В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
не говори глупости - в закона ясно е е казано - щом третата партия върне мандата, Президената е ДЛЪЖЕН да състави правителство. Подразбира се, че е длъжен да го стори ВЕДНАГА , няма нужда от срокове.
36
5
 
1
 
! Отговори
noname преди 7 години
До АнонименНикой не е застрахован от такова нещо, а и е по-добре шушумига отколкото мекотело и лицемер.
35
1
 
14
 
! Отговори
Расим Плевнюоглу преди 7 години
Да запазим тиквената мафия възможно най-дълго! Стотици "бизнесмени" си чакат нашите пари, обещани им от нея! Да им дадем възможност да се разплатят!
34
2
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".----------Дори немога/неискам да повярвам, че ГЕРБ са толкова б.е.з.м.о.з.а.ч.н.о, арогантно и нагло стадо! Плевньо е пастир на стадото *** от ГЕРБ - по картината в кабинета на Плевнелиев!
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дам един лесен пример на г-жа Цвета: Г-жо, ако сте бременна в 9 месец и някой ви накара да кърмите нероден Петко, какво ще направите?Жалко, че и депутатите и т.нар. президент не знаят основния закон на държавата! Май трябва следващите да държат тест един по един и който не знае Конституцията няма място в парламента!
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роско се прави на интересен ! Истината е , че се размотава и през това време "излишъка" отиде при правилните хора. Какъвто беше и замисъла , май.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов също имаше правителство в оставка - властта не се предаде веднага на НДСВ.впрочем правителство в оставка може да има и служебен кабинет - някои се надяват точно на неразбории като съставянето на втория мандат на Бойко - над 40 дни дни се удължи ивотът на служебният кабинет на Близнашки. Той беслужебен кабинет в ОСТАВКА - но Герб, ПФ и РБ трудно стигнаха до съгласие и през това време ни управляваше Близнашки. Някои хора се надяват на това.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко си дойде на мястото, Плевнелиев изпълни поръката на началника си от село Банкя Бойко ще си ни управлява в оставка или не. Защо беше целият цирк?
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито Плевнелиев е саботьор, нито Радев е дезертьор. Не си заслужава досегашният президент да прави правителство за "честита Коледа." А Радев още не се е заклел, Избран е ,но официално встъпва в длъжност от 22 1 2017г. Истинският виновник е шмекера Борисов. Правилно, че и двата президенти не му влизат в къпана. Не може един самовлюбен нарцис да се подиграва с институциите както си играе с народа. А народа както си знае. Напролет на 2017г., както на есента на 2016г. Свят ще му се завие на Борисов
28
17
 
13
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
Абе Гоце, точно ти ли говориш за Конституция и за законност? Какво е нарушил бе, в закона не е упоменат срок кога да излъчи служебен кабинет! Виждате ли се какъв закон-недоносче са сътворили твоите червени дружки!И колкото да плюеш, Плевнелиев е два пъти повече Президент от тебе! Руска марионетка!
27
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв президент е Плевнелиев, след като той, най-високопоставеният човек в Държавата демонстративно нарушава КОНСТИТУЦИЯТА ?!?Нямам думи ...
26
1
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Времето ви изтече.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая кокошка Цвета много знае бе. Толкова е п*оста, че няма накъде. На 22 януари Радев встъпва в длъжност. До тогава е никой, какъв дезертьор? После вие първи щяхте да го обвините в нарушаване на какво ли не и да изтъкнете, че още няма права. Гърбавите са много нагли и п*ости. Писна ми от тези ла*нари.
24
15
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До АнонименА кого да изберем - гробокопачите на България от БСП ли?
23
1
 
14
 
! Отговори
ined преди 7 години
Ако Плевнелиев вече го е подкарал на уволнение, а на Радев още не му се работи, да дойда до 22 януари аз да да им върша работата ама ще ми дадат заплатите си, че без пари не бачкам
22
0
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Премиерът в оставка Борисов като главен виновник за създадената ситуация - кризисната или есктремна ситуация какъв е според парламента? пп. БГ е парламентарна републикаи единствено в естремни моменти Президента взема управлението! Настоящият Президент е Плевнелиев! Радев все още не е дал клетва да е Президент и за сега не е такъв, да не напиша е никой!ппп. Т.ъ.п.а.ц.и.т.е в НС к`во точно обсъждат и що губят времето в празни приказки и несъстоятелен спор!
21
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
не си слушал внимателно. Царят също имаше правителство в оставка. Нямаше служебно правителство, а цели 40 дни докато не се разбраха за тройната коалиция си управляваше НДСВ просто не го усетихме. ПРи Станишев Бойко бързо влезе във Властта - за около седмица и не разбрахме за правителството в оставка, а после влязохме в поредица от служебни кабинети.
20
0
 
12
 
! Отговори
От моя гледна точка преди 7 години
Служебен кабинет, защо ??? Те и без това ще ваканцуват.
19
1
 
12
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 7 години
На следващите избори пак ще съм дупетат. Боеко ще спечели. Комунистите са по зле и от нас. Боеко пак ще обиколи телевизиите и ще омае болшинството малуумници с избирателни права. По хитрите мургавелковци ще ги купи. И готово! Пак ще натискам копчето за тлъста заплата :DБачкай народе, опъвай!
18
9
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До Безпартиен!Ти просто си морав кукундрел!