ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии в следващия парламент

Сред тях е неучредената политически сила на шоумена Слави Трифонов
456
ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии  в следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Това отчита февруарското представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния “бонус” на победителя от вота, но този ефект вече е консумира.

Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Това са ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), която все още не е регистрирана, ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%).

ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Красимир Каракачанов в следващия парламент.

Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%), сочат още данните от проучването.

В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа.

Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад на положителните оценки има за работата на омбудсмана. Дължи се на това, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишното. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана, нараства с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки намаляват от 65 на 40%.

При армията, полицията, Българската народна банка и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сме за партии, а само за Роби! Кой ли ще е следващия робовладелец?
300
4
 
5
 
! Отговори
петимата глупаци преди 4 години
Партия означава само БКП и никоя друга!!!
299
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми се струва, че имаме нужда от нормални хора, нормални цели, нормални цени, иначе ще продължават да ни въртят в кръг. Само тези, които носят знамето и викат ура ще се сменят. Показателно е, че всички от елита са си евакуирали децата. Не ни чака нищо добро.
298
0
 
6
 
! Отговори
Personology преди 4 години
ТЕ СА "УПРАВЛЯВАЩ" ТИП по Алфлед Адлер
297
6
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До наблюдателКато гледма така, 2-та процента разлика с БСП не говорят за никакво мачакне, а точно обратното ГЕРБ от избори на избори понижава процентите и депутатите си и все по-трудно му става да управлява. Всъщност, това е част то стратегията ни за изваждането на ГЕРБ от управлението: бавната ерозия;))), която е и бавна агония за електората, но той така иска. Иначе, ако излязат всички мразещи ГЕРБ да гласуват ГЕРБ не власт, управление няма да види;))) ще бъде вечна опозиция;)))
296
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БунгарКак не те е срам да обвиняваш българския народ и изобщо народа ни,който е жертва на управляващите и самите български управляващи са жертва?Наглостта ви няма граници!Да прехвърляте вината на жертвите,които гладуват,заради вашата политика,диктувана от чужбина,дори на Бойко сте му вкарали имплант,за да се подчинява,това не е нашата свободна воля,а насилие над народа ни!Как не те е срам,да обвиняваш народа ни,който страда?! Наглец!
295
4
 
12
 
! Отговори
до 306 преди 4 години
ГЕРБ е от много време на власт защото БСП е изключително слаба и безидейна!Няма да се учудя,ако Борисов някога си признае,че Нинова е внедрена в БСП и е там под прикритие.Колко ли време ще им трябва на всички в БСП да осъзнаят,че БСП води членовете си също като Мойсей-сума ти години напред назад в пустинята-тоест на никъде!Неслучайно и Борисов им се смее,че са като Колумб-нито знаят накъде са тръгнали,нито къде се намират!И президента и той с тях.Това не е добре-няма опозиция-няма демокрация!
294
2
 
3
 
! Отговори
кочо преди 4 години
Е Дългия с патериците мноооого е платил за 12часа от учередителното им събрание, се прави ,,представително'' излседване/ за 12 часа/ и хоп 7 процента????
293
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наблюдателА знаеш ли,че населението масово мрази герберите?С тези гестаповски методи и използване службите за мачкане на хората,кой да ги обича?
292
14
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Бацето отново, че ви мачка.Това е.Знаете ли защо?Защото си върши работата...Т.Е. -изпълнителната власт му е силата, а Радев с неговите изцепки е гола вода.Така и не си научи правата и задълженията, като представителна власт. Парламентът ....уж кове законите...или е законодателната власт....Четвъртата сила са журналистите и информацията, но те горките търсят сензацията и скандалите...Малко или почти нищо не помагат за просперитетът на
291
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ники ГеоргиевХахахааахахааааа, не нимоа....търкалям се от смях:)))))))))))))))))))) Испания, евра..., руски мечти:))))))))))))))))))))))
290
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите да си изкарат мандата и повече не искаме да управляват,да се махат!
289
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да сменят Нинова? Защото не е конформист? Защото счита за пагубно едни и същи хора да са депутати или ръководители на партията вече десетки години? Мандатност е абсолютно необходима!!!!Като са способни Пирински, Стоилов ...., да помагат ,да създават млади кадри. Колко души са повели след себе си за някаква кауза?????
288
2
 
10
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
До ЗозоБегам, бате, в Мадрид съм, 2800 евро чисто, бонуси,37 дни почивка, където си искам, а ти живееш в кошарата на Тиквата и блееш ли блееш...Докато един ден не ти резнат и на теб главицата.
287
2
 
6
 
! Отговори
танчо гаргов преди 4 години
Май смъкнах някой друг процент на БСП ,а?хъхъхъ
286
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички десни партии винаги са забатачвали държавата ни и ги помним само с грабежи,приватизации,източване и нищо добро,БСП трябва да сменят Нинова с някой свестен социалист и да се върнат във властта заедно с АБВ,ДПС,Атака,Воля,Възраждане.
285
1
 
16
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Какво видях в папките на човек, работещ в ЕВН. В Пловдив, там където има блокове и части на квартали, близки до Столипиново, всички абонати, които декември са плащали 50-60 лева месечно за ток, сега плащат по 120 до 180 лева, без да е имало минуси в градусите през януари. Тотален грабеж само в тока, ами водата в Пловдив и 2,76 лева за кубик с ДДС, там какво надписване е, нямате си представа. Всеки ден, всеки час - кражби на макс.
284
1
 
8
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Явно герб и министрите им си правят само проучванията. Според мен техен министър с одобрение повече от 18 процента няма.
283
2
 
20
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
ЧЕЗ на улица Макгахан в София са пуснали двойни фактури на почти всички, има напрежение, събрания в блоковете, но никой не смее да каже и дума на протест, защото няма смелост и решимост, няма колективен дух, всеки един от абонатите е я служител в Столична община, я държи бизнес, зависещ от Фандъкова, я е на заплата към фирми до ГЕРБ, гледам ги и се чудя с такива овце каква държава имаме, същинска кошара, където вълците режат, колят, доят, бият и налагат каквото им хрумне но облечено в писма
282
17
 
3
 
! Отговори
Хвала ГЕРБ преди 4 години
Браво генерал! Ще те подкрепя за още един мандат. И запомнете без популисти, като атака и възраждане.God bless America!