Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Последователно подкрепяме страните от региона по пътя им към ЕС
Обновена: 21 яну 2020 11:04 | 21 яну 2020 11:04, Александър Попов
170
Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС
Снимка: Правителствена служба

"България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС", заяяви Бойко Борисов по време на изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. 

"Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. 

Той припомни, че България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес и добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

"Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование", подчерта премиерът. 

Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

"Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани  е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС", акцентира Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Бойко БорисовДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
11
 
! Отговори
селянин преди 4 години
разбрахте ли кой е домъкнал целия *** тукаНено Димов лично е разписъл документите в Римарестуван е по искане на италианската прокуратура
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вместо да се прави на умен, където не му е мястото, да иде в Перник да види какво направи престъпното му управление.
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес герберските тролчета ги няма, явно имат почивен ден.
48
1
 
23
 
! Отговори
Сигурен преди 4 години
...съм,че Боко като падне от власт,ще избяга от България!!!
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не се измори от тия екскурзии вожда,не знам.На всяка манджа-мерудия.Ама нали народа му плаща воаяжите,защо не.Не че нещо разбира от това,което се говори там,важното е да се снима с началниците,да го забележат,да го потупат по рамото,а държавата е оставил на самотек.
46
1
 
12
 
! Отговори
Боко ли подписва? преди 4 години
Да ми каже някой, към кой трябва да се обърна за разрешение, да вкарам един *** да изгоря от Китай. Не е кой знае какво, малко каучук и стари дрехи са. Китайците казаха, че са ги изпрали преди да ги хвърлят дрехите, нямало да има вредно нищо.
45
1
 
17
 
! Отговори
АЛЕНА,БОКОВА ФЕНКА преди 4 години
ТОВА КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ГО ЛОМОТИ? НЕ СТИГА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ МУ ЗАДАВАТ ПОВЕДЕНИЕ НА "БАЛКАНСКИ ФАКТОР", КОЕТО КАТО ВСЯКО ДРУГО БОКОВО НАЧИНАНИЕ СЕ ПРОВАЛЯ С ГРЪМ И ТРЯСЪК И ВСЕ ВЪВ ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ, АМИ ИМА И СУРАТ ДА ГОВОРИ С ТИПИЧНО САМОЧУВСТВИЕ НА НЕУКИЯ БЕЗПРОСВЕТНИК. ТОЯ И ЗА ШУТ НА ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ СТАВА, СЛЕД КАТО И ПИЯНИЯТ МУ ФЕН ВЕЧЕ Е АУТ ОТВСЯКЪДЕ. ХОДИ НАВЪН, ЗА ДА СНИМА С ТОЯ-ОНЯ "ДЪРЖАВНИК", ДА ИЗПЛЕЩИ НЯКОЯ ПРОСТОТИЯ И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА НИ НАПРАВИ ЗА РЕЗИЛ.НИКОЙ НЕ ГО ВЗЕМА НАСЕРИОЗНО
44
2
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, нарочени сте за заличаване.Новите господари, искат САМО златната българска земя.И ще я имат, при тооолкова предатели тук !!
43
2
 
25
 
! Отговори
най кадърният преди 4 години
Един такъв тиквун стига да разруши една държава с 1300г история. Евала на майстора.
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сме силни по форумите а защо никой не излиза на жълтите павета?
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов на световен икономически форум?Какво му разбира тиквата на тоя от икономика?
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС"...Б.Б. представител на България ли е или на Западните Балкани?
39
0
 
17
 
! Отговори
боклук ни дай,,, преди 4 години
Чистота на европейските държави зависи от нас. Докарайте си всичкият *** в България, ние ще го изгорим и издишаме вместо вас. Отивам да си купя зелено билетче, че много мръсенен въздуха.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, то никой не гласува за това същество освен протежетата му и едни недоразвити еволюционно индийци.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моли ги тези в Давос да спрат да използват климатично оръжие,и да завали в БГ защото масови водни бунтове ще доведат до оставката ти,и спри да вкарваш и гориш болуци. Искаме да дишаме.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го слушайте, за да не ви се случи това, което се случва на българите!
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти по-добре си оправи държавата(ако можеш),а после оправяй балканите и света.
34
1
 
19
 
! Отговори
- преди 4 години
TULUPЗащо въобще го показвате?
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когото и да питам,никой не е гласувал за Бойко Борисов.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
борисов е доказан лъжец и *** ! всеки момент очаква да усети балканския пАток от американците задето е турски агент под прикритие! *** !