Всяко кметство – със своя бюджетна рамка

За това се разбраха управляващите и Сдружението на кметовете
12 ное 2018 19:29,
21
Всяко кметство – със своя бюджетна рамка
Снимка: БТА

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха на среща в Министерския съвет представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България и на управляващите.

Още по темата

Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви пред журналисти, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези теми, около които са се обединили днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет.

"Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи и политическа", коментира Горанов, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече, като около 120 млн. са в частта, която зависи от местните общности.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че с промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията кметът на кметство вече ще може да участва в контрола при изпълнение на обекти, възложени от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
Тез нямат паре за нищо и са чудят ква простотия да измислат та да замаяват кметовете!
19
5
 
0
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
ГОРАНОВ ПРЕЗИДЕНТ .Бай Гошо КМЕТ .
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъкмо кметът на селото ще може да плаща на тези,дето трябва да отработват,а той ги кара да му вършат къщната работа или ги крие като ги води на присъствие
17
8
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Няма ли да дойде Жан Виденов на власт.Бяхме гладни,режим на тока,бензина кът,хиперинфлацията ни изяде спестяванията.Да,амъ бяхме щастливи,че наш другар ни е водача!
16
1
 
7
 
! Отговори
Православен преди 5 години
А този на снимката строи замък в софия за няколко милиона, защо никой журналист не отиде да разследва с какви пари го строи!
15
0
 
2
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Селски кмет ,може да битува и бюджети-ра ,само ако има селски сенат, нещокато долна камара.Тя ще задава полити-ката и финансовите нормативи и нямада зависят от Горанов.Тогава дори и да няма килийно ,механизмите и норма-тивите ще сработят,защото съответнитеексперти,за съответна област.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОДЕТЕ СИ!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си какви смехории ще доведе това чисто популистко решение. Като знаем "капацитета" на повечето селски кметове, си представям как те ще могат да харчат и отчитат пари. Та много от тях не могат 2 изречения да напишат! В селата кметове са предимно скучаещи пенсионери, имат и по 1 метачка и 1 секретарка, какъв бюджет ще управляват, в какви търгове ще участват?! Смех.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За два дни много Дащни станахте ве кавали крадливи.
11
0
 
11
 
! Отговори
╬ преди 5 години
Вижте го само каква изpoдcka физиономия има, каква ceлckа дикция има т.нар. финансов министър. Опозицията има чудесната възможност да го използва за поредната боксова круша. Темата за отношенията Горанов-Домусчиев трябва да застане на дневен ред.
10
0
 
9
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Голем мазньо е Владко,голеееем..............
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си кмет не е необходимо да имаш титла от академия на науките. Или да си с две висше, но с едно средно.Необходимо е да си честен, трудолябив, да познаваш хората, да си коректен и открит.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И техните хора пак ще се уредят. Особено в по - малките населени места всичко се знае....
7
3
 
10
 
! Отговори
поредно недомислие преди 5 години
в голямата си част селските кметове не блестят с грамотност, има и такива с основно образование, не могат едно писмо да напишат, и те щели да контролират изпълнение на обекти, пък и с пари да разполагат...Смяяях, решиха един голяям проблем на хората
6
1
 
15
 
! Отговори
Ами `пишат` бюджети` преди 5 години
А по-точно Баце раздава пари на непослушните, и склонни към протести общини.По същия начин купува ромите, когато трябва.Пари у него бол. Понеже после ги взима от нашите джобове.ДПС знаят тая му склонност да раздава пари на непослушни и когато им трябват пари го играят опозиция.
5
1
 
15
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Не вярвайте на тези дърти мошеници!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имитация на майски бръмбари .столчето се клати за червените тарикати от герб бсп дпс и всички останали от дс
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страната се тресе от протести в момента, те пишат за бюджетите на кметовете!Хората ще спрат да четат Днес-а.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕ СЕ *** БЕ СЕ *** БЕ СЕ ***.Оставка тиквиии
1
2
 
17
 
! Отговори
Ана и Ивка преди 5 години
Тиквата дава на кметове, държавни служители, на всички на само не и на народа. На всичко е готов, за да остане във властта. Кой ли знае как са заплашили кметчето?!