Ревизия или реваншизъм? Какво откриха министрите в министерствата?

Най-много пробойни при обществените поръчки има в МО
Обновена: 17 фев 2017 12:17 | 17 фев 2017 09:06, Веселина Йорданова
126

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Данни за измама и други сериозни нарушения са открити при 9 обществени поръчки на Министерството на отбраната и те са предадени на Военната прокуратура. Това обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който представи резултатите от проверките на министерствата.

При встъпването си в длъжност той възложи тази задача на министрите си със срок от две седмици. Акцентът на проверките бе върху обществените поръчки.

Още по темата

Герджиков напомни, че такава беше заръката и на експремиера Борисов, и настояването на президента Радев при назначаването на служебния кабинет.

За миналата година МО е обявило 113 процедури, от които са били прекратени 31. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени при 45 от общо 82 проведени обществени поръчки. Те са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още във вторник служебният военен министър Стефан Янев даде да се разбере, че при проверката на обществените поръчки във ведомството са открити "недобри практики". Предшественикът му Николай Ненчев обаче изрази съмнения, че проверката е задълбочена и видя политическа атака в направените изводи.

Като изреди девет министерства, при които има административни и технически пропуски без последици, Герджиков посочи, че в немалко от техническите задания на други са включвани условия и изисквания, които дават необосновано предимство на кандидати. Като пример за това той даде процедури на Пътната агенция за поддържане на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

При липса на конкуренция пък е проведена обществена поръчка за уеб базирана система в Агенцията за малки и средни предприятия.

Заради забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки има риск да ни спрат и европари - в МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и в МВР.

В здравното министерство забавяне има при процедури за застраховане на санитарни автомобили и за охрана.

Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерството на финансите.

Сигналите за нарушенията са изпратени до компетентните институции, а докладът ще бъде публикуван в понеделник в пълния му вид. В него има и препоръки от Главния инспекторат за преодоляване на проблемите.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи оситуряване на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на ЕС.

Премиерът е поставил и категорично изискване – всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по правилата на закона и проследени от инспекторатите и одитните органи в министерствата.

По темата за рокадите в областните управи Герджиков заяви, че те са направени изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. "Не са изпращани писма, адресирани до конкретни личности", уточни той. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

Според него политическата коректност изисквала губернаторите да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, а МС да реши кои от тях да останат на постовете си.

Конкретно той посочи, че единствено областният управител на Перник е поискал отпуск по време на провеждане на изборите. Тази причина - включване в партийни листи за вота, обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда.
 


126
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
Много съм озадъчен,че в Министерството на енергетиката няма далавери,тъй като Велери Симеонов говореше за много далавери...
94
0
 
12
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Абе защо така, когато хванат някои от нашите политици в крачка, те веднага започват да реват, като телета в железница, че ги преследвали политически...? А четвърт век вече няма, нито един осъден политик или държавник у нас (или поне аз не се сещам)!
93
0
 
12
 
! Отговори
посетител преди 1 месец
Всички са маскари.
НАРОДЕН СЪД ЗА ВСИЧКИ за последните 25год
Малко обесени политици от народа... малко разстреляни ...
ГАРАНТИРАМ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ ДО 1-2 години
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В МОН всичко е цветя и рози ......
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какво стана с онези 16 милиарда? Тази тема май е табу за всички правителства.
90
11
 
5
 
! Отговори
найден преди 1 месец
Абе , Герджиков я стига увъртания ами на фирми на доган и червените ли да се дават поръчките - нарочно да саботират и оплескат нещата !
89
6
 
7
 
! Отговори
Ало-о-о преди 1 месец
До Тиквоний Крадливи И ти от къде знаеш че цар Тиквоний станал милиардер бе гнусен. Такива като теб Цацаров трябва да ги привиква да кажат от къде имат такива "сведения" А ти глупако да знаеш от Хърсев , че в България няма нито един милиардер. Затова икономиката ни е толкова слаба.
88
8
 
10
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Ревизьоро Герджик ще се издъни яко , защота няма да се открият големи далавери. Ако върне до Орешарски , тогава ситоацията може да бъде друга. Но и това не е сигурно. Дали корупцията и далаверите по високите етажи не са само в главите на социалистите да се догопат до властта.
87
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаиде да се видят сега обслужващите фирми на мафиотската структура герб и да видиме колко милиарда са откраднали от европроектите и от къде ли не Боико и Цветанов трябва да се окачат на жълтите павета на бесилото,колко злини направиха за там са.
86
2
 
14
 
! Отговори
681 преди 1 месец
До Анонимен 89.......но за съжаление трудът на нашето и поколението на родителите ни отиде в дълбоките гуши на боковци, костовци, василевци,прокопиевци и разни други крадливи и алчни влечуги и кукумявки от тази пасмина,която трябва да бъде наказана както в Румъния-връщане на всичко отнето от народа и в затвора до живот!
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите ги нема и така и инак,действайте,новото разяснение за заглавие на материала,като хвърчащи мигранти литнали и се кютнали нейде.
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо когато проверяват правителствата на Б.Борисов /негови министри/ и излизат факти за порочни практики;когато се сменят областни,зам.министри,назначени от ГЕРБ медиите и най-вече телевизиите - БТВ, Нова тв, "Панорама" на .Василев дават вой до небесата. Много ми е интересна каква е обвързаността на тези медии с полит.партия ГЕРБ, РБ, на финансираната от "Америка за България" партия на "Да България"То са сълзи,то е чудо. Да не говорим за отратителното поведение на г-н Панорама .
83
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,Росен Плевнелиев им даде два месеца да покрият далаверите.Но със сигурност не са успели докрай.Интересно,дали тези ще успеят за краткото време,което имат да ги разобличат.А като знаем и какъв гл.прокурор си имаме е доста съмнително.
82
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадливи ГЕРБерска пасмина, ще ви изтрием на 26-ти !!!
81
1
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
НОВИНИ ОТ ПОСЛЕДНАТА МИНУТА
ЕВРОСТАТ
България текуща сметка към 12.2016
предишна стойност 160 млн.
прогноза стойност 60 млн.
резултат 490 млн.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До счетоводител "И това ако е ревизия здраве му кажи. пълна мимикрия.) ПРОВЕРКА галлфон , за ревизий си има оторизирани органи.
При проверка (повърхностно) ако цъфнат очевадни неща документите се предават за ревизия.
79
7
 
13
 
! Отговори
Reuters :) преди 1 месец
ХеХехеее пълно с евроггейски добри(зависи за кого) практики(аве кажи го кражби) !
Ревизия или реваншизъм? - Ами ДА от къде на къде ще правят проверки на БанкяБостан та той е Бог жив на земята да ни огрява и радва всеки ден.
Опс - мъ сам той поискал проверяващи алелеее !
Голям резил цъфна гроб с червен гъъъз от крадене (и с него краднат).
78
1
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
Другари и господа, в нашата община се строят хотели с пари крадени от всички нас.
Смело гласувайте за крадците, после работете при подставените им лица.
Успех !
77
11
 
15
 
! Отговори
Тиквоний Крадливи преди 1 месец
Мили Калинки, естествено, че правителството е близко до БСП. Те спечелиха изборите за Президент. Какво искате да ми кажете, че кака Росица не правеше правителства обслужващи Тиквоний и ГРОБ ли?
76
19
 
16
 
! Отговори
Iwan преди 1 месец
След целия шум - нищо особено. Ама оная мишка Герджиков нали трябва да служи вярно на червените "спасители".