Спешно! 160 млн. лева за Спешна помощ са в риск

Ананиев има само месец да подготви проекта за Спешна помощ
12 ное 2017 09:35, Петя Славова
15
Спешно! 160 млн. лева за Спешна помощ са в риск
Снимка: архив, Булфото

Съществува сериозен риск да загубим милиони, предназначени за подобряване на здравеопазването у нас. Новият здравен министър Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация на Спешната помощ.

Още по темата

Ако не се спази срокът, можем да загубим 160 млн. лв. заради поредната рокада в министерството, съобщава bTV.

Най-голямото притеснение е сред медиците в Спешната помощ, на които от години им се обещава преобразяване на системата по модела на останалите в Западна Европа, а на пациентите – достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

Проектът предвижда закупуването на 400 нови линейки, както и ремонти на 34 спешни отделения в държавни болници, 27 центъра за спешна медицина и 176 филиала към тях.

Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината.

Помещенията в ботевградската спешна помощ са ремонтирани за последно преди 18 години. Във всяка от трите стаи има паднала мазилка, стара апаратура и разпадаща се кушетка.

"Въпреки условията на филиала, ние продължаваме да работим и да обслужваме пациенти", казва д-р Ирена Маринова.Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината.

Помещенията в ботевградската спешна помощ са ремонтирани за последно преди 18 години. Във всяка от трите стаи има паднала мазилка, стара апаратура и разпадаща се кушетка.

"Въпреки условията на филиала, ние продължаваме да работим и да обслужваме пациенти", казва д-р Ирена Маринова.

Спешната помощ в София пък се нуждае от нов автопарк. Само за година 80-те линейки в областта са навъртяли над 3,2 млн. километра. Това се равнява на четири пъти разстоянието от Земята до Луната и обратно. Средната възраст на автомобилите е 10 години, а най-старата линейка е на 17.

От здравното министерство отговориха писмено, че кандидатстването по проекта се движи по план и няма опасност да изгубим парите.

Дали ще успеем да подготвим кандидатурата си в срок ще стане ясно в средата на декември. Ако получим финансирането, модернизацията трябва да се усети най-късно до три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравето е стока, докторите-търговци, евроатлантически ценности.Недейте да ревете, нали болниците са ООД или АД?
11
1
 
3
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Нещо не разбрах, новият разполагал с месец, а стария какво е правил? Сменя се министър, а не всички служители в министерството!? Или като го няма шефа не се работи. Предният професионалист е бил зает да урежда зетя, а новия какви ли ще урежда?
10
2
 
5
 
! Отговори
ПРОЕКТ преди 6 години
В момента има Държавна Поръчка за доставка на 100 линейки всяка по 1 600 000 евро .Цената им на свободния пазар и в Алибаба е 100 000 лева .Заедно с Оборудването .
9
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Единственото нещо което може да оправи здравеопазването е болниците да не са търговски дружества,сега те са и на болните се гледа като на стока,но за това трябва силна политическа воля.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ви са спешна помощ и здравеопазване? Важното е че над три милиарда лева годишно отиват за развъждане на чингя и суджуци.
7
5
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Хаха къде ще избягат бе, не оправдавам НС ,но и екарите не са стока за нищото което вършат искат милиони и все реват за пари. В БГ има население 5 млн. а бюджета на ЗК е колкото на Румъния която има 20 и повече милиони население.
6
4
 
7
 
! Отговори
Народно Събрание преди 6 години
Следствие от управлението на Здравеопазване и законотворци 30 г.Съвет, закривайте здравеопазването и здравното образование. Поне БГ пациента ще знае, че няма болници, лекари, линейки, мед . сестри. Ще се осигурява извън БГ, в краен случай аркадашите от Турция ще изпратят линейки.Молба към честните млади лекари, мед. сестри, спешна помощ - бягайте от БГ, ако не сте ЕОД и не печелите милиони от НЗОК, най-много да ви набият, да нямате стаж, заплати, апаратури, и да ви осъдят за надхвърлен лимит
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спешната помощ,от отдавна се нуждае от спешна помощ!*** не случва на реаниматори!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопаването и здравната каса трябва да се закрият в тоя си вид, ще дадем 160 млн на вятъра сега и след 2 месеца пак ще пляскаме за пари. Здравеопазванет е дупка, която поглъща милиарди. Всички лекари трябва да бъдат уволнени и който желае да практикува като лекар всеки месец да си плаща.
3
4
 
6
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Смятайте, че сме изгубили парите... Ама то няма лошо, нали целта на тиквите е да уморят лошия материал... Пък за ценните *** избиратели все ще се намери някоя линейка, в краен случай ще се наплодят нови.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадене, гепене, измами, фалшификации, шуробаджанащина, термина е въведен от З.Стовнов преди повече пт 100 години, корупция, прикриване на откраднатите пари, ето защо 28 години нямаме нормална Бърза помощ!! Погледнете само екипите, колите и оборудването в една Румъния. Стегнати, с комбинезони, нови коли, несравнимо с мизерията у нас. Трябват не много за да е наистина Бърза помощта. Но личната сметка е по-мила от тази за организацията. И резултатите са очевадни, мизерна БП, неефективна, лоша!
1
1
 
11
 
! Отговори
Лудост преди 6 години
Колкото и милиони да се наливат а те до сега не са малко,ако няма сериозни реформи няма да има никакъв резултат......