Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни

Според ИМП решаващи ще са гласовете за другите леви кандидати и от ДПС
200
Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни
Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИ ТЯ ЦАЧЕВА НЕ Е ЛИ МЪЖ ПОД ПРИКРИТИЕ?
101
3
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Мечтиии , мечти и промиване на мозъци на балотажа стрина Цецка ще е от страната на публиката, а тиквата да сяда да пише оставката си ако разбира се не излъже както всеки път.
100
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен че Цачева е жена, а Радев мъж има ли някаква друга разлика между двамата кандидат президенти? Говорят и вършат едни и същи неща. Не трябва да си хабите гласа за никой от двамата.
99
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сто процента съм сигурен, че Цеца без фалшификации не може да спечели. Ако тя стане президент, това значи, че изборните резултати са фалшифицирани. Народа ни не е толкова ***. Може отделни единици да гласуват за нея, за боя както се казва, но като цяло аз вярвам в разума но моите съотечественици.
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ=БСППРОВЕРЕТЕ! Най видните от ГЕРБ:- Бойко Борисов -комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР.-Цветан Цветанов СТАРШИНА от ДС!Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.-Цецка Цачева партийна секретарка на БКП в Окръжния народен съвет в Плевен. -Симеон Дянков комунистическо синче, стипендиант на фондация ЗНАМЕ НА МИРА на Людмила Живкова. -Нона Караджова дъщера на зав. отдел в ЦК на БКП..Лиляна Павлова дядо партизанин от "Чавдар" и Живков мин-р
97
1
 
8
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Тоя *** и Герб не знае как се пише.В Мъглиж по пътя наредени тъмни граждани на България със знамена на Герб....Сигурно така е в цялата страна-пак ще си купят изборите нали се оядоха и яко награбиха!
96
7
 
5
 
! Отговори
Янко преди 7 години
Аз ште гласувам за г-жа Цачева, тя го заслужава, ние умните, убразованите сме за герп, ....а няой да знае къде и кога ще сераздават запалки, бонбони и тениски герп
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ се готви за огромно фалшифициране на изборите. Не случайно тези "прогнози" подготвят обществените нагласи. Костинбродските билютини заедно с "правилните" протоколи вече са в чувалите. Вярното куче Цветанов сигурно вече търси "бременни" на които да се помага в носенето на чувалите. Много ще са тежки. Членовете на комисийте ще стоят заключени 24 часа, докато припаднат и така ето ти Цецка "спечелила" ГЕРБ не са машина за избори, а машина за фалшификации! Прибавете и *** купени гласове.
94
2
 
9
 
! Отговори
ММММ преди 7 години
Тия запитвания май ги правят във факултета или столипиново, задават им въпросите по определен начин и после получават очакваните одговори
93
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм гласувал за ГЕРБ. Но този път ще гласувам на първи тур за Калфин, на балотажа за Радев
92
6
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Ха-ха-ха, аз съм на другия край на света, в Латинска Америка, брига ме *** дали Цвцка или Ал Бънди ще е президентин на тази отдавна загинала територия
91
9
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Сбъркана анкета. Радев нали не е кандидат на БСП. Нали е издигнат от анонимен ошфорен комитет. Който гласува за Радев, не гласува за БСП. Симпатизантите на БСП са прицакани.
90
13
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Стига бе! Цеца е ясно, че не става, ама да има хора, нормални, с ум, да гласуват за Радев не вярвам. Някакви баби там...да, ама хора под 70 години...стига бе.
89
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ми що Цецка ще слагаме бе Бойко - като трябва да е ти е послушен човек - дай да турим щерка ти. Барем няма да ни грози президенството и няма да е пяла "цъфнал герб". Човека обаче твърд готов е да накара гербаджии да гласуват за каракачанката му- уважава ги много.
88
2
 
24
 
! Отговори
ММММ преди 7 години
Направо не мога да разбера кой ще гласува за Цачева, освен че е послушна на Борисов аз за друго нейно качество не се досештам.Ако избора наистина беше мажоритарен, а хората не гласуваха като комсомолци за партията, независими какво изплюва тя, нещата щяхя да са коренно различни.
87
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пилот-изтребител и леля Цацка дето вари лютеница по пеньоар на двора РАВНИ по какво - на не се сърди човече сигурно. Социолозите стигнаха дъното в слугинажа. Па и телевизиите. Срамна работа. Тия хора как им се не протри езика от толко служба. Вие кучета ли сте бе... Пазарна икономика имаме намерете си некоя достойна работа. Канали с кирка ще копая *** няма така да си плюя на достойнството. Борсов секакав ама ти къде му служат по-долни и от червей.
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 116Къде са тези комунити? Ти комунист виждал ли си? Има бай ***, келеперджии, за които поредната партия е всичко, и откровени г.лупаци, които не мислят с главите си.
85
0
 
14
 
! Отговори
До 43-тия преди 7 години
Много си назад с материала.Това,че борисов се е договорил с електроразпределителните дружества за скок в цената на тока с 37% след изборите,е само от преди няколко дни.Вместо да четеш Винету,чети по-полезна информация.Бойко не успя да прочете книжката докрай,но ти видимо си успял,тъй като за истинските неща не ти е останало време.пийни си едно валерианче,че много вълнения те очакват!Едно е вярно,че ако Борисов загуби,ще предизвика гражданска война....
84
0
 
8
 
! Отговори
Бай Гъргори преди 7 години
Седнах след работа вкъщи, сипах си една напитка и почнах да мисля за кой да гласувам. Сложна работа, мисля, мисля, напитките станаха две, ужас, ни един от посочените и за црън *** не става. Добре, ама аз искам да гласувам, един вид се имам за съвестен матрял. Мъка, три напитки. Реших да определя по метода на изключването. Лесна и приятна работа, светкавично изключих всички без един, ама тогава съм заспал на масата. Събуждам се, прочетох кое име ми е останало .... и се омерзих. Мъкааа
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 111Да не живееш в Нова Гвинея.Аз пък когото срещна попържа *** и тикви.