Симеон Дянков: Държавата трябва да е щедра в тази криза

Според нехо правителството има правилен подход
24 апр 2020 13:30, Нели Христова
40
Симеон Дянков: Държавата трябва да е щедра в тази криза
Снимка: БГНЕС

"Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лева са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо", обясни бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков пред Нова тв.

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той. Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави.  Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, който държавата дава, е по-голям. Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата ще се излезе по-лесно от кризата. С времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като държавата поеме по-голяма тежест. Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

"Според мен кризата ще мине в три фази. Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителствот се справи добре. Тази карантина е важна. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво. Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много", заяви Дянков. Според него трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той съветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
"Посната пица "се обажда и акъл дава !
33
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Къде са милиардите от здравната каса?
32
0
 
0
 
! Отговори
Late internets преди 4 години
So good to see you again writing, I hate the #gotzetegelda spamХаха, ,missed you
31
0
 
10
 
! Отговори
ined преди 4 години
Крадеца Дянков да върне първо 170-те милиона дето ги открадна от Здравната каса и след това да дава съвети.
30
5
 
4
 
! Отговори
Симеонееее, преди 4 години
Подсети ги какво богатство стои неизползвано под формата на имоти на БАН и колко пари пилее държавата за нищо-не-правене или за имитиране на работа - това са основните занятия на БАН-аджиите.Има чудесни предложения как да се дават пари само за реална, качествено свършена научно-изследователска дейност.Както написа една умна жена преди време, "В този си вид БАН е вредна за науката". Но гълта над 100 милиона за годишна издръжка и още повече пари за кухи проекти.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От постни Пи-Ци и крадЕци на НЗОК, акъл не щем!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nali sa dobre dresirani i disciplinirani bulgarite, ve...vij gi kak sediat kato preparirani muzeini eksponati ot 18 vek v kancelariite kmetove, oblastni diretkuri, komisari, komandiri, upraaavieteli, ombudsmani, sadii, moderaitori...taka zataen i zastinal v solidarna zaednost s bamkerite e i bg narod suveren...
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами че тя държавата винаги е била щедра но само къмбившите комунисти и настоящите пребоядисани капиталисти.
26
1
 
10
 
! Отговори
Счетоводител преди 4 години
Точно тоя ли ми говори за щедрост? Дето за неговия данъчен рекет още сънувам кошмари!
25
1
 
7
 
! Отговори
серена преди 4 години
Снощи по време на вечерното шоу на Борисов,излъчвано по всички новинарски,български телевизии очаквах появата на мисира Дянков с един въпрос от неговата голяма и мащабна компетентност-драги Борисов трудещите се в България работят 190.сто и деветдесет дниза държавата,а после за себе си,в новите условия на безкрайна помощ от правителството ще им стигнат ли 365,триста шестдесет и пет дни.ангария в помощ на държавата?Този въпрос не беше зададен и от нито една мисирка от националните ни медии!
24
0
 
6
 
! Отговори
kan4o преди 4 години
Още един от шайката молоумни....и,дето пицата е постна,но за министерствата пари на калпак.Не е хубаво Дянков да търсиш изгубеното,с доказаните си качества на прахосник,когато никой не те бръсне за за лучена салата и порция сварени картофи!
23
0
 
5
 
! Отговори
Само Икономии неможе преди 4 години
Дяннков ми е симаптичен, защото казваше истината в Очите , имаше и бисери като "Феодални старчета" .Но при него с неговите икономии ХОРАТА ЗАПОЧНАХА ДА СЕ САМОЗАПАЛВАТ !!!A Пенсионерите които стачкуваха за цените на Тока, Парно всеки ден , почти не ги отразяваха по Новините включително БНТ !!! Тогава Бойко Борисов си подаде оставката и после пак дойде на власт .
22
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Постната ПИЦа продължава да ръси акъли- Къде се ке-леш който ни обясняваше как да стягаме коланите??- КОЛКО МИЛИАРДА ОТКРАДНАХТЕ БЕ? КОЛКО ГОДИНИ ОТ КАКТО ТЕ НЯМА И ПАК СТЯГАМЕ КОЛАНИТЕ ЗАРАДИ ТОВАТЯ ТАРИКАТСКА ПОЛИТИКА- ОБРАХТЕ БЪЛГАРИТЕ И СЕГА ПАК АКЪЛИ ДАВАТЕ!! БЕЗОБРАЗНИК И БЕЗСРАМНИК!!
21
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-20,а спомняш ли си,как с тиквата ,свиха 1.5милиарда от здравната каса,ние го помним.
20
1
 
6
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
Пародия на мъж!То в гащурите може и да има трънки, но този като мъж е гола вода.Само като му чуя гласеца, лошо ми става на душата.Добре, че този, като и онзи Министър на държавната администрация, Николай Василев, Правителството на Царя, взеха и се изпокриха.Пълна пародия на мъже, на управници ...
19
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЧУДЕСЕН СЦЕНАРИЙ ЗА МУЛТФИЛМ : " ПРОДАЖНИКА -МЪРЛЯЧ И ТРИМАТА *** "!?
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам Дянков пред Горанов. Беше смел. Спомням си как беше подгонил хазартните богове. Но не би. Върнаха Орешарски. Спираме развитието си заради изкривена представа за добро и зло.
17
1
 
6
 
! Отговори
от немско преди 4 години
детските надбавки се увеличиха от 200 на 400 евро за дете на месец,така ще бъде до края извънредното положение в Германия.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е. Хората обединяват и спадът на потребление ще е огромен. Трудно ще се навакса. Всяко домакинство с малки изключения свива максимално своите разходи. Било поради липса, било от несигурност. Време ще трябва, за да се върнат старите нива.
15
1
 
10
 
! Отговори
Коя килия е за него? преди 4 години
Защо още не е осъден и даден на нежните грижи на бай Тартор - за умишлен саботаж на здравеопазването при отегчаващи вината обстоятелства? Колко жертви сред българското население имаше заради онези 1,2 милиарда лева, откраднати от НЗОК със съгласието на ***? И още колко ще бъдат?