Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?

Интеграцията на Западните Балкани и, отношенията с Турция
21 яну 2018 10:00, Петя Славова
224
Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?
Снимка: БТА

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Бояна" е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС.

"Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция. Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват. Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват", изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция. Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел, пише Дойче Веле.

Ангела Меркел похвали освен това охраната на българската граница с Турция, в която участват офицери и техника на европейската агенция "Фронтекс".

Още по темата

Съществено място в разговорите в резиденция "Бояна" е било отделено на интеграцията на Западните Балкани в европейските структури. За целта в София се подготвя неформална среща на ръководителите на Еврокомисията,  Европарламента и Европейския съвет с правителствата на бившите югорепублики. Меркел е споделила оценката на България, че ЕС е длъжен да проявява по-голям интерес към страните от Западните Балкани и да се погрижи за това те да получат перспектива за прием в ЕС.

Съюзът трябва да се изявява пред света по-единно и по-бързо да взима решенията си. Само така, той ще може да затвърди позициите си в света, заяви още Меркел след разговорите си с българския премиер Борисов.

С него тя е обсъдила и стратегическите отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции. Поводът – опитите на Пекин да води отделен диалог с 16 източно- и югоизточноевропейски държави, от които някои членуват в ЕС, а други – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
- преди 6 години
Навремето Борисов каза:Когато Меркел говори, аз мълча....
161
2
 
5
 
! Отговори
Life преди 6 години
До 163 АнонименВ Германия не се живее добре.Имам доста приятели които работят в Германия и знам от тях че живеят като скотове.От квартирата на работа и след работа обратно в квартирата.Така цели 20 дена на месеца.И немците са скотове.Нито по заведения ходят нито се веселят.То и в българия не е лесно.
160
1
 
6
 
! Отговори
Психоаналитик преди 6 години
До Анонимен> Защо Винету гледа баба Меркел така подозрително.Не бе, не я я гледа подозрително - виж го само как се е ухилил в тази си бабаитска стойка. Мутрата си остава мутра. Бих рекъл, че тъкмо Меркел гледа подозрително(аджеба къде ли съм попаднала и къв е тоя дет ме зяпа)
159
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Варна през юни- банкетче за края на европредседателството.
158
1
 
14
 
! Отговори
До : тя си знае преди 6 години
Като ви хванат че сте копирали Текста от Дойче веле е чак от злоба блокирате коментарите
157
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво му е лошото че съм в Германия? Печеля си и си живея много добре.
156
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-близко до Германия, толкова по-добре за българина.
155
3
 
20
 
! Отговори
Selec преди 6 години
Скоро ще лъснат кражбите за милиарди от криптовалута на управляващата клика.
154
11
 
8
 
! Отговори
IYI Кайъ преди 6 години
И Меркел ще клекне пред Турция!Турция е бариера между изтока и запада.Турция ако я няма Европа и Балканските държави ще се напълнят с емигранти и ще има банкрут.Всеки разумен човек знае това и разбира какви ще са последиците без Турция.С две думи...не ги мислете турците,всеки да си гледа *** и да си решава проблемите.
153
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все чакаме някой Орбан,но никой няма топките на Орбан,това е истината.На Меркел и е добре,печелеят хем фирмите им,хем източват бялото население от източна и южна Европа към тях,а периферията затъва,защото е окупирана от монополите и от диктатура.
152
5
 
30
 
! Отговори
Мистър Тиквен Дебил преди 6 години
Тиквата има квалификация за кофпомпаджия, а след това има "докторат по психология" от милиционерското училище. "Докторатът" му бе покрит, а по закон трябва да бъде пуснат в интернет и всички да имат достъп да го четат. В противен случай трябва да бъде съден за плагиатство или подкуп при акредитация.Твърди, че е футболист, а досега никой не е видял запис как Тиквата бяга и дриблира с топката или прави шпагат.Всичко при Тиквата е фалшиво, той даже не може да върже две думи на английски.
151
4
 
25
 
! Отговори
компетентен преди 6 години
Бай-*** посреща баба Меркел от източна Германия.Чуждопоклонничеството вреди на страната ни,а той горкия и подчинените му мутри се навеждат много.
150
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за оставането в Европа,ние нямаме друг избор,но да не ни дават наклон на оная работа какви решения са полезни за страната и да имаме собствена+държавна самостоятелна,независима икономика,средна класа,спокойствие,ниска престъпност,никаква диктатура и т.н.
149
3
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До АнонименМеждувпрочем проектът Борисов /интерлектуалната част/ не на самият Борисов! Пита се на кого е проектът, м? На немците ли е този проект за ограбване на България?- последното е само пхредположение може и да не е вярно, но Борисов е изпълнител по нечии зловещ проект!
148
2
 
10
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Изтока възхвалява хитреца и рекетьора обявявайки го за умен. Всеки Андрешко се оправдава, че другите крадели.------------------------Борисов пожарникарят правел нещо /смислено/ ли? Гради, за да остане след нежо, за по добро или ... ? Ало Виждаме на снимката как се уважават "смислените" и некрадците, и немутрите, и нетарикатите и въобще мозъците !
147
8
 
25
 
! Отговори
Началника преди 6 години
Каква Русия непрекъснато споменаватеРусия не се интересува от вас..Руски премиер не е идвал тук от 10 години.А цвъ тича всеки месец за инструкции,я зад океана,я на козяк.Крака не му останаха.
146
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бяха съсипани производствата и селското стпопанство,пазарите ,нишата я заеха веднага други и те печелят в момента.Ние традиционно сме били строителните фирми в Ирак,Русия и т.н.Сега в Русия над 300 турски строителни фирми печелят от това,че ние излязохме от този пазар,в БГ населението гладува и затова напуска страната,а турците печелят,защото имат държавници!
145
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между Запада и Русия, и бившите й васали е в това, че на Запад имат голям респект към този, който ПРАВИ и се отнасят снизходително към тунеядството.Изтока възхвалява хитреца и рекетьора обявявайки го за умен. Всеки Андрешко се оправдава, че другите крадели.
144
4
 
16
 
! Отговори
Апчихи преди 6 години
Меркел към Борисов-В пеевските медии пише че тук животът е земен рай.Защо в Германия все по-често се чува българска реч.От всяко семейство има поне по един представител.О,Ангела,не гледай писало,а патило.Който още се държи на краката,бяга от тук като от война.Ние,под вашето мъдро ръководство ще изпапаме останалото и заминаваме в Ориндж Каунти,където ни е имуществото.Направе3те тук концлагери за бежанци.
143
2
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 146 АнонименПриемаме, че твърдението ти е вярно, но западна Европа какво и е желанието и отношението към българите, м? пп според мен интересът на запад е чисто материален, разганичават се категорично от манталитета, високомерно, надменно гледат към народа, ако имат материална полза вземат онова което ще им свърши работа/от което или от който ще им е от полза!ппп. Западна Европа нищо ли не иска от българите или България?