Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
*** народ - слаба държава.
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИЕ умните и красивите много искаме да свалим ГЕРБ и да ви управляваме.Ама ВИЕ сте жалка нация прости *** и не щете да гласувате за нас.
175
4
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 4 години
Айде,заминавай си за майка Турция и недей да обиждаш моя народ.Ние сме европейци,а вие сте азиатци.Зомбирани ислямисти,които не мислят,а покорно слушат заповедите на султана и строят джамия до джамия.
174
0
 
1
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 години
Нещо като "Бил съм го бил бил".
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 189За какво болшинство на изборите говориш? Кой прави болшинството на изборите, кой брои бюлетините?Тоя сайт е платен *** до платен ***.
172
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една нормална държава Тиквунний и кликата му отдавна да са в панделата - ФАКТ, но всеки си заслужава съдбата, като нема топки да я промени.
171
6
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
Жалка нация -това нещо ви представлява и управлява!!!В съвременния забързан технологичен, интензивен свят това нещо ви "чертае" перспективите, "гради" бъдещето ви, "открива" хоризонти пред нацията!!!Жалко подобие на държава - пробита отвсякъде, без национално достойнство и международен авторитет, с избягало население, скапани обществени системи - всичко благодарение на това лице!!!Заслужавате си го! Скапани ***! Писна ми от бай ганьовщината ви!
170
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на следващите избори пак ще си изберете тиквата щото сте стадо и винаги ще копаете дъното
169
11
 
1
 
! Отговори
до 188 преди 4 години
Така ли стана президент лъотчика???
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е лесно да си купиш беден народ.Подхвърлиш му някоя трохичка и той вече е твой.По-трудно е да си напазаруваш гладен политик.Там трябва да хвърлиш много повече.Трябват и пазарлъци и обещания и изпълнение на обещанията.И тогава и те са твои.И са готови да ти целуват ръце и каквото си поискаш.
167
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 180Платен ***! От 10 год. ни внушавате, че няма алтернатива, внушавате ни безизходица, примирение и покорство. Това не е демокрация. Това не е свобода на избора.
166
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРИ ВСЕКИ ДРУГ ЩЕШЕ ДА ИМАМЕ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА И БЕЛЕНЕ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ПОНЕ НАПОЛОВИНА НА РУМЪНСКИЯ!!!ПРИ БОРИСОВ ИМАМЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ МАГИСТРАЛИ И МЕТРО И ТОВА Е ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ ЩОТО ПОЛУЧАВА ПРОЦЕНТ ОТ УВЕЛИЧЕНИТЕ ПРОДАЖБИ НА АСФАЛТ И БИТУМ ОТ НЕФТОХИМ НА ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ПРИЯТЕЛ НА БОРИСОВ ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО ГИ ИМА НА СНИМКА ТРИМЦАТА С БАЙ ТОШО!
165
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грешката търсете 1878 година,когато руският имперски интерес създаде постотоманска българия...руските историци го смятат за грешка!народ от тарикати и байганьовци,а чорбаджийският нрав на българина от времето на турското робство въобще не е изчезнал,а просто се е затвърдил."европейските партньори"на българия много отдавна разбраха и осъзнаха,че на българина не трябва да се вярва...затова в момента използват територията на страната за прокарване на своите геополитически цели!нищо повече!
164
8
 
3
 
! Отговори
До185 преди 4 години
Срещу мафията ? Избраното 10 пъти по ред с болшинството от гласовете на Българите наричаш мафия? Значи тогава и болшинството Българи са мафиоти....Нещастника в този сайт се охлюва колкото ББ толкова и Родината.Като най долна най най лоша най най най.....Кой има според теб интерес от това? Мисли с главата си не е толкова трудно да се досетиш
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 186Който не гласува масово - бой и изселване в Белене.
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е проклятие,дяволът го е изпратил тоа!
161
3
 
5
 
! Отговори
До 181 преди 4 години
Не виждаш ли колко си гърчав и самотен.Дори ти не си вярваш на това,което пишеш.Знаеш истината,но не можеш да я кажеш.Не е политически коректно,нали.Интереса клати феса.
160
2
 
9
 
! Отговори
До 180 преди 4 години
Точна така.И точно затова трябва да се гласува масово.
159
2
 
17
 
! Отговори
До 183 преди 4 години
Никой не плюе срещу родината,а срещу мафията в родината.Нещо бъркаш понятията.
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** народ от *** вместо да гласува за нас красивите и умните, той гласува за банкянската тиква.