КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите

Конституционните съдии обявиха мотивите за решението си
27 окт 2021 15:25, Елка Василева
633
КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите
Колаж: БГНЕС

Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство, пише Конституционният съд в мотивите към решението си, с което бе обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

Още по темата

Съдиите допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция, припомня БТА.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така съгласно закона заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


633
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като конституционни съдии като Ог.Герджиков и видния гербераст Г.Марков твърдят,че КС е взел спорно решение,значи тук има нещо гнило.Някой много силно е натиснал КС или добре ги е мотивирал.
411
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена му на Кирето да внимава, че пусне ли й молбата и вече е свободен човек! Той е така!
410
18
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
Еее,стига с това гражданство! Глупост! Какво от това, като е бил с две гражданства за кратко време.Оставете момчето на мира.
409
5
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Явлението Радев да се ходи от президентството. Бог да си прибира версиите.
408
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците казват:Америка е там,където има дори само един американец.И със зъби и нокти бранят всеки американец,където и да се намира той.Какъв народ сме ние?
407
12
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
доколкото знам,отговора на Канада по запитването е бил:..-"КЪМ МОМЕНТА НА ИЗПРАЩАНЕ на информацията,лицето НЕ е било гражданин на Канада"...Това означава ли,че на предния ден,преди чиновника да се размърда и да отговори,лицето "Е" било гражданин на Канада?!..Много агресивно се заиграха тиквите с тоя КС...Абсолютно ИЗЛИШНО е да го ангажират,защото НЯМА СЪМНЕНИЕ,че АКО Петков е бил с двойно гражданство,е нарушена Конституцията!..Въпроса е:-КОЙ И КАК ДОКАЗА,че е бил с двойно гражданство в момента н
406
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен е този които му е дал да яде от баницата.При цял правен съвет Фуражката се изложи с назначаването на този мош. ен.ик.Въобще чудя се защо Президентството има толкова голяма администрация, ако не се лъжа 7-800човека, когато всеки може да ги излъже най-елементарно!
405
4
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Кирчо излъгал, Асенчо откраднал ... Радев, виж си стоката. С тях ли ще променяш? :) Ама то и ти си същото цвете, ама си на дребно. Кокошкарска работа. Те са се нацелили много по-нагоре!
404
15
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
" Не достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство",отсече КС...Добре,азащо не уточняват КАКВО ОЩЕ СЕ ИСКА,ЗА ДА БЪДЕ "достатъчно"?..И според кои закони-тези в Канада,или тези у нас?..Това е важно,защото КС визира някакъв срок от шест месеца,но така ли стои въпроса в Канада?..НАПРАВИЛИ ЛИ СА РАЗСЛЕДВАНЕ,или просто КЛЕВЕТАТА на гербошебеците им е била достатъчна?..Имало ли е ДЕЛО,в което да бъдат изслушани и двете страни с ТЕХНИТЕ МОТИВИ?..Ами НЕ!..Просто са отсек
403
4
 
13
 
! Отговори
До кирозащитниците преди 2 години
Я да си представим, че ваш КирЕ е заплел такава плетка в Канада, а?Какво щеше да му се случи? Ще циври "инициативен комитет" ли?Изберете си го за домоуправител, щом ви е толкова мил и драг. Да върви на Вайната си, ако изобщо знае де е тя.
402
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Допуснахме да бъде регистрирана партия на етническа основа,а не искаме да си върнем един българин в България.Сбъркан народ.
401
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише ми на командировка в Софийския централен затвор От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри познавам го лично Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен. - и за Киро и за Рундьо
400
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 461Няма позорно решение на КС за ДПС, вменяваш вина без да е има.Прочети устава на ДПС никъде не пише, че са етническа партия и защитават правата на само на турците. Просто електоратът знае, кои са лидерите и каква е партията и гласуват за нея.
399
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато всички не осъзнаем, че има ли правила, то те важат за всички, включително за мен!, няма да се оправим като нация, народ и държава!!!
398
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момче бръкна в здравето и джоба на крадците,затова всички са се настървили срещу него.Но ние сме особена раса-колкото повече плюят по някой,толкова повече го обичаме.
397
4
 
11
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Истината е, че не можеш да искаш промяна, да обещаваш промяна, спазване на правила, а сам да ги газиш!!!
396
1
 
6
 
! Отговори
До 457 преди 2 години
Нещо май не правиш разлика - едно е да избираш, а друго е да управляваш!Ама на теб ти е все едно дали този, който те управлява, има връзка с друга държава, стига да не е Турция.
395
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента, ако иска да се разграничи от лъжите на Киро спешно трябва да издаде указ за отнемане на българското гражданство на Петков.
394
2
 
7
 
! Отговори
недопустимо преди 2 години
Който подкрепя К. Петков иска следващия министър да се казва Йосуф Доган.
393
12
 
5
 
! Отговори
формализъм преди 2 години
Голяма работа като все още не е бил освободен Петков от канадско гражданство при назначаването му за министър.По- важно е да си припомним позорното решение на КС за етническата партия дпс!