Реформаторите връщат мандата, на ход е Плевнелиев

Пред президента има 3 пътя. Кой от тях ще избере?
21 дек 2016 07:00, Красимир Ангелов
63
Реформаторите връщат мандата, на ход е Плевнелиев
Снимка: Булфото

Парламентарната група на "Реформаторския блок" официално ще върне на държавния глава Росен Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това ще стане на среща между реформаторите и президента на Дондуков 2, която ще започне в 9,30 часа.

Още по темата
Така окончателно ще бъде сложен край на опитите да има нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание и предсрочните парламентарни избори напролет ще са неизбежни.

Въпреки совалките през последните няколко дни се оказа, че има точки, по които ГЕРБ, РБ и ПФ не са успели да се разберат и заради това кабинет в рамките на това Народно събрание няма да има, макар и вече да се завъртяха имената на Румен Христов и Найден Зеленогорски като фаворити за премиер. Обратът беше изненадващ, след като в понеделник представители и на трите политически формации анонсираха, че напредват в преговорите и нов кабинет е напълно реален.

Така след връщането на мандата топката ще е изцяло в ръцете на президента Росен Плевнелиев, който ще трябва да реши дали да назначи служебен кабинет, който по всяка вероятност ще управлява страната по-малко от месец - до 22 януари 2017 година.

Пред държавния глава сега има 3 варианта. Първият – да назначи служебен кабинет за трети път в своя мандат. Вторият е да бави нещата и да остави правителството в оставка до 22 януари, а третият - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство.

Самият Плевнелиев подчерта, че на този етап не е обсъждал имена за бъдещ служебен премиер. "В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев преди няколко дни в интервю за Дарик радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Vic преди 7 години
Имаш ли фейсбук? И да и не Как така? Фейс имам, но книгите продадох.
47
0
 
1
 
! Отговори
Виц от Мартин преди 7 години
Алкохолик се оплаква в РЗИ-ВарнаВ кръчмата срещу църквата ми продават ракия разредена с вода. А Д-р Радева ми е забранила да пия вода.РЗИ-Варна отговаря:Обърнете се към Областна Агенция по Безопасност на Храните. Това не е от нашата компетенция.
46
0
 
2
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 7 години
Плевнята ми обеща да ме направи служебен министър предател! :D
45
0
 
4
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Бати Бойко ги използва до края, с Цветанов им разиграха спектакъл достоен за Оскар, обидиха ги по най-долен начин и ги захвърлиха на политическото бунище. Така е когато и малкото ум е завладян от алчност и химери за власт!
44
0
 
0
 
! Отговори
до ognyanz преди 7 години
Е че той е мулти милионер, нали като се надидатираше излезна, че има 25 милиона евро. При толкова пари за какво му е да работи!?
43
1
 
13
 
! Отговори
гого преди 7 години
СТРАНДЖА, ти си страшно т-ъ-п гьон, точно като вожда ти Тиквата от Банкя, неграмотния пожарникар
42
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А горкият Радев дали вече не му е обещано от Кремъл службичка след вярна служба на Путин ?
41
4
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Горкия Плевньо. Ново правителство в тоя парламент няма да има. Кой ще го номинира за еврокомисар сега? Но не всичко е загубено. Хамериканците по правило дават някоя службица в ООН или в ЕС на тези, които вярно са слугували на техните интереси.
40
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнтиЕС-АнтиГЕРБДо СТРАНДЖАТАГЕРБ ще бъде премахнат от политическият живот в страната. Такава е Волята на Небето.Волята на небето не е важна... - важна е волята на Слънцето...
39
10
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Пагубна за партията се оказа раздялата на Овчаров и Чобанов... - и елиминирането на дрОгаря Дъбов...
38
3
 
8
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
До СТРАНДЖАТАГЕРБ ще бъде премахнат от политическият живот в страната. Такава е Волята на Небето.
37
1
 
5
 
! Отговори
Оптимиста преди 7 години
Абе до обяд има още 2 часа ... не се знае... :))
36
15
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Как си представяте Корнелчето - премиер... - трява направо да закриваме държавата... - ако трагедията в Хитрино еше станала при нея... - цяла зима горките хорица нямаше да се върнат по домовете си, а селото щеше да гърми като фоерверк в Мексико...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но със сигорност не очаквам БСП да спаси народа ни.Дали пък през тези 27 години не им ядем тяхната попара,защото да не отричаме ,че и Костов ,и Борисов са тяхни възпитаници,те са от тяхното семе! Не случайно те мислят по един и същи начин и еднакво народа за тях е тяхният враг и е притиснат до стената.Тези които не издържат тук на комунистическите ни нрави напуснаха страната и ние все по-вече се превръщаме в една ромска,едно емигрантска провинция на Европа,защото не се разделихме с най-големите
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз нямам думи за наглостта и подигравките на Тиквата..."Когато пак стана премиер, ще си поръчам от Русия бронирана "Лада Нива", за да обезпеча сигурността си" И този *** искате пак да ви е премиер?Нема такава държава!
33
2
 
13
 
! Отговори
as преди 7 години
ей не им ли писна бе, въртят цял народ на пръста си ... аман от kypвeнckитe им номера, тяхната мама
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Совалкаджиите не можаха да поделят баницата...защото парите за бюджет 2018 са похарчени, а не се знае дали ще бъде отпуснат нов заем на България в началото на 2017.Борисовата зима още не се е разминала.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ ПЪТ СТАНА ПРЕДЕЛНО ЯСНО,ЧЕ ГЕРБ Е ПРОТИВ НАРОДА СИ.ТЕЗИ ГРЕХОВНО НИСКИ ПЕНСИИ ЩЕЛИ ДА ПРЕОБЪРНАТ ДЪРЖАВАТА.А КАК ДЪРЖАВАТА ИЗДЪРЖА ДЕСЕТКИТЕ ПРЕВИЛЕГИИ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ,КАК ГОДИНИ НАРЕД ИЗДЪРЖАМЕ ОТДЕЛЯНЕ ОТ ЗАЛЪКА НИ НА МИЛИОНИ ДА СЕ ПАЗЯТ ДОГАН,ПЕЕВСКИ,И ОЩЕ И ОЩЕ КРАДЦИ НА БЪЛГАРИЯ.КАК ЕЖЕГОДНО СЕ ОТДЕЛЯТ МИЛИОНИ ЗА НСО,ЗА ПОКУПКА НА S-КЛАСИ КОЛИ ЗА БОРИСОВ -ТОЙ МАЙ ВСЯКА ГОДИНА ГИ СМЕНЯ С НОВИ,ЗАЩОТО БИЛ ПУШЕЧНО МЕСО*А ЗАЩО Е ТАКА ?",ВЕДНАГА СЕ НАМИРАТ ПАРИ КОЛКОТО ПЪТИ СЪДА ПОИСКА ПА
30
2
 
10
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
До СТРАНДЖАТА"И една добра новина за товарисшч Путин преди Коледа-следващия Генерален Секретар на НАТО ще се казва Росен Плевналиев и дясната му ръка-Даниел Митов.."Верно добра новина!Ама от фалшивите....В НАТО направиха много глупости,но не вярвам да се самоубият ритуално с тия две меки китки,ха-ха!
29
14
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Комунист - ключови думи:Кражби, далавери, корупция, шуроаджанащина, диверсии, саботажи, атентати, пропаганда, цензура, криза, купонна система, дефицит, популизъм, волунтаризъм, вулгарност...