Радев: ЕС да е силно ангажиран с борбата с корупцията у нас

Обществото иска механизъм за контрол на главния прокурор, посочи президентът
24 сеп 2021 21:20, Красимир Ангелов
93
Радев: ЕС да е силно ангажиран с борбата с корупцията у нас
Снимка: Президентство

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България, заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още по темата
Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, бяха сред темите на срещата, съобщават от президентската институция.

"Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции“, посочи държавният глава. По думите му, в очите на младите българи, ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена.

"Хората искат друго лице на България", подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, са се превърнали по думите му в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ „корупцията е отровна“ и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
2
 
! Отговори
Мм да преди 2 години
Наи важният ангажимент да не се пипа чекмеджето на - бацо
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от едната и от другата страна на масата все някакви гнycни кoмyнистти са се наредили.
78
0
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
"се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България" - на мен половината ми познати родени в София заминаха в чужбина защото пушат трева. В Германия и Холандия не ги закачат и пичагите учиха в Утрехт и Карслруе и си останаха в Амстердам и Берлин. Няма да се занимават с куките в БГ дето като ги питаш дали говорят английски ти отговарят с "One time".
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми толкова години корупцията само се увеличава и увеличава, като последните 12 беше като по комунистическо време.
76
0
 
9
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
До Анонимен 77 - Очаквам след изборите Радев , Рашков , Кацаров на килимчето пред Гешев ,след това на съд!Ама истински съд не съда на черепа ,Бобоков, Цветанов!
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според логиката на Фигурант Разединительов ЕС трябва да се справи с торбичките, които разнася съветника му Узунов? Какво общо има ЕС с това?
74
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията си е общата баница на Борисов и Гешев. Не могат да си я поделят и сега главният прокурор иска да вкара Методиев в затвора. Централния софийски. Там ще му се радват тези, които обиждаше.
73
1
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
ДАМАДЖАНКОВ- ГЕРБ СА НИ ЗАЛОЖИЛИ КАПАН ЗАТОВА ЦЕНИТЕ СКОЧИХА- КЪМ МЛАДИТЕ- ЕТО ТАКА В ЕДНИ ОТМИНАЛИ ВРЕМЕНАТА НА ДРУГАРИТЕ ИМ БЯХА ВИНОВНИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ САМО ТЕ НЕ- ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ! САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА РАЗПИЛЯХА ИКОНОМИКАТА.
72
6
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аве, Фигурантино, ти с парите на мафиота Череп извърши държавен преврат, тръгнал си да ми говориш за корупция. А на дрогаджиите и пияниците по палатките с какви пари им даваше по 50лв на ден? И понеже си стар комунист, от времето на бай Тошо да ти кажа, че от тогавашния социализъм по корумпирана система нямаше. Празни магазини, всичко се даваше с връзки и под щанда, от виетнамци и нEгpи купувахме нелегално долари за стоки от Кореком. Гледайте малко старите соц филми, да видите как беше
71
3
 
20
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Какво се вижда от тая снимка ? Бивши ченгета от ДС воглаве с Юмручния клепат България пред ЕС ! Как пък така не виждат мошениците на Прецедента с торбичките които назначи ? Утре пак си изберете военен да ни управлява...
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Триморски ,щом не можете да се справите с корупцията какво търсите във властта тръгнал да моли някакви си муньовци да ни решават проблемите , не сте кадърни някакви си 5 милиона души да управлявате ,слуги нещастни !
69
3
 
13
 
! Отговори
Словар преди 2 години
Експозето на Чорап/офф хвърли в дерето цяла България. Подобни излияния надали могат да бъдат изречени от Президент и на най-малоумната африканска държава.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целенасочено бабичката от Германия унищожи България!
67
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейския съюз създаде Борисов и неговата мафия! Няма да си мръднат пръста за да го вкарат в затвора. Всички разчитаме на президентът Радев да успее да вкара всички в затвора.
66
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Борисов ,Гешев ,Доган ,Пеевски и всички техни приятели в престъпленията не бъдат вкарани завинаги в затвора,няма да се оправим. Също всички от шефовете на БСП , ГЕРБ, ДПС ...... всички трябва да се унищожат.
65
14
 
2
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
До Почтен лъжец РадевВенецуелските машини бяха договорени и купени от Бойко , нали не си забравил .
64
2
 
11
 
! Отговори
Страничен наблюдател преди 2 години
Вижте физиономиите на "Великолепната седморка" вляво на снимката и ще ви стане ясно как оценяват изказването на дэржавния глъвъ на БеГето. Абе, аланкоолу! Ти президент ли си, или овенна тиква. Да не мислиш, че ония срещу тебе са също така *** овенни от запаса.
63
2
 
17
 
! Отговори
Почтен лъжец Радев преди 2 години
А не се ли оплака Радев от Венецуелските изборни машини , които са източник на корупция и манипулиране на изборите ?! Или тези машини са от почтените ?!
62
2
 
17
 
! Отговори
Румене, така НЕ ! преди 2 години
И къде видя Румен - Фигурантът корупция при главния прокурор когато е в редиците на Президентството - Узунов, Спецов, Рашков, Къцаров , Кирчо, Кокорчо
61
2
 
14
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Като ви казвам,че тоя Негодник е Чуд....-ови-...Ще повярвайте ми.От това нещо ме е гнус