Политолог: Патриотите се сриват, ще излязат ли сметките на ГЕРБ?

Ситуацията е динамична, обясни Петър Чолаков
14 яну 2021 13:58, Петя Славова
221
Политолог: Патриотите се сриват, ще излязат ли сметките на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Ако трудно се получи следизборната математика, за да се композира някакво правителство, ще имаме нестабилен следващ парламент. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

По думите му ситуацията е динамична, имаме коронакриза, която е безпрецедентна, има директно отражение върху политическия живот и би трябвало се отрази върху начина, по който ще решат да гласуват или да не гласуват българските избиратели, както и върху активността на предстоящите избори.

Чолаков не очаква "чудеса от храброст“ в останалите седмици от работата на парламента. Основната ябълка на раздора ще бъдат средствата от ЕС за преодоляване на последствията от коронакризата, смята той. „Как да бъдат разпределени тези пари, които ще дойдат от Европейския съюз от бюджета за справяне с коронакризата."

Още по темата

Електоралната подкрепа за патриотичните формации се срива вследствие на участието им в правителството на Бойко Борисов, "те са се хванали за ГЕРБ като удавник за сламка", подчерта политологът. Според Чолаков това ще се наблюдава и в следващия парламент, "ако под каквато и форма видим патриотични формации". Извън тези във властта ще има и други формации с патриотичен профил, формацията на Слави Трифонов също играе с патриотичната карта, допълни той.

"Не мисля че това ще се случи", каза Петър Чолаков относно тезата за влизане на ДПС във властта.

"ДПС да влезе през парадния вход в изпълнителната власт ми се струва много малко вероятно. Със свои министри се съмнявам, че ще видим ДПС. Може да има някаква подкрепа - по това, което виждаме и сега. ГЕРБ и ДПС демонстрират нелоши отношения, нищо чудно да са си "дружки" и в следващия парламент."

Ако извънпарламентарните партии, които успеят да влязат в следващото народно събрание, се разберат под никаква форма да не работят с ГЕРБ и ДПС, тогава "сметките вече могат да не излязат, на партията на г-н Борисов, за следващото управление", прогнозира Петър Чолаков.

"Ако идеята е, че понеже в момента ГЕРБ разпределя пари и на хората да им е харесало как ГЕРБ разпределя парите и продължи този условен рефлекс, който се е формирал, възможно е", изтъкна Чолаков в отговор на въпрос дали антикризисните мерки, които предприема правителството, ще донесат плюсове за ГЕРБ на парламентарния вот.

Петър Чолаков не очаква „драматична разлика“ в изборните резултати в зависимост от датата на изборите, освен ако "екзотичен дебат" не доведе до "някакви скандали". Чолаков отбеляза, че управляващите са проявили дребнавост със споровете за датата на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветанов контролира около половината гласоподаватели на Герб (местните организации са под негов контрол). Така че - явявайки се на избори той може да дръпне ако не половината, поне 1/3 от гласовете за ББ. От тук има 2 възможности:1) Той се е разбрал с ББ да играе уж опозиция и задържи тези 1/2- до 1/3 герберски гласове и даже и привлече още 'протестни' - а после се коалира пак с ББ2) Той наистина е бесен nа ББ и просто иска да му отмъсти за унижението, а и изглежда има US подкрепаЩе видим
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни е виновен царя нито господаря ... виновен е простия народ, който избира простаци да го управляват.види ли мутроподобен дето гледа страшно и го прави политик, българския народ ... последен пример - Слави
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Недоразбрал 18 Когато Борисов веднъж стане и признае реалните проблеми в икономическия , социалния живот на България и за която друга сфера се сетиш , да не пропуснеш и здравеопазването , тогава бих приел ,че е нормален човек А той непрекъснато - най-добре сме в Европа , по който и показател да се погледне . Невиждан прогрес навсякъде Живее в някакъв паралелен свят , където всичко е идеално и хората благоденстват - социопатия или друго психично разстройство има , няма кой да каже
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя каскет-политолог от съветниците на *** ли е?
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кви патриоти бе?Хахахахах!
34
8
 
22
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Патриотите са ЧАО-че от народното събрание...То егати и патриотите дето търгуват с българско гражданство...
33
11
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До НедоразбралНе мисля,че си прав за царя..Някои хора от чужбина казват, че той ни бил снесъл златни яйца!Като се замислиш, това не е много далеч от истината доколко ни измъкна от потъването на лева и после акулите го шкартираха, а може би и задкулисието, недоволно от политиката му към тях /англ. и др. дърпащи конците чрез БСП и сие/..Всъщност, дори не си спомням как точно си отиде царя от политиката и после го подгониха дори за собствеността му над царските имоти - да го изгонят и от страната!
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Калеко Алеко ще гласува за ГРОБ...а може и да е живковист или путинист...щом се е кръстил на москвич Алеко...
31
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще излязат. Идват Златните пръсти на Славчо, Майчето, измамното трио...
30
14
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Той може и да ***,ама пак управлява по -добре от БСП.
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Патриотите се сриват ... ''...............Не виждам друго обяснение освен манипулация или българина наистина е глупав ... защото малкото положително което се случи при този парламент стана благодарение именно на патриотите
28
6
 
7
 
! Отговори
Петракиев преди 3 години
До ДианКуха силиконка,другарчетата от 10 г. не са на власт !Идиотизмите ги върши твоя кумир-Боко тиквоний !*** човек потдържан от още по простихора !
27
12
 
4
 
! Отговори
Българинът мисли преди 3 години
Дойче Веле и другите *** издания ми казаха да плюя по Каракачанов и затова аз сега плюя по него. Каракачанов ти защо спря македонците по пътя им към ЕС? Защо бе? ВМРО е най-продажната и долнопробна партия в историята на България! Ако имаха грам съвест щяха да признаят моментално че Цар Самуил е античен Македонец! Ама те гадовете му с гадове се опънаха и почнаха да защитават Българският интерес! СРАМ И ПОЗОР! Кога е било български политици да защитават български национални интереси?
26
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето на раменете на един Тодор Живков се крепеше държавата.Рухна Живков рухна и държавата.Сега на раменете на един Борисов се крепи държавата.И пак отначало.
25
7
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Още един пишман политолог, който се опитва да брои пилците още преди да са се излюпили ... Вярно е че едни социолози и политолози у нас успяха да инвестират знанията и професионалните си умения в Голф игрища и кухи фирми завлекли пари от КТБ, но повечето им колеги биха се справили по-добре като шофьори на таксита или в някоя друга по ангажираща професия от сферата на услугите ... !!!
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на Шоумена и тя ли влиза в графата"патриотична" ? И какво разбират те въобще от политика ? Освен да критикуват. ВМРО поне са партиян с традиции
23
21
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
И на близките избори ще спечелят отново ГЕРБ и Борисов (който не го виждам да си тръгне поне още 10-15 години).
22
16
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
А защо ли извънпарламентарните партии да не могат да се обединят с ГЕРБ за изчистване на политиката от мръсотиите на БСП?Дали изобщо имаме политолози или всички са "кучета" на БСП? - остатък от тоталитаризма, грешна представа за лоялност и почтеност /към стопанина!/..наистина ли се живее добре под купол?..Тези хора са нещо като ***, без мозък, без самоуважение, без душа, без живец в тях - при положение, че този "купол" е готов във всеки момент да те изхвърли на вълците за да оцелее той самия
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Патреотите и Марешки ще последват Яне Янев и Бареков. Политически еднодневкиКойто е станал патерица на ГЕРБ, след това изчезва от политическият хоризонт.А ГЕРБ след Борисов ще е като НДСВ след Симеончо. "Патриотите са от партии, които са актуални от 20 години, а след като Волен доли беше златен пръст и се коалира с ДПС и на следващия ПАРЛАМЕНТ ПАК ВЛЕЗНА!!! Не виждам как може да стане, това което си писал!А за Баце...това след Баце да неЙ след 20 години???
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са и патриоти и леви и десни и всякакви.Така че не е необходимо да има други партии.Е разбира се без ДПС не може.