Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите

Лекарите имат водещата дума за ограничителните мерки
19 дек 2020 07:38, Елка Василева
345
Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Хората не са статистика - когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор "справяме се". В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

„Пролетта беше друго - вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата има хора, които не успяват да излязат живи от болниците“, допълни Дончев.

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика“, каза вицепремиерът.

Още по темата

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл - поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеци, като обясни, че в управлението е имало "ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес".

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети“, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 261"Преди доста години работех на Зл пясъци, .. когато отивахме на работа в 6 часа сутринта, германците от хотела, облекли анцузи, излизаха да тичат по алеите и да се разхождат край морето. Тогава им се смеехме!"Какви германци, какви преди доста години? Миналото лято като бях на морето със сестра ми и мъжа й, всяка сутрин ходех на плажа да тичам при изгрев слънце, хем за тонус, хем за спорта. И сестра ми и мъжа й ме гледаха като болен, че не се наспивам, преди да отидем на плаж!
248
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това човече е 10г. на власт.Напрегам се , какво значимо е направил за да бъде запомнен, освен да се оправдава. Всички станаха п о д л о г и на Бойко . Унижени и употребени и много безлични ,хора без достойство
247
0
 
12
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
А лошото здраве на българина е следствие на страхотното здравеопазване в България .
246
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев..............селянин та дрънка.
245
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите"ХА-ХА-ХАЯвно това е новият рефрен на властта.Днес здравният министър запя същата песньовка.Тези са абсолютни БАНДИТИ.Събират се, наговарят и КРАДАТ, КРАДАТ, КРАДАТ а полсе ЛЪЖАТ,ЛЪЖАТ,ЛЪЖАТ.
244
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Високата смъртност е заради неподготвеноста на здравната система. Правителството цяло лято спа. Сега се бнадява, че ваксините ще спасят ситуацията. Няма да стане, защото ще стане като с грипа. Няма да има траен имунитетргани. Грипът поразява епитела на белите дробове - класическа дихателна инфекция. Ковид 19 е тежка инфекция, която поразява малките съдове главно на белите дробове но и на всики други. Тази пандемия е истиска биологична война и тя няма да преключи за 2 -3 години.
243
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А лошото здраве от какво е? Не би могло да е от мутрищината на властта?
242
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че здравната ни система е за пълна промяна, това е вярно. Вярно е, че и здравната каса се източва от всякаква безотговорна ***. Но, в инт,ерес на истината вярно е и, че българина не се храни здравословно / не е необходимо да е скъпо /, не спортува, пие и пуши. Преди доста години работех на Зл пясъци, спомням си, че когато отивахме на работа в 6 часа сутринта, германците от хотела, облекли анцузи, излизаха да тичат по алеите и да се разхождат край морето. Тогава им се смеехме!
241
1
 
23
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
А защо е лошо? Проказа такава сте всички дребни, алчни душици на върха на държавата. Защото 30 години не можахте да измиете улиците, позволихте да внасят всякакви заместители на храни от най-отровните, защото българите са подложени на ежеминутен стрес във всяка една област от живота, защото животът ни е рай ,цветя и рози, защото сте крадливи, дребни мошеници без капка отговорност и достойнство, защото сте некадърни нямате грам управленски опит,нямате идеи. И най-вече, защото ние ви търпим!
240
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех значи... все някой друг виновен, ама да не сте с лошо здраве прoсти българи... ако бехте в добро здраве немаше яко да ***, ама вие балами...
239
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишок, дай отговор защо смъртността на 100000 човека София -провинция е 1:3. Унищожихте болниците, кадърни медици избягаха. Единствена грижа за 10 г. бе да пълните чекмеджетата на Вожда , Мишок последни сме по доходи ,само за това трябва да имате срам да се показвате
238
4
 
22
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 3 години
Вие НЕ заслужавате да управлявате България. Разгонихте чуждите инвеститори в Румъния, Сърбия и Гърция и заради вас сме най-бедните в ЕС. И как не ви е срам, оня мoшeник Заев ви разигра, на маймуни ви обърна, а сега македонската държава е пратила екипи да снимат "македонското малцинство" в Македония. Освен да крадете не сте кадърни за нищо друго!
237
5
 
17
 
! Отговори
До 253 преди 3 години
Агресивно говорене с натъртване на думите.Също като шефа си.Като две капки вода.Те никога за нищо не са виновни.Нищо, че вече 11 години управляват и много неща можеха да направят.Та,в какво рече,е прав?
236
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев нали вьв вашият -10 г мандат вие не направихте нищо за здравеопазванетоСпести си глупавите коментари - всички ние го знаем това
235
6
 
19
 
! Отговори
Fena преди 3 години
Ама защо Бойко не се лекува в някоя болница в провинцията - Шумен, Горна Оряховица или Ямбол да речем? Дали лошото здраве на българите е истинската причина?
234
18
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Дончев е прав, както обикновено. С кое не сте съгласни ?
233
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фактиСмени си никнейма на "лъжи" или "измислици". От 2000г. смърността в България намалява. Но и преди ковид кризата сме на предпоследно място по очаквана продължителност на живот. Основна причина на първо място сърдечно съдови заболявания. На второ онкологични. С една дума от начин на живот. Мой набор 3 пъти последните 10 години го спасява"лошата"здравна система. След последното възкръсване дори 1месец не спазва режима. Вече не го е страх от нищо. Пуши, пие и яде като разпран!
232
3
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ДА ПРАВ Е НО ЛЕКАРИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ-ХОРАТА ВЗИМАТ 25 ЛВ НАДНИЦА. А ЛЕКАРСТВАТА?ЗАЩО ДА ХОДЯТ КАТО НЕМОГАТ ДА СИ ГИ ПОЗВОЛЯТ-А И СЕГА С ТОЗИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД 300 ЧАСА-ТЕЗИ КАК Я МИСЛЯТ ТАЯ?-ХОРАТА НЕ ИЗДЪРЖАТ БЕ.-МАРТ ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЯКО -ВСИЧКИ.
231
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kak sa bg invalidite, tehnite maiki, tehnite asistenti, kak se spraviat s viruza? ima li oste jivi sred tiah?
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
napisahte li hartieni pisma za reklamacia na efendi Erdogan?