В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завършена шушумига - не случайно жена му му би шута.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставихме се през последните години не само да ни лъжат и крадат, да газят през законите, да ни унижават, но накрая позволихме на една марионетка да погази и конституцията!!! Плевнелиев ще остане ненадминат в профанизма и слугинажа си! За лош христоматиен пример на следващите!
15
10
 
8
 
! Отговори
СОФИЯ преди 7 години
БРАВО РОСЕНЕ!!!!ТИ СИ ВЕЛИК ПОЛИТИК !!"ПОЛИТИКА НА ГОДИНАТА".....зеле да дроби с ония 3-фусти пред тебе!!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
А 99 преди 7 години
А палячовците в парламента - на въжето до един!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 7 - той няма 4 годишен мандат, а 5 годишен. 4-годишен е мандатът на Народното събрание, идеята е Президента и премиера да не се застъпвата. Първанов изкара точно 10 години
12
6
 
23
 
! Отговори
Безпартиен! преди 7 години
За пореден път чехълчо показа, че за нощо не става, а пък бате ти Бойко какви баш МРЪСНИ номера върти с това съставяне на правителство. Наскоро чух за първи път новия термин правителство в оставка направи това, премиерът в оставка направи онова министъра в оставка направи пък еди какво си. Е те тези още колко месеца ще са В оставка??? Много големи *** излязаха ГЕРБ-аджиите! Преди да започнете да ме плюете искам да знаете, че съм БЕЗПАРТИЕН не съм червен или дори пембян
11
3
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
цялото герб е пародия! Плевнелиев е п**** която само слуша - вярно да! ама да нямаш достойнство и да си шушумигар ми то това са лични качества които ние самите сме се поддали на тях! аз не съм и не бих гласувал за герб! единствено за учителката съм гласувал и не съжалявам! но такива хора - рядко! жалкото е че всикчи си измиват ръцете с другите и така колелото си се върти ли върти! никой не поема инициатива от мнооого време! а онези от дпс-тата растът ли растът безмълвно!!
10
13
 
15
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Браво, господин Президент!
9
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свърши ли му мандата - Плевневлиев от президентството директно да влиза в Затвора.
8
8
 
33
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Да не вменяват вина на Радев, Плевнелиев да беше научил конституцията!!!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом за 20 дена не могат да се разберат ... наистина за нищо не стават българските политици.единственото което ги интересува е лапачката
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той Плевневлиев не иска това - иска да продължи да управлява Бойко колкото се може по-дълго, за да си прикрие престъпленията. Ако знаеше че има вариант Радев да направи правителство, нямаше да го предлага.
5
1
 
22
 
! Отговори
Този е за преди 7 години
началното училище, още не е разбрал за какво е имал четиригодишен мандат. Дори не е дезертьор , а най-обикновен некадърник.
4
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които до вчера квичаха, че се протакат нещата, сега не искат да се съкратят сроковете, като служебният кабинет се посочи от Радев. Поредните комунистически простотии!
3
6
 
27
 
! Отговори
popa преди 7 години
баси цирка, ДА СИ ВЗЕМА ПЛЕВНЪО ФУСТАТА, Бойко и да отиват при братя Галеви и останалите престъпници или в централния затвор, аман от вашите простотии , аман от мизерията дето ни сложихте да живеем !
2
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези от бкп/бсп никога не са зачитали нито конституция, нито закони, добре са им го казали от дпс. Решението на Президента е точно!
1
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев да си подава оставката предсрочно и Радев да си заеме поста и да се оправя!!! Аман от всички вас, бе!