БСП: Един учебник за един клас по един предмет в цялата страна

Сега имало шокиращи неща в учебниците
85
БСП: Един учебник за един клас по един предмет в цялата страна
Снимка: БСП

Един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Това поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ковидкризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък и върху образователна система, отсече червената шефка в декларация в НС, цитиран от пресцентъра на БСП.

Според нея кризата доказа необходимостта от използването на компютри, обучение в мрежата, достъп до интернет във всяко населено място.

„Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високи технологии в процеса на обучение, но не по-маловажно от това как учат нашите деца, е въпросът – какво учат. Готвейки нашата програма с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца“, настоя Нинова.

Според нея учебниците са написани сложно и неразбираемо, историческите факти са изопачени от политически интерпретации.

„Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми. До тази подмяна на истината и унижението на българщината, ние - българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 милиона за учебници“, каза тя и настоя, че това трябва да се промени.

Нинова отсече, че образованието е приоритет в програмата на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
12
 
! Отговори
Баба преди 3 години
Ако имате ученик ще разберете че е права В училището 4 паралелки в 5 клас Всеки клас с учебници от различни издателства .Чиста простотия
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм! Как може да "превеждат" Вазов и други поети в по-разбиераем Български??Еми научете ги децата да го разбират, нали за това са в тва училище!! СРАМ!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало корените къде и какво си учил ,дори в гимназиятах учихме и "Анти Дюритг" ,освем историята на БКП,КПСС и др. Най ни мъчеха с конгресите.Та да си дойда на думата сигурно си учил да 8кл.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много държави,учебниците се пишат от държавни органи и научни сътрудници,не се допуска чужда намеса изобщо, защото точно до това се стига,когато учебниците се пишат от частници за пари - до затъпяване и лъжлива пропаганда с която пълнят главите на децата,но това не им върши работа нито в живота,нито в науката,нито в работата!
47
4
 
7
 
! Отговори
?! преди 3 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Към коренитеАбе стига дрънка глупости, аз учих през соца и в интерес на истината, никога не сме учили история на БКП или пък на КПСС, а учихме реална наука,за разлика от днес,когато децата учат ненужни глупости,фалшификации и фалшива наука и това не е само в България,просто затъпяването+фалшификациите е на мода по света и умишлено се провежда.
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,подкрепям Нинова,това отдавна трябваше да се случи!
44
5
 
9
 
! Отговори
Към корените преди 3 години
История на КПСС и БКП от първи до 12 клас. Ама ха, това издателство, онова издателство. Зубрене на биографиите на Маркс, Енгелс, сифилистика Ленин и алкохолика Г. Димитров до припадък.
43
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този един учебник да се казва "История на БКП".
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко в държават ще е само по едно и ще се произвежда само от обръча от фирми около ДПС и БСП!
41
1
 
7
 
! Отговори
Да, ама преди 3 години
С тази форма на образование до никъде няма да стигнем.Моят син, видно от школо.бг е завършил 11-ти клас с 5.48, а дефакто от началото на септември 2020г. той не е правил. Пишат се оценки, ей така, от душа!В предишната Професионална гимназия един даскал преподаваше по 3-4, та даже и по 5 (пет) предмета.В гимназията къде е моят син, никой от учениците няма учебник! Правят се някакви записи и това е образованието.На кой частник му трябват неграмотни хора?
40
3
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Виж,за това я подкрепям с двете ръце...
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснала е да каже , че трябва да се издават само български упебници а не фалшиви на антибългарските сороски НПОта. Дали умишлено не го споменава или този новия упебник ще го пишат същите НПОта ?
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До това казаТо пък преди 30 години са били свръх грамотни :)) Времената се менят но пенсионерите учители не, разбира се те нямат вина, тъй като няма интерес към тази професия :) Правят си парите хората, през 2 години нови учебници с нова история, проблема е че само българската история променят, другото си остава същото като през цоца (соца) :))
37
8
 
2
 
! Отговори
пак не умери преди 3 години
Както винаги БСП изостава от времето.Това е естествен процес. Поради дигитализацията, предметите ще се преподават от видеоклипове по различните теми. Така, един по един хартиените учебници ще отпаднат и едни и същи клипове ще се гледат в цялата страна. В интерес на плурализма, отделните училища трябва да бъдат свободни да избират клиповете. Учителите ще останат да водят консултации и техния брой неминуемо ще намалее.
36
6
 
7
 
! Отговори
Говорить Москва преди 3 години
Само една версия на истината има и тя е във вестник Правда!
35
3
 
10
 
! Отговори
и още малко преди 3 години
Увеличаваме парите за учебници, ето даваме все повече и повече. Резултатът от това - един клас в страната ни учи по три различни учебника. Съдържанието става все по-сложно и несвързано с действителността. Държавата избяга от своите ангажименти в образованието и частни и незнайни екипи пишат тези неща и не носят отговорност за това какво учат нашите деца.Освен, че не носят отговорност, тихомълком пробутват *** идеологията натрапена от разни НПО-та.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първа мярка относно образователната система:Кандидат списвачите на учебници да бъдат подложени на сериозен състоятелен изпит по български език, писмен и устен.Като правило, в България е навалица от неграмотници с всякакви високи дипломи за бомбастично образование.Точка пo въороса как се придобиват такива дипломи - да не си губим времето - но спешно да се пресече пътят на по-нататъшната многоплсдтова вреда от такива гнили "светилА".
33
6
 
15
 
! Отговори
това каза преди 3 години
Крайният резултат - българчетата са все по-неграмотни. Според изследването Пиза близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни.А може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие.Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното.И е права. Плюещите имате ли деца ученици, знаете ли как е сега?
32
2
 
10
 
! Отговори
до Корни преди 3 години
А вие пробвали ли сте се да прочетете книгите от "задължителната литература"?Те са тежко самопризнание за кръгозора на социалистите, но за младите е ужасяваща скука. Така ги отблъскват от четенето и подозирам, това е преднамерено.