Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите

Лекарите имат водещата дума за ограничителните мерки
19 дек 2020 07:38, Елка Василева
345
Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Хората не са статистика - когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор "справяме се". В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

„Пролетта беше друго - вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата има хора, които не успяват да излязат живи от болниците“, допълни Дончев.

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика“, каза вицепремиерът.

Още по темата

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл - поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеци, като обясни, че в управлението е имало "ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес".

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети“, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак хората виновни и те целите в бяло, и що не са изм.рели през годините, щом са толкова болни, чака ли са дойде тази година ли
228
3
 
8
 
! Отговори
дон Корлеоне преди 3 години
Машинно гласуване...дистанционно гласуване!!!! тази мантра е чувам постоянно от лятото та до днес! Ами...отворете си очите!!!!! виждате какво става с "машинното гласуване" в Щатите. Пълен провал! Пиратски софтуер....директно прехвърлящ гласове от един кандидат на друг! И тук ще бъде така. и Бойко ще властва до Второто пришествие!
227
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
zemedelskia ministar na parjoli za skiorite.
226
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fizkulturnite ministri na vajeto.
225
5
 
10
 
! Отговори
факти преди 3 години
Високата смъртност е поради липса на медикаменти, апаратура и лекари т.е не сме подготвени отново! С вас нищо хубаво не чака България , само се оправдавате , неуки и необразовани сте можете само да "усвоявате" парите на народа и да сте сити. До кога народа не Ви иска простичко не ставате....
224
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До С ГЕРБ ДО ГРОБ!Акъла ви е проблем.
223
2
 
6
 
! Отговори
С ГЕРБ ДО ГРОБ! преди 3 години
Буквално!И здравето ни е виновно.
222
3
 
7
 
! Отговори
Реално погледнато преди 3 години
Реално погледнато българите не сме добре - все още търпим бандити да ни управляват!
221
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЦигарите, алкохола и обилните количества храна лекарите ли ви слагат в устата? Лекарите ли ви карат да не слизате от колите? Не ви ли казваха лекарите да носите маски и да спазвате дистанция? И да не се тъпчете в барчетата. "Лъжете" системата. И после политиците и лекарите ви виновни. Нищо, че не спазвате елементарни препоръки. Други са виновни и ви обиждат! Естония има малка смърност.Защо ли? Ами не случайно изгониха вашия патрон Радефф. Ламерска история!
220
3
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Като измрат българите - евреите ще дойдат да живеят по тия земи...
219
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високата смъртност била заради лошото здраве на българина.Верно ли беее,?Кога го разбрахте?
218
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато си ***, е лесно!
217
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 228"A лошото здраве на българите- заради прекрасната здравна система и "кадърните" лекари."НЕ Е, че ядем като свинье.НЕ Е, че пием като смоковеНЕ Е, че пушим като коминьеНЕ Е, че се избиваме и осакатяваме по пътищата НЕ Е, че не слизаме от колите и се присмиваме на каращите велосипеди и спортуващи, наричайки ги с обидни епитетиНЕ Е, че се топлим с канцерогенни въглища и дърва.НЕ, виновни са лекарите и "системата".
216
1
 
7
 
! Отговори
muncho преди 3 години
Ами нали вие сте на власт 1 години...Какво направихте за здравето на всички българи? Ненаяла са пасмина.....
215
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш след софрите и сбирките ще пуснат децата да обменят всичко по училищата, което са хванали по празниците... После ще викат, че хората са виновни.Малко акъл ви трябва, ама навреме!
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха на крива ракета космоса и крив. Пълен бардак по болниците, я обясни каква е причината приема да е 6 часа без ковид, а с него двойно. При минусови температури 6 часа висене по коридори и линейки и никой там не знае защо е така. ПФУ
213
0
 
4
 
! Отговори
Гроб преди 3 години
Кредити и дългове за вашето здраве, така де.
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A лошото здраве на българите- заради прекрасната здравна система и "кадърните" лекари.
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм му фен! Но до някъде е прав!След като от години знаете, че ви тъпчат с бо клу ци от ЕС, защо стоите в къщи и не протестирате?След като сте в Европа научете се да имате европейски манталитет, а не балканско робски такъв! Вижте какво правят европейците в Испания, Франция, Полша а и даже любимата на едноклетъчните българи Германия!И аз казвам българите имат лошо здраве и сами са виновни заради казаното по-горе! Извода ми съвпада с Дончев, но с друга аргументация! Робска психика сър!
210
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм му фен! Но до някъде е прав!След като от години знаете, че ви тъпчат с *** от ЕС, защо стоите в къщи и не протестирате?След като сте в Европа научете се да имате европейски манталитет, а не балканско робски такъв! Вижте какво правят европейците в Испания, Франция, Полша а и даже любимата на едноклетъчните българи Германия!И аз казвам българите имат лошо здраве и сами са виновни заради казаното по-горе! Извода ми съвпада с Дончев, но с друга аргументация! Робска психика сър!