От някогашната "постна пица" няма и коричка. Бюджетът сега: "Тлъста лазаня"

Бившият вицепремиер Николай Василев и финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria On AIR
6 ное 2018 09:20,
69

На извънредно заседание парламентът ще гласува бюджета за 2019 г. Вчера БСП отправи заплахи към управляващите, че няма да се регистрира в залата, тъй като това било конституционно задължение на управляващото мнозинство.

Миналата седмица от опозицията се обявиха против начина на приемане на бюджета за следващата година и обвиниха правителството, че не се е вслушало в препоръките им.

Още по темата

Основната финансова рамка в проекта предвижда дупка в бюджета от 600 милиона лева, по-високи доходи, но и повече удръжки за работещите.

"Бюджет 2019 е най-щедрият в историята на България. Той не е "постна пица", а "тлъста лазаня", защото се наблюдава рязък изпреварващ ръст на всички разходи. За никого не е изненада, че през последните десет години не се наблюдават никакви реформи в нито един сектор на държавата", коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

"Не всички проекти, планирани в даден бюджет, могат да бъдат изпълнени. Има и такива, които се забавят и това води до излишък накрая", отбеляза финансистът Емил Хърсев.

По думите му обаче 37% от БВП на страната ни е сравнително ниска данъчно осигурителна тежест. Темата пък с преките чуждестранни инвестиции се преекспонирала от години, а данните, изнесени в публичното пространство, били неверни, настоя той.

Бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина трябва да бъдат гласувани на първо четене днес. Те вече бяха приети на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата.

А по отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
17
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До стар човекА бе то и Бай Тошо помним,а Боко изглежда като негов карикатурен римейк...През комунизма все пак се мислеше за светлото бъдеще,реално или нереално,а сега бъдеще се очертава да няма.Има временни решения в пожарникарски стил.Дългосрочна стратегия-йок!Впрочем,точно това е голямата разлика с Румъния,дето по принцип сме от една и съща черга.
17
2
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До стар човекЦялата сила на гербаджиите е в мантрата:"Ако не сме ние,ще дойде БСП(с ДПС)!"А не може ли да дойде друго,различно от БСП?Вярно че се полагат неистови усилия да не се появи разумна алтернатива,но накрая и това ще стане!Иначе е ясно,че БСП не става,както и люспите от СДС.Между другото,сега ДПС пак си е на хранилката,само че неявно.И си подкрепя ГЕРБ тихомълком.
16
6
 
3
 
! Отговори
Бучински.... преди 5 години
Българина, ако не се оплаква, значи е много зле, ама като чета, на добре ще сме.А добро утро.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам "постната пица" от преди 2009год, отколкото мух.лясалата, вкиснала, с изтекъл срок на годност, с червеи, полуразложена, преоценена "тлъста лазаня", която хората купуват за храна на кучето си. Понякога и кучето не я яде.
14
15
 
12
 
! Отговори
стар човек преди 5 години
Хлапета,вие Гечев не помните до къде докара България .И сега дава акъл и вие му вярвате????Ех да се върнат другарите и за четвърти път да видите и вие що ето инфлация и мизерия,ама защо и ние преживелите го трябва да го преживеем още един път????Питайте майки бащи,баби и дядовци .
13
15
 
4
 
! Отговори
заслужено преди 5 години
Все пак поне на книга, държавата не се управлява от социалистите което си е придобивка.Защо да не се наградим за усилието тази година?
12
1
 
15
 
! Отговори
В допълнение към Ден преди 5 години
Ай би ем България изнесе техническите си позиции навън...
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналистите, защо не "слезете" сред народа, да отидете в провинцията и да интервюирате обикновените работници? Да видим "тлъста лазаня" ли получават?
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и тия покрай лазанята бая затлъстяха, независимо от партията им. Най-щедрият, но само за богопомазаните, чийто имена са в "тефтерчето". Такава историческа лапачка, сигурно от 30-40 години не е имало. Да им е сладко!
9
4
 
33
 
! Отговори
Дени преди 5 години
Хюлет Пакард се изнася, LG се изнесе, предстои SG Expressbank да продаде бизнеса си и да се изнесе ... къде тук е преекспонирането за отлива на чуждестранните инвестиции???
8
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Мазен дюнер,предизвикващ киселини бих казал,ама нейсе...
7
5
 
20
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
А патреотите нали щяха да се борят за вдигане на стандарта на живот, ...наместо това се занимават с популизъм - да купуваме за милиарди оружие, самолети, стари никому ненужни джилеза!!! То всеки знае така да управлява, ама акъл за подобряване стандарта на живот йок!!!
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За изричането на такива лъжи, някои хора трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност!
5
0
 
10
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Макс.осигур.доход трябва да е една средна депутатска заплата!
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е тлъста лазаня? 50 лв към МРЗ или 10 лв към пенсиите на лято?!Чиста пропаганда!Подхвърлят жалки 50лв и 10лв и твърдят, че това било ТЛЪСТА лазаня!!!
3
1
 
33
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Каква тлъста пица веее....стига реклами.... Възрастни хора с по над 40г. трудов стаж получават по 180лв. пенсия.... Като си платят лекарствата и карат на кисело мляко с водица! Срам! Айде стига реклами на "тлъстия" бюджет!!!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А заема който ще го плащат внуците ни? И той ли е "тлъста лазаня"? Лазаня, ама за вас кърлежи проклети!
1
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Тлъстата лазаня ще е само за верни партийни другари и обръчите от фирми, за раята от трите най-голямото, гарнирано с по-високи цени и данъци.