Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
26
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Истината е казват другите държави,защо?Журналистите внимавайте какво пишете ГЕРБ уволнява,ако си против.Цял свят знае какво е състоянието на българите,статията е точна и истинска за разлика от другите.На лъжата краката са къси бг.поговорка.С това управление станаха за смях,лошото е че много разбраха умствените възможности на българите,имидж трудно се вдига.Оставаш надолу.
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova e anarhia ne demokrazia bednite plaschtat 10% danazi jivejat s 239 lv s 380 lv mutrite miliarderi milionerite 10% danazi i ne plaschtat kriat milioni s reklami sponsirstvo dalaveri nai bednata e bg narida bolen unijen detata na bogataschite s ohrani v 4as i u4ilischta v 4ujbina a dr deza s filia hljab bolni kajva eu darjava e bg be sram i posor voda njama lekarstva 4us vasduh hrani otrivni stam sa bg gerb pravitelstvo besbojnizi vas vi pasat jadete piete a narida strada boiko edna pti4ka p
195
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкаааййй !!!
194
15
 
3
 
! Отговори
Корнел преди 4 години
Изхвърлена от свойте за корупция сега се бори срещу неядо кога ще показват г-жа лъжа
193
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ГАЗОВ ХЪБ,А ЦЪКАЩА ГАЗОВА БОМБА ВСЛЕДСТВИЕ НА "ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА"НА БАТЕ БОЙКО И СИЕ!
192
1
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 4 години
Провинциален ***,не се казва "де",а "къде".Мизерен ***.
191
4
 
10
 
! Отговори
реалността преди 4 години
реалността е следната:преди 89-а година българия внасяше суровини от една страна-СССР.със сегашната "диверсификация" българия внася газ от...пригответе се за списък от минимум 10 държави:азербайджан,турция,русия,катар,оае,кувейт,ирак,иран,туркменистан,сащ,гърция,узбекистан,казахстан,либия,египет,израел,саудитска арабия...и т.н. и т.н.бойко, българия не се превръща в газов хъб,а в територия,на която се сблъскват хиляди интереси,което ще доведе до конфликт рано или късно!
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не гласувате за нас, значи изборите са фалшифицирани и вие сте прости ***. Заслужавате си положението.
189
4
 
14
 
! Отговори
до онзи преди 4 години
До АнонименДа ви го и техноимпекса.Ами що не го арестувахте,нали цялата власт е" в руках советов"?!Щото сте дружки,а думба лумба е за пред хората.Всичките ви дечица са в сащ.Дори на прецеденшата Радева.И на боко и на корнелий,и на цецка и на цвъ....
188
2
 
19
 
! Отговори
До 210 преди 4 години
За твое сведение има и свободни сайтове и този е един от тях.Като не ти харесва *** в сайтовете на Пеевски,където хвалят Бойко до побъркване.
187
2
 
26
 
! Отговори
До 189 преди 4 години
Не се прави,че не знаеш какво правите,за да спечелите.Страхливата и подкупна администрация,купените ромски гласове и накрая ЦИК,водена от Мишо Константинов,която брои по "правилния" начин гласовете.Така печелите.
186
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Викаш преди ГЕРБ, ПРИ Жан Виденов, никой не бягаше.Дойде ГЕРБ и взеха да бягат.Ама вие красивите и умните ще ги върнете.
185
16
 
3
 
! Отговори
До189 преди 4 години
Този сайт е без регистрация и за това удобен за поставени лица(***) за промиване на мозъци ,и всяване на омраза към собствената си страна.Интерес от това имат тези които не желаят успешното развитие на страната ни, и желаят да е разединена и размирна.В света има две ,три страни които имат интерес от това.Всеки средно интелигентен човек знае кои са.Чао и спокоен ден!
184
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Тръмп е велик и Бойко е неговият пророк на Балканите !!!
183
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТОЗИ...А тези, които окрадаха техноимпекса де ще ги пращаш?
182
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами статистиката е показателна. Ипо турско робство няма толкова избягали от страната, както под ГЕРБЕРСКО.
181
7
 
5
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 4 години
Кой и защо атакува Баце точно сега ??? Нещо се задава , нещо се клати , нек'ви национални гвардейци идват неканени , не'кви удари с дронове в Ирак ,не'кви срещи в Истамбул , не'кви си работи , които ще се отразят и у нас ! Кой и защо атакува Баце точно сега ???
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същата работа като в Рассия, но в по-малки мащаби!
179
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не гласувате за нас красивите и умните, значи сте скапана жалка нация ***. Пада ви се.
178
4
 
14
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 4 години
от снимката все по вече ми ЗАПРИЛИЧВА НА МУМИЯ,СКОРО ЩЕ ГО "ИЗПРАТИМ" В КРЕМАТОРИУМА на ИСТОРИЯТА, след "ПРЕХоДА" - всички СИНИ "ПОЛИТИЦИ и ЛИДЕРИ" са ЗА ТАМ,без ИзКЛЮЧЕНИЯ!!!