Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение

Мерките за извънредното положение вече са в закон - временен
Обновена: 17 мар 2020 16:16 | 17 мар 2020 16:16, Камелия Цветанова
235
Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в парламента прие на първо четене Законът за мерките при извънредното положение, което беше въведено от 13 март до 13април.

По време на дебатите главният прокурор Иван Гешев коментира, че законът вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен.

„Трябва да се мине в режим на почти военно положение“, отсече той.

Законът за извънредното положение, които утре ще бъде обсъден и в пленарната зала, въвежда действащите и към момента мерки, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено.
Със закона се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива.

Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта.
Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта.

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация.

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
29
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Гешев дали си дава сметка, че ако се въведе военно положение той няма думата и става г-н НИКОЙ. Всичко ще се решава от военна прокуратура, военните и ПРЕЗИДЕНТА КАТО ГЛАВНОКОМАНДВАЩ!!!
129
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешеф да си гледа делата на които им изтичат сроковете.
128
2
 
20
 
! Отговори
ахахахха преди 4 години
иска му се на корумпираното прасе-ама тръгне ли гладния народ-ни армията от 20 хиляди алкохолика ,нито престъпната групировка наречена Полиция ще ви спаси ахахаххаха военно положение искал тоя ***
127
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Поручик Ржевски,може и да ги дезинфикцира,с дезификант 900лева за литър.
126
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Тодар Правешки,тодарчо за *** не знам,но на твоята любима тиква ,щерката е възпитаничка,също на САЩ,и той оттам получава съвети,и виж до какво дередже докара България.
125
11
 
3
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 120Точно така другарю. Да те допълня:Само и единствено БСП знае и може да управлява държава в криза!Спомням си колко добре управляваше, когато премиер беше Жан Вължан!Но сега е друго. *** е по-подготвена, ще получава съвети от синковеца дето е в САЩ, а и женерал Грипенов ще я подкрепя с проверени другари...
124
1
 
14
 
! Отговори
Каква ли гнида преди 4 години
трябва да си за да причиниш това на собсвения си народ за жалките шекели дето ти дават от посолството на САЩ .....
123
1
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 1319-ти месец след обявяване на карантината - бейби-бум!
122
1
 
10
 
! Отговори
ПО ПОЛЕКА преди 4 години
С такива призиви, трудно хората ще си останат в къщи ....
121
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Предупредих ви още през 1968 г.Ваш: Владимир ВисоцкиОчень вырос в целом миреГриппа вирус - три-четыре! -Ширятся, растет заболевание.Если хилый - сразу в гроб!Сохранить здоровье чтоб,Применяйте, люди, об-тирания.
120
6
 
11
 
! Отговори
8 преди 4 години
Още един "генерал " ,който мисли с ...каскета си !
119
4
 
17
 
! Отговори
Квартален преди 4 години
Милиционерско мислене!!
118
2
 
19
 
! Отговори
никой преди 4 години
Пари в български банки имам около 100 лв. Данъците и всичко останало съм си платил. Държа в себе си някой друг долар и евро, колкото да изляза от държавата през зелена граница. Видно е, че покрай вирусът се мъти нещо, но все още не мога да му схвана далаверата. А иначе онзи дето 2 пъти са го хванали, че не е в къщи под карантина - дайте му пълното име и адрес - да си го знаят комшиите му. Все пак той не ги пази, те ще се самоопазят. А Гешев за първи път почти уцели пътя - оправяме се само с бой!
117
7
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Днес ходих да пазарувам. Пълно с рошави селяни по анцузи заедно с дебелите им жени, които се присмиват на положението. Никой не носи маски. Не военно положение ами не знам какво трябва да се наложи веднага! Няма аз и близките ми да страдаме заради човешката глупост!
116
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво военно положоние? По-добре да продължаваме внос на вирус от чужбина! ЗАТВОРЕТЕ ГИ ТЕЗИ ГРАНИЦИ БЕ!
115
3
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Време е , в момента разумните се опитват да се предпазят и така предпазват неразумните , но неразумните не им дреме защото ограниченото им мислене не им позволява да видят заплахата
114
5
 
14
 
! Отговори
гост преди 4 години
няма вирус има учения на нато
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи ден от карантината:ГотвенеВтори ден:пиене Трети ден:игра с децатаЧетвърти ден:пребоядисване на кухнятаПети ден:ремонт на апартаментаШести ден:тичам по улиците и ближа дръжките на входовете
112
5
 
19
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
Каксет ти и тиквата сте за затвор за престъпна некомпетентност и държавна измяна!
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще излезете от карантината?А)С 10кг по-тежък/каБ)БременнаВ)Алкохолик/каГ)Разведен/аД)Всички са верни