Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици
21 ное 2020 11:58, Елка Василева
143
Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск
Снимка: архив, БГНЕС

Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. „Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той.

По повод двамата пациенти в Пловдив, които са починали след дълго чакане да бъдат приети в болница, Дончев каза, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна.

„Здравната система е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. През годините е имало куп реформи, които е можело, трябвало е и не са извършили. Колко пъти в годините назад се е подхващал разговорът какво трябва да се промени в системата и нито един път не се е постигал консенсус“, обясни вицепремиерът.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. Това, което направихме с по-твърдите мерки, рано предприети, е да спечелим време. Използвахме това време да се подготвим. Ще ви припомня, че когато COVID-19 знаехме само през телевизионния екран, когато се появиха първите случаи в страната, българските лекари и медицински сестри освен че нямаха необходимото оборудване, те знаеха за това заболяване само то колегите си в Китай. Сега ситуацията е различна“, добави Дончев.

Още по темата

Той подчерта, че разковничето е поведението на хората, много преди да стигнат до болничната помощ. Дончев каза, че и най-съвършената контролна система не може да измести личната отговорност.

„Здравната криза променя поведението на хората. Предполага допълнителни разходи. Полага на изпитание всички останали система“, каза той. Дончев добави, че сред самите експерти има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките.

„Когато има необходимост от по-твърди мерки, от тези в момента, те ще бъдат предприети. COVID-19 има във всички останали европейски държави и ние следим изключително внимателно какво правят другите. Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е с най-тежки последици върху икономиката. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, обясни той.

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици, каза още вицепремиерът.

За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе, поясни той.

Като софтуер са готови, добави Томислав Дончев и обясни, че внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-симпатичната мутра от рицидивистите.
19
1
 
15
 
! Отговори
Не знам защо преди 3 години
Този ми прилича на нацистки сектант работещ в Концлагер!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мретe смело, държавата ви е в добри ръце.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да, не е на ръба на силите си. Отдавна е отвъд ръба и пада към дъното на пропастта.
16
0
 
11
 
! Отговори
Swap преди 3 години
Така се *** кабинета, че сега няма как да се оправи нещо вече.С тия реформи да ходят в Анадола да им го турят на цялото правителство и парламент взети заедно.Нямало лекари да ходят да ги съберат от там където са им часните кабинети. Мизерници са големи. Що не вземат да ги проверят всички часни кабинетин как не очитат пари пред държавата мамата им стара.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев, ти влизал ли си доброволец? А минавал ли си скоро покрай болница да видиш какви опашки се вият? А 12 часови или вече 48 часови дежурства давал ли си?Не си?!Ми тогава, какво се обаждаш. Ще ти дам право на глас за последно желание. И на теб и на шефчето ти. Тогава може да се обадиш
14
1
 
21
 
! Отговори
избирател преди 3 години
ПРАЗНОДУМИЕ!!!
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжливо серсемче! За обикновен кардиологичен преглед ме върнаха и ме пратиха в платена частна клиника. Да ви изсъхнат дано крадливите ръчички герберски и децата ви да се мъчат точно както целия народ сега се мъчи!
12
1
 
21
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Тоз по лицемерие и лъжи удари в замята и гурото си !!
11
1
 
16
 
! Отговори
За теб, началника ти преди 3 години
и още няколко това може да е здравна система, но за раята е система за пълнене на чекмеджета. Плащаш си вноските, но наложи ли се лекуваш, никога съответното лечение не се поема от касата. Винаги се доплаща и то повече, отколкото ако се лекуваш в чужбина, без да си осигурен. Винаги има врътки, за да те накарат да си купиш това или онова на баснословни цени. Или просто трябва да чакаш на стълбите, докато пукнеш.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито!Така наречените "реформи", които от 10 години уж правите, дадоха плод - народа мре и няма надежда от никъде.
9
0
 
19
 
! Отговори
Kuncho преди 3 години
Десет години управление и още се оправдават с предходните. Дончев, колко време Ви е необходимо да направите реформа!?Погледни си предизборната програма на твоята партия ГЕРБ и виж дали няма заложена в нея и реформиране на здравната система!Този човек е абсолютен стойкаджия без нито едно рационално решение до момента!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте щом сега, когато здравната система не е на ръба на силите си, хората умират на стълбите на болници, какво ли ще стане когато вече е на ръба на силите си?ГЕРБ са пряко отговорни за състоянието на държавата и за здравната криза. Имаха 8 месеца да се подготвят за тази криза, но вместо да го направят, гледаха как да си спасят задниците, пишейка нова-стара конституция. Дончев, за боклукa сте и скоро ще сте там.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Регионалния директор на Сорос, издигнат до вицепремиер и изживяващ се като финансист, въпреки, че е учител по философия?!?Пак с бисери...Кой те излъга, че имаме здравеопазване и здравна система?Няма такова нещо в България.Има далавераджийница, в която изнудват хората за пари.Няма и никаква система. Пълен хаос.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте се подготвили Дончев, всички Гербави сте долни лъжци,отричате очевидното!
5
1
 
14
 
! Отговори
Иде време преди 3 години
Ще има възмездив Дончев!!!
4
1
 
22
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 3 години
Асфалт и бетон не лекуват, не дават хляб, не дават дори самочувствие
3
1
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Еми така ще е като дадохме всички пари за пътища, а не за здравеопазване и образование. Жалко за невинните души
2
1
 
19
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Дори не са и неандерталци, антропологично само като ги погледнеш, веднага можеш да ги класифицираш към питекантропите.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма друга тиква като Дончев да преиначава нещата. Няма. Само Главната Тиква го бие по лъжи.