Чехия се чуди: Щом Гърция е в Шенген, защо България да не може!

Борисов поиска центрове за мигранти извън Евросъюза
22 яну 2018 18:30,
77

Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш изрази недоумението си от това, че страна като Гърция е в Шенген, а  България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш направи сравнението по време на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет. Днес двамата премиери проведоха работна среща в София.

Пред медиите Бабиш допълни и че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Още по темата

Чешкият премиер обясни, че Прага и София имат общи възгледи по много от важните теми на Европа. Затова Бабиш се радвал, че именно България поема председателството на Съвета на ЕС.

От София премиерът на Чехия се обяви против Дъблинското споразумение, което според него не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи. Той изрази надежда, че по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, върху които според Бабиш, страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние.

Борисов подкрепи колегата си от Чехия, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Той поиска компромисен вариант и настоя бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Българският премиер призова и да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предложи отново да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом чехите могат да изберат нормален премиер, защо ние да не можем?
22
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То защото преди ББ, България беше Светата Светих ! Защо пишете глупости бе !? Оставка искали ???И кой да дойде ????То да имаше реална алтернатива-ок ...Слави Трифонов или оня от Хиподил... ?Трябва да знаете,че ББ е най-малкото зло
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята Прошек - Велики Българи !
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На първа снимка виждаме чешкият президент и Цар Тиква (с короната на главата).
19
2
 
6
 
! Отговори
Great BG Chieftain преди 6 години
not really sure how to feel about it , something in the way you move...
18
3
 
23
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
колко пари се откраднаха покрай тоя шенгенПросто българските политици не искат да влезем защото изчакването е пак кражба на пари.Шенген какво ще промени живота на българина с нищоЧехите колко години ги храних ме чрез ЧЕЗ - държавна компания а ние баламурницив момента тока в Гърция е поевтин от колкото от България при положение че те го купуват от нас.Защо се вдига цената на тока в момента никой не казва каква е причината но знаем че всичко ще се увеличи и ние пак сме прецаканиОСТАВКА
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо България да не може ли? Ами много просто. Тук има стотици осъдени, които се разхождат напълно необеспокоявани, влизат и излизат от държавата и продължават да вършат престъпления. Имаме си братя Галеви, Брендо... В България има и служители на МВР и активисти на политически партии замесени в трафик на бежанци-ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА ПРОСТИЧКИ НЕЩА НЕ МОЖЕ И НЯМА СКОРО ДА МОЖЕ!
16
9
 
16
 
! Отговори
к преди 6 години
ние НЕ искаме да сме в шенген !!!!ще ни набутат в шенген само за да може гадното източно-германско бабе да си разтовари "бежанците" в България !
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия Убавец...
14
1
 
26
 
! Отговори
Чешкият президент преди 6 години
Странно, но след здрависването с премиера ви, ръката ми се корумпира. След това сама бръкна в служебния портфейл, извади командировъчните и ги прибра в личния ми портфейл. Като се прибера ще си пусна изследвания дали не съм се заразил с нещо.
13
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евалла Боценце, големи хора ти правят чест. А тия долу чеевените нека ти завиждат. Който завижда не вижда.
12
0
 
6
 
! Отговори
do 10 преди 6 години
toi nee *** nie sme takiva 4e go tarpim i ne grabvame sopite
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да се чуди хахаха то е ясно. Защото сме бедни и корумпирани
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехия е държавата с умни и некорумпирани управници. Ето защо икономически вървят напред, стандарта на живот им е добър. Летях с Чехите до Ню Йорк. Добре организирани, на ниво. Прага е един чудесен град. Шкодите които правят са търсени по цял свят. Нямат крадец и лъжец като Суджук паша, като Шайката му слуги, подлизурки, ментарджии. Българинът бяга от държавата си, младо и старо не иска да живее в тази простотия и бандитизъм. Обречен народ сме, щом този полуедеот ни е премиер. Просто изчезваме!
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Радев, защо никой не го бръсне.......!
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България е по-добре без Шенген и ще прибира пари за визи.
7
20
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Евалла Бат Бойко!Голем си.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Канада махнаха визите за Гърция.
5
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
6engen li e neznam si kvo nqma li ravnopravie mejdu grajdanite na saiuza tova si e jiva diskriminaciq ne moja balgarin koito raboti primerno v Germania da vzema v pati po malko ot germanskite si kolegi za tuka da ne govorim no tova nikoga nqma da stane za6toto germaneca nakoga nqma da se sravni s balgarina
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много опасна корупция в МВР и ще влизат бомбаджии в Чехия през България.