
2
 
! Отговори
eskadroni преди 7 години
V utroto na svetla ERA , s fakela na nova VERA , idat bodri eskadroni Pak da kradnat milioni . BUDA , svil desnicata korava , v celii rust se TOI izpravia I viknaaa: Viiiiiiiii , sleznete ot konete I mi shlanga ( pojarnikarskia de) celunete , 4ak togava vuzcarete ve4na (ne) Pravda na sveta .
116
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
След като знаете резултатите защо да ходим да гласуваме?
115
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе стига глупости, че кой нормален е гласува за безлична женска физиономия
114
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са прикрити комунисти, а БСП явни. Избора е труден.Иска ми се да вярвам че ГЕРБ са по-патриотично настроени от БСП.
113
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам Трайчо Трайков, но за да не спечелят комунистите ще гласувам на втори тур за Цачева. Радев не трябва да се допуска. Аз не зная как може Български Офицер да живее като осъзнат предател.
112
5
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Добре че бяха анкетите по сайтовете,та да се озаптят малко купените социолози!Първоначално даваха 10% преднина на Цецка,ама когато излезнаха интернет-анкетите(с почти обратен резултат) от кумова срама намалиха аванса на 5%!Лично аз не съм умрял за Радев,но ако се наложи може и да гласувам за него-другите са много назад,за съжаление.Абе важното е президентът да не е от ГЕРБ и да е поне малко патриот...
111
8
 
34
 
! Отговори
ученик посл. година преди 7 години
Мене никой не ме е анкетирал. Аз казвам, ще гласувам за Радев. За пръв път имам право на глас. Моите съученици навършили 18 г. масово ще гласуват за него!
110
3
 
27
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Издигането на Цачева за кандидат е брилянтен ход на гения от Банкя!Според разни предсказания жена щяла да застане начело на България-ето ти Цецка!Обаче пък повечето хора искат мъж президент-няма проблем,Цецка е доста мъжествена!Е,вярно че Татяна Дончева е силна конкуренция по тоя показател,но пък няма такава партийна подкрепа.
109
1
 
6
 
! Отговори
Робот преди 7 години
Я на някои избори да няма социологическо проучване и нека да видим кой ще спечели. Защото така се втълпява на хората че кандидатите на ГЕРБ и БСП са най-големите и най-великите и един от тях ще спечели и всички % се въртят около тях. За другите кандидати не се говори нищо все едно че няма такива и нито един от тях няма шанс да спечели, а това не е никак честно и това е на всички избори. И от там идва приказката 'Ами то няма за кого друг да се гласува"
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ММММтам е номерът, да стане ясно, че бб е цец цач. Сиреч, харесваш си тате, гласувай за мама.
107
1
 
8
 
! Отговори
ШКУМВАТА преди 7 години
Радев към Цачева:-И двамата сме един отбор, но поне да не се излагаме! Запомни! При команда "Залегни!", не се ляга по гръб! И...не се вирят краката...
106
12
 
9
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 7 години
Ама Цачева и Радев на дебата не бяха ли като кандидат - президентска двойка? И само клишета : тя "Винаги верни на Партията", той-"Рапорт даден, рапорт приет!"При дебатите единствен Трайков се отличаваше: спокоен, ерудиран, мислещ, точен...
105
4
 
23
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Чудя се на акъла на тия мъже, особено ходили войници как може да гласуват за Цецито. В една военновременна обстановка /да не дава Бог/какъв главнокумандващ ще е "дамата" и дали нейният син ще се върне от Америка да даде пример сражавайки се за Родината?
104
3
 
20
 
! Отговори
стоил преди 7 години
На пъри тур за Цеца к.р......на втори тур за Цеца ....два!!!!
103
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ИЗПРОБВА В НЯКОЕ ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ НИВОТО НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК НА ЦАЧЕВА.Както пробваха Бареков.