ДАНС проверява 47 „златни паспорта“ по сигнал на МП

Има установени 5 случая със сериозни нарушения
8 яну 2022 10:46, Елка Василева
52
ДАНС проверява 47 „златни паспорта“ по сигнал на МП
Снимка: архив, БГНЕС

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава.

Още по темата

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Въпросите“ с Генка Шикерова по ТВ 1 на въпрос как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.

Йорданова допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.  

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Bogdanov преди 2 години
PITAM SE,NA ''KOMENTARNATA STRANIZA',osven, ''ANONIMNI'',KOITO se opitvat da komentirat, IMA LI KOMENTATORI,KOITO IMAT ''IMENA,??? MOYATA, LICHNA GLEDNA TOCHKA PO OBSAJDANIYA PROBLEM E,""che pravitelstvoto se nujdae,ot NASCHATA PODKREPA ,DA VADVORI RED PO-PROBLEMAT NA''ZLATNITEPASPORTI',111
39
2
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Слепи ли бяхте, че не видяхте, как порасна толупа, на мокрия влаааа и колко арогантен стана.Ванчо , за шепа долари, продадоха, род и Родина, нехранимайковците, от МВРО
38
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 години
След 20 г.от как ДПС не е в властта ,още им сърбаме попарата.Затова тая партия е редно да стои в сянка и зад хоризонта
37
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Какъв аргумент са сериозните инвестиции. Което и доказва убеждението ми,че живеем в една сериозна ксенокрация,в която място за Народни хора в Българското Народно Събрание нема. Ето ,така,както и Симеон Сакскобургготски направи. Изпокупуваше и продължава да изпокупува през трети лица български ниви,земя,къщи..Нали се сещате за кого говоря? За онзи немец,който е заслужил "честта" да е пръв в Родшилдовата Къща. А ние сме бедни. Ние сме роби в елитарният Републичен дом,***.Ксенокрация зла!
36
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин до 31 преди 2 години
"Има лице" на което е изписана мъката на мисленето.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха милата тя с голяма заявка за корупция тръгна и голяма борба започна и накрая 5 мижави случая. Гола вода- да идва имотния Рашко да й покаже как се прави
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поведението на момата е същото, като първите месеци на Гешев. Постояно обикаляне по телевизиони студия и пропагадни слова. Да о да не изпаднем още в класацията по свобода на словото, че и нея я сложиха на този пост със срамно ниска подкрепа от избирателите. Подлъгаха избирателите си с приказки за Доган и Гешев, но явно и те не помогнаха много, след като едва събраха 6 % на изборите.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали Михайлова ще провери имотите на Иво Прокопиев?
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия бизнес паспорти трябва да бъдат премахнати, колко ли престъпници са ги получили с измислени " бизнес планове", и корупционни сделки с бг " отговорни лица". Такива практики уронват престижа на държавата ни, отдавна трябваше да бъдат стопирани и потърсена отговорност!
31
2
 
3
 
! Отговори
Лука Брази преди 2 години
До Анонимен 31 ...... Крет** , взе ли си рублите за драсканиците ти ...???
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сме наивни и елементарни. Всички закони и разпоредби са направени в полза на мафията, така че после уж ги разследваме ама такъв бил закона и няма как. От какъв зор са измислени т.н. златни паспорти, ами за да получава власта огромни рушвети от кандидатите за такъв паспорт. Сега се правим на борци с корупцията. Всичко е пунта мара.
29
2
 
1
 
! Отговори
Путин преди 2 години
До Анонимен 31 ....Ти *** ли си ????
28
5
 
16
 
! Отговори
бляд преди 2 години
Едва ли съм виждал по-мазна и противна физиомутра от тази ...???
27
7
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Моят работодател е с такъв паспорт.Италианец е,има три завода с 2500 човека персонал.Вярно ,че заплатата е по малка от помощта ,която дава държавата на брат,четката родила 5-6 чаавета,ама поне минаваме през пандемията само с две седмици принудителен платен отпуск,редовни заплати и пълни осигуровки.
26
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на тази жена, има лице, излъчване, гордост, достойнство. Как закопа само престъпника Гешев, измете се като язовец. Трябва да има повече такива достойни политици, за да бъде България тежка и да мачка леките елементи, които са станали "покурори". Горд съм, че най накрая има министър на правосъдието на когото вярвам. Скоро се надявам да се заеме и с търговията на органи на кокаиновия Любо Спасов и неговата клика от ВМА - Петров, Ненков и останалите убийци
25
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли плаща месечни Васил Божков на тая провинциалистка за да атакува всеки ден Главния прокурор
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сериозно ли? Ние едни други закони чакаме, не ни занимавайте с глупости, чакаме действия!
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ***, сектетарка на НПО то Христо Иванов ли сложихте за министър?
22
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Ако това е престъпление къде мога да подам сигнал. Имам телефоните и мисля мога да разпозная хората.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето са турци на Ердоган, които пренасят дрога, питайте депутатката на ГЕРБ. Лично Йордан Цонев се застъпи за тях, има записи с неговия глас