ЕК предлага: Безплатна или евтина чешмяна вода в заведенията

Според ресторантьорите обаче засега било непостижимо
30 дек 2020 14:52,
77
ЕК предлага: Безплатна или евтина чешмяна вода в заведенията
Снимка: Pixabey

Безплатна или много евтина чешмяна вода да се предлага в ресторанти, столове и други кетърингови услуги, както и в обществените сгради и публичните администрации.

Това препоръчва Европейската комисия в директива за питейната вода, приета в средата на декември от Европарламента, пише "24 часа". Новото законодателство е следствие от първата успешна гражданска инициатива Right2Water ("Право на вода"), която събра 1,6 млн. подписа за подобряване на достъпа до безопасна питейна вода за всички европейци.

Ресторантьорите у нас обаче не възприемат добре тази идея. "Ценовата политика в България не позволява в момента да предлагаме безплатно вода на клиентите си", каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

"Ако мога да си позволя едно фрапе да струва 4 евро, нищо не пречи да налея на клиента, който си го е поръчал, бутилка вода от чешмата и да му я предложа безплатно. Но това са непостижими засега за нас цени. Ако директивата предлага собствениците на заведения да бъдат насърчавани да предлагат безплатно годна за пиене вода на клиентите си, нека да измислят начин, по който да ги насърчат", добави Алибегов.

Освен по-добър достъп до питейно водоснабдяване на всички граждани директивата цели да осигури и по-високо качество на питейната вода.

Държавите от ЕС трябва да инсталират оборудване за използване на чешмяна вода на обществени места на открито и в закрити помещения, когато това е технически осъществимо. Целта е да се осигури достъп за всички хора, най-вече на уязвимите групи - бежанци, номадски общности, бездомни хора и културни малцинства като ромите и пътуващите общности, независимо дали водят уседнал начин на живот, или не. Тези хора трябва да се информират за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативните начини за достъп до вода.

Във фактурата със сметката за водата ще е записана информация
за химическите вещества в нея. Ще пише и колко е цената на литър или кубичен метър на доставяната вода за консумация, количеството, което сме употребили в домакинството, сравнено с годишните тенденции на потреблението ни, както и сравнение на нашето потребление със средното.

Информацията трябва да съдържа още: как се пречиства и дезинфекцира водата, има ли превишаване на стойностите на показателите, които са от значение за здравето на човека, оценката и управлението на рисковете за водоснабдителната система, съвети за това как да се намали потреблението на вода и да се избегнат рисковете за здравето, дължащи се на застояли води, както и допълнителни данни, които може да са полезни за обществеността — например относно показателите като желязо, твърдост и минерално съдържание, които често оказват влияние върху възприятията на потребителите за качеството на чешмяната вода.

На всеки 3 години страните трябва да докладват на ЕК за качеството на водата си. Резултатите ще бъдат оценявани и ще се обобщят в доклад.

Специални изисквания има за наличието на олово. СЗО препоръча сегашната стойност на показателя да бъде запазена, но все пак концентрациите трябва да се занижат възможно най-много. Настоящата стойност от 10 микрограма на литър ще се запази за следващите 15 години, но след това трябва да се намали до 5.

До 2022 г. ЕК ще изготви списък на веществата или съединенията, представляващи опасност за здравето. Той ще включва фармацевтични продукти, ендокринни нарушители и пластмасови микрочастици.

Държавите трябва да извършат оценка на риска и да вземат мерки за чистотата на водосборните райони за черпене на питейна вода, на водоснабдителната система и на вътрешните разпределителни системи.

Въвеждат се минимални хигиенни изисквания за материалите, които влизат в контакт с водата, и за химикалите за пречистване и филтърните средства. В тази връзка ЕС работи по стандарти за строителните продукти във водния сектор, например резервоари и тръби, за да не замърсяват питейната вода. Изготвят се списъци с вещества, които могат да влизат в контакт с питейна вода.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
1
 
! Отговори
Не съм заразен преди 3 години
"Ценовата политика в България не позволява в момента да предлагаме безплатно вода на клиентите си", каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алидагоебов.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой тарикат поиска от български бизнесмутрен само чешмяна вода, той най-малко ще му се изплюе в нея, а може и да се изпикае.
60
2
 
0
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
А дано дойде по-скоро денят, в който ще има бол клиенти да дават по четири евро за фрапе, че и повече. Та дано тогава, айде да не е шише вода от чешмата, чаша да е, да се върже в калкулацията на Ресторантьорите ни. А дано, ама надали. Като ги гледам май повече отиваме на кюрви има, пари нема.По-скоро дано получите от всичко достатъчно, че да ви де утоли лакомията.Весела Коледа! И честита Нова Година, мръсни животни!
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвориха ресторантите пък се сетиха за бутилка течаща от чешмата на масата за които не искат друго да пият,а сега туй ще бъде промоция за привличане на клиенти ли,но преди си беше нормално заедно с поръчаното за сервиране и бутилка чешмяна течаща вода да се сервира едновременно или бе норма за обслужване от сърце предлагана за клиента.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нали може са се поръча кафе с чаша вода, защо тя да се плаща?
57
5
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Проблемът не е че водата е скъпа, а че някой трябва да мие чашите. Препарати, заплати итн. Няма как да е безплатно.
56
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
""Целта е да се осигури достъп за всички хора, най-вече на уязвимите групи - бежанци, номадски общности, бездомни хора и културни малцинства като ромите и пътуващите общности, независимо дали водят уседнал начин на живот, или не. Тези хора трябва да се информират за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативните начини за достъп до вода."В България сме по-напред, тук тези общности ползват и вода и ток, и не плащат !!!Ей, задминахме ги юропейците :):):)
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия бизнес ни е изграден да правим от нищо нещо :)) Алъж вериж да става, една чешмянка 1 лев, нищо че по напредналите държави предлагат минерална вода като зарибявяне в заведенията си, белким се трогнеш и поръчаш нещо :)) Но друго не може да се очаква от нашите, искат лесна печалба без да влагат усилие, така е от 30 години :)
54
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Демокрацията и пазарната икономика в България лиши хората от вода - уличните чешми и от тоалетни - градските тоалетни, коото вече ги няма, а те съществуваха от преди над 100 години.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чешмяна вода. От маркуч ли ще е?
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Алибегов все не му е наред нещо- една вода няма да ти даде, ако отидеш жаден- дано фалира!!!!!!!!!!!!!!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дано, ама на дали, на наште не им се дава нищо безплатно. не знам дали ви се е случвало , да седнете някъде и да ви дадат вода за по 6-8 лв бутилката. Това е редовна практика вече- то по-евтино излиза да пиеш бира :)
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Ричиии, колко да те насърчават, чоджум? Ти си се родил насърчен да дереш ко.жата на хората.Запри са малко и си измий косата поне с водата, където ти се свиди да дадеш на жаден човек!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха вярно от тези не си поръчвайте вода.. те ще ви пл.ювнат в чашата от яд, че са изгубили 80ст надценка от газираното :Dмани.. няма да стъпя повече
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А чашата чиста ли ще е?Небутилирана вода от тези мошеници и мърлячи не искаме.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Докато по света хората посрещат гости, ние в България посрещаме туристи."
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много бързо ще се реши лакомията на Алибегов,но народа не е единен.Нека никой не им стъпва 1 година в копторите и сами ще клекнат да ви канят с вода пред вратата.Като на Несебър :D Вървиш си по улицата е те кандардисват да влезеш в кръчмите.Същото беше миналата година и в Банско.На центъра точно в ляво от общината има едно с поточета..там от метри те дърпат да влезеш.Чак салтанати ти правят да седнеш.Не е видял глад АлитУ ли е РичитУ ли е... ба-си наглото.НЕ ИМ ВЛИЗАЙТЕ 1 ГОДИНА И ЩЕ ТРУПЯСАТ!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много дълги статии бе, чете ли ги някой докрай?В Щатите във всеки ресторант ти предлагат безплатна вода.Не че я пия де.Не мисля че е голяма драма обаче.Ако завали дъжд ще поискам безплатна празна чаша и сам ще си я напълня, нали?
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те гледат да печелят от всичко.Вземат един хляб от магазина и после таксуват клиентите за всяка изядена филия
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ричард Алибегов се оля с чешмена вода!Чаша чешмена вода не струва почти нищо и със сигурност г-н шефа на кръч.марите ще може да си ги избие ,,разходите" с надценка на другите продукти.Освен това много хора пият само минерална.Явно кръчмаря търси повод за ново намаление на данъците.