Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
41
 
! Отговори
Партиен член преди 4 години
След време като се спомине Баце, репресираните от него ще са повече от репресираните от БКП. Журналисти, политици, и още куп *** които сега угоднически му се слагат и го подкрепят.. ще са първите репресирани.
216
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегичка ще се таи три дена и после ще се изпъчи за някоя еднодневка,коятоникой незасяга ,и отбово е във вихъра си, с плиткоумни дела и оцеляваща кауза.Гешев и Со го пазят,а и той тях.Те така се управлява угоднически, наземното и за земното кълбе.
215
1
 
29
 
! Отговори
Нашенец преди 4 години
Мдааа,статията е доста умело преработена и по нашенски преведена.Повече от половината съдържание липсва след побългаряването....Ни дума за медиите,притежание на партии и олигарси и т.н.:))))))))
214
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори не авторитарността му не е такъв проблем, колкото некадърността му и продажничеството му!
213
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление,това е голата истина.Те добре ни го напомнят,ама има ли кой да го чуе?
212
2
 
26
 
! Отговори
казаха ли ви го? !!! преди 4 години
ха, и кво праим сега? !не може да е истина това? ! "европейска" държава, ха ха, ха
211
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия предпочита един верен и зависим десен режим и дясна тоталитарна власт, пред ляво демократично независимо правителство.
210
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки момент очаквам някой блюдолизец да издаде книжка с любими цитати и мъдрости на вожда.Отврат!
209
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шпигел не казва, че Меркел и германските държавни фондации докараха ГЕРБ на власт, за да свалят левите правителства в България.
208
1
 
21
 
! Отговори
- преди 4 години
СТРАНДЖАТА е човек с чувство за хумор -голмо чувство!
207
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статията се говори и за КТБ, за бившия главен прокурор, за настоящия, за един едър депутат от ДПС, за Нова ТВ, за Домусчиев и т,н. и т.н.Явно не ви е стигнало мястото, за да пишете и за тях или пък не смеете!
206
45
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
С всеки изминал ден и час популярността и влиянието на ПП ГЕРБ нараства с аритметична прогресия... - на всяка крачка се виждат инфрастукторни строежи на ползу роду, а и Премиерът отдавна е получил европейско и световно влияние... - навсякъде канен, навсякъде приет - същински Левски, но в по голям мащаб...
205
31
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Политици в България - с лопата да ги ринеш... - Държавник - само един...
204
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГАЗОВАТА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА БОЙКО Е КАПАН ЗА НАИВНИЦИ И СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР ПО БАЙГАНЬОВСКИ!
203
2
 
34
 
! Отговори
ШПИГЕЛ преди 4 години
БОРИСОВ НЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА, БОРИСОВ СЕ БЪ ЗИКА С ВСИЧКО- С ДЪРЖАВАТА, ХОРАТА, С МЕДИИТЕ, КОИТО КИЧАТ НАС РАНИЯ МУ *** С РОЗИ, ЗА ДА НЕ МИРИШЕ. НО ВСИЧКО СМЪРДИ!!! БОРИСОВ ОГЛАВЯВА ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ, КОЯТО СЪСИПВА ВСИЧКО С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА САМИЯ БОРИСОВ И ШЕПАТА ОЛИГАРСИ, КОИТО ОБСЛУЖВА И ТЕ СЪОТВЕТНО МУ ПЪЛНЯТ ДЖОБА. ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ БОРИСОВ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ПЕРНИШКИ ЯЗОВИР И СЕЛО БИСЕР. САМО ЛУДИЯТ ОТ БАНКЯ Е ДОВОЛЕН.
202
2
 
25
 
! Отговори
маргарет тачър преди 4 години
единственото безплатно нещо на този свят е сиренцето в капана за мишки!
201
1
 
15
 
! Отговори
чорбаджия преди 4 години
ами парното на столичани-над 700 мн.лева дългове.вече може и повече.неизплатени сметки към нек възлизащи на 5 млрд.елате да видите в банско как "английските инвеститори"в недвижими имоти с десетилетия не са платили и стотинка данък на общината.много сериозни са и дълговете на англичаните вече и към чез и вик дружествата в банско.знаете,че в англия това нещо няма как да се случи тъй като там и токът и водата и данъците се плащат предварително!милиардите дългове обаче остават за нас!
200
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До фразата"Държавата-това съм аз!" дстава само една крачка.Понякога се чудя, как сме съществували до сега, без мъдрото Му ръководство.Половината недозадоволеви домакини целуват портрета МУ сутрин, а другите-подмокрят се като го видят да ръси умни мисли, по тв, а ако и им иде на крака да ги сурвака-готови са да зарежат дом и семейство, ако ги попрегръща и поцелува малко. В МВР и пътно строителните фирми е горе-долу същата ситуация, но без подмокрянето.Махалите пък се купуват.
199
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако преди българия беше *** само за един клиент,сега ще трябва да обслужва таман 10-15 минимум!това е грубото обяснение за диверсификацията!
198
1
 
17
 
! Отговори
чорбаджия преди 4 години
една проста сметка покрай водната криза в българия.загубите за вик дружествата от неплатени сметки за последните 9 месеца възлизат на 120 млн.лева.а преди това да не говорим нещата са още по-страшни.за подобряване на вик мрежата в страната са необходими 12 млрд.лева.парите ще дойдат по два начина чрез заем от банка с плащане на лихви и от държавния бюджет.а иначе европата вижда как в перник един човечец в дупката тъне в кал,а около него таман 10 началника стоят с ръце в джобовете.Чорбаджии!!!