Кой да бъде охраняван – ще решава еднолично шефът на НСО

Управляващите внасят поправки в Закона за службата
112
Кой да бъде охраняван – ще решава еднолично шефът на НСО
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не комисия с участието на МВР и ДАНС, а еднолично началникът на НСО ще решава на кого да бъдат назначавани гардове за охрана. Тази поправка в закона за службата внася мнозинството в парламента след скандалите около служители на НСО, които влязоха в спречкване с бившия правосъден министър Христо Иванов и реакцията на президента Румен Радев, който се оплака, че реално не ръководи и не контролира службата, която е на негово подчинение.

Още по темата
"Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

С промените, които внасят управляващите, се регламентира новия начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите лица.

Те предвиждат началникът на НСО да взима решенията, като ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация".

"Срокът за предоставянето на информацията, редът за предоставяне, участието на органите, ще се уреждат с правилник за прилагането на Закона за НСО", допълни Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - "Тиквата е пионка на Доган. Вместо да му свали охраната"Това, че сте про-ста-ци е от всевишния.пРезидентчето ви искаше тези правомощия - дадоха му ги.Искате кре-тен-чето да управлява, а Бойко да носи отговорност.
73
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дали руснаците ще бъдат толкова глупави пак да ви оттърват от султанав султансараите едва ли - каквото си надробиш това сърбаш
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами народа си го заслужава такива мър-ши в управлинето има само в латино странитекакто казваше един американски президент за подобен диктатортойе бясно куче но е наше кучетова ще си го траете кучето на краваршингтон
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното доказателство, че Тиквата е пионка на Доган. Вместо да му свали охраната, той се измъкна от отговорност.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превод: Тулупа не иска да свали охраната на Доган и прехвърля отговорността на друг.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комуншста бойко бързо се изниза като мокра връвтова решение е от днес а преди това много са нагли тия герберисега набързо ще променим законаи няма да се очудим ако се окаже че шефа на нсо е виновенслед сато от днес го правят истински отговорен което е пълна порнографиянеможе служител на каквото и да е ниво да взима тези решение ако не е в българия на банкянския комунистчлен ан БКП от 1982 година преди това комсомолско секреталче в училищеа татето служител на гродското МВР
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До >>> "Гласува спешно закон и прехвърля топката на президента.",а пРезидента само се прави, че има топки :)
67
10
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Вчера на червения протест Радев се закани с юмрук на седем милиона българи.Каза мутри вън - имаше предвид офицерите от НСО охраняващи дпс, и съветниците Му.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** (виж му името) се изказа, ДЕМОКРАЦИЯ.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е 3*, толкова е 3* горкия, че ще загуби и еелектората на ДПС.
64
2
 
3
 
! Отговори
>>> преди 3 години
И сега какво ? Боеко като го е страх да свали охраната на доган и пеевски, много хитро се измъква. Гласува спешно закон и прехвърля топката на президента. Корнела ще бъде привикана на килимчето и тогава ще се разбере Радев ще слуша ли или не.
63
4
 
13
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
За тези , които са забравили. Охраната на Доган и Пеевски беше по предложение на ГЕРБ. По тяхно предложение е тройката от НСО, МВР и ДАНС. Ролята на президента по закон е да утвърди предложения от управляващите за началник на НСО. На практика президента няма никаква власт над НСО.
62
1
 
7
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Баба, Бог да я прости, ми е разказвала, че едно време цар Борис се е разхождал из цяла България с автомобила си... сам и без охрана... Само казвам :)
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за решението е ясно. Но кой ще носи отговорност, във всичките й форми, за някои странни и определено не в обществен интерес решения? Или това ще е голямата тайна и тя не ще да е за ушите на простосмъртните, нищо че ще се плаща от техните данъци
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев се сети още през декември, а други и преди него. Тогава тричленката реши да продължи с охраната на Доган и Пеевски.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз по-големи глупости не бях чувал от политик. Нищо от това, което каза не е вярно. Едно изречение няма, освен че каза името на Закона за НСО. Той има юридическо образование, но той ви манипулираше и вас, и българските граждани. Фактът, че председател на Комисията по контрол на службите се опитва по този безцеремонен начин да въведе в заблуждение всички това показва низостта, до която са изпаднали институциите, реагира на казаното от Лазаров бившият полковник от НСО Николай Марков.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще! Ама в момента не е така. Сега тричленката спокойно може да се събере и да спре охраната на Доган и Пеевски.
57
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рундю Радев ся ли се сети, че НСО охранява бай Доган и Шиши?!?Или го активирахаот Масква, щото българия влиза в Еврозоната? Май е второто, а на протеста снощи Р.Петков, Лупи, Нинова ..... все руски хубостници :))))))))))))))))))))))
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лазаров и вчера лъжеше, каза вярно само името на закона. Прехвърля всичко на президента, но не е така. Комисията е от трима - шефа на НСО, шефа на ДАНС и гл. секретар на МВР. Решенията на комисията се вземат с обикновено мнозинство, значи трябват 2 гласа от 3. Само шефа на НСО е назначен от Радев, но след предложение на МС, другите двама са си хора на изпълнителната власт.Та КОЙ контролира и командва НСО?
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недопустимо е оставането с НСО на служител нанесъл обида на всички Българи, с изхвърлянето на българското знаме в канавката. Да се уволни дисциплинарно.