Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично

Но не трябва да се поражда недоверие в него, заяви президентът
10 яну 2021 17:32, Нели Христова
120
Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично
Снимка: БГНЕС

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.
 
От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май. Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес. Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.
 
Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.
 
Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.
 
Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това  ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.
 
Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените мутри вън!
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако машините ги бяха купили от правителството щяха да ги обвинят за манипулации.. Сега пак са виновни.. Съмнявам се че Президент и орташките му партии подготвят втора серия на филма Костинброд ако ГЕРБ спечели изборите... Защото вече тези до такава степен са си повярвали, че са победители...
51
1
 
23
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 3 години
АБЕ ТОЗИ НАШ АЙЛЯКЧИЯ - ФИГУРАНТ, ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ ИЗЛЕЗЕ. ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ИЗКАРА ХОРАТА НА ПЛОЩАДА СЪС ПРИЗИВА " МУТРИ ВЪН " . ДНЕС САМ КАНИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ НА СРЕЩА В ПЛЕЗИДЕНСТВОТО . ТА НЕ РАЗБРАХ "президенте" ЦВЕТАНОВ МУТРА ЛИ Е ????? И АКО НЕ Е ОТ КОГА .....ИЛИ САМО ТАКА СИ ПРИКАЗВАТЕ ЗА ПРЕД ХОРАТА ?????
50
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ оставка, това беше, след следващите избори сте история.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na 52.lajesh.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
51....Ти ли ми плащаш данъците за недвижимото и движимото ми имущество в България.? Написал си глупости.Живей си ,както искаш. и не ми казвай колко дни да си идвам. Аз решавам, а не ти. За изборите е същото.
47
1
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
НА ФЪРЧИЛОТО - ФИГУРАНТ , ОСТАВКА НА ПОДСТРЕКАТЕЛЯ - МЕТЕЖНИК , ОСНАВКА ,СЪД И ЗАТВОР !!!
46
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече ще са тия които няма да плащат данъци тука, въпреки плоския данък при който богатите стават по-богати, а бедните по-бедни и въпреки това никой чуждестранен инвеститор не идва тука. Това е така защото трябва да плати на Бойко под масата и ако нещо не е на кеф праща прокуратура, НАП и тема подобни. Ако не ми вярваш питай Черепа.
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да това е така защото контролния орган на България (прокуратурата)не работи от 30 години. ГЕРБ са 12 години на власт и нищо не направиха по въпроса. Колко осъдени политици има за това време?
44
1
 
23
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Гл-уп-ост-и на търкалета. Моите роднини са от 23 години извън България и почти не останаха вече роднини тук. От къде на къде хора, които не плащат данъци в България и които си идват по за 15дни един път на 5 г. ще решават как да живея аз? Като милеят за България да се връщат и да я оправят! То много лесно така......... да си живеят някъде друга и да се връщат само за зъболекар, че е по- евтино. Не им пука за България. Не са се махнали заради ГЕРБ. Те са навън от 20 и повече години. Изнасяйте се!
43
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като останете само пенсионери и роми, тогава ще ви видя.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48 Няма втори път, всички видяха,кой е Радев. Никога руската БСП на власт, националните предатели,на съд, червените мутри, също.
41
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа е, че българите в чужбина няма да могат да гласуват, а те са много и са още в чужбина защото ГЕРБ нищо не направиха за 12 години България да тръгне напред. Само ... тука си гласуват за тях, докато държавата потъва. Когато простите са повече, тогава много от нас нямат избор освен да емигрират.
40
1
 
16
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Радев Ветото подготвя възстанието на 13 януари 2021г. В момента са само 25 човека протестиращи. Протеста се спихна отдавна. Изпокараха се и търсят едни 100 000лв. дарения потънали в джобовете на Г.робовното трио. Сега Радев за последен напън стяга възстание. Ще видите на 13 януари. Защо при закрити врати са срещите с Има или няма такъв народ ? Не го подценявайте Радев, той се управлява от ген. Деси, от Дубай и Кремъл. Играе го по тяхната св.ирка.Но излиза извън правомощията си, което е абсурд
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвя се за втори мандат!Всичко дето прави консултации с маргиналите и уж загрижен е кьорфишек!!!Метежа не успя и пробва по хитрия начин!И той захитря свали юмрука!Всичко е за власт и пари не се заблуждавайте!
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е виновен. Борисов подари победата на Радев. Сега където казва народа Храни куче да те лае! За всичко е виновен Борисов. Той е прекалено демократичен. Още в началото на лятото трябваше да поиска импийчмънт на Радев. А ББ пак с дървената си глава - ама то щяло да има напрежение в държавата... нека си затварят кръстовища, ще кандисат и ще се наиграят. Остави ги да сеят бури и да жънат раздори в България.Сега малко му е където го обвиняват и където му скрояват фалшиви колажи и фейк новини.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румката е говорител на Пеевски!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kak taka samo v bnb ima doverie v rbg?ami togava izborite da stanat prez doverenata bnb s bankovi bg kartichki, hem da e oficialno platen bg vota s bg zlatni stotinki ;-)))mashinki imat, cameri imat...hem sa mnogo chestni i hich ne lajat :-)))
35
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да се маха, ако изборите са честни, съм сигурен че ще се случи. За 12 години нито една реформа, само пълнене на шкафчета.
34
3
 
10
 
! Отговори
анономен преди 3 години
До 37 и 38Мили мой тука се пише на български. Селска шльокавица не разбираме