Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще

"Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога, каза министърът на околната среда
21 фев 2022 11:03, Ния Христова
148
 
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" и ще затворим ли въглищните централи у нас?
 
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Министърът беше категоричен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.
 
"Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов. 
 
Той подчерта още, че на страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.
 
"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.
 
Той коментира и казусът със строежа на "Алепу". 
 
"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът. 
 
Сандов направи коментар и относно недоволството около статута на НИМХ.
 
"Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", коментира Сандов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зелените", да внимават по улиците, че да не стант на "Сините".
38
1
 
10
 
! Отговори
Правителството преди 2 години
само еничари, кой от кой по-виден...
37
1
 
14
 
! Отговори
айти преди 2 години
Немците си държат на северните потоци, французите ще правят още 30 АЕЦ, а на нас ни препоръчват вятър и мъгла с перки. Това да не би да значи, че искат да ни направят силициева долина и всички българи- програмисти. Виж, тогава ще ни стигне тока от вятъра, особено ако минем и на 4 дневна седмица.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по евтино от АЕЦ. Вятър, слънце са евтини, да. Но унищожават природата около тях. ВЕЦ е решението, заедно с АЕЦ
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте ги рези нерентабилни и мърлящи производства. И да започват да горят на техния приятел - Вълка ***, така горивото никога няма да свърши
34
1
 
9
 
! Отговори
МСА преди 2 години
И какво предлага тоя напудрен пуяк. Солари, целия чернозем ще покрием със солари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По- добре да се инвестира във филтри и улавяне на вредните емисии. Инак на еколог му дай грантове и да плямпа несвързано и затваря производства. В ЕС сега играят покер и който пръв си затвори централите става роб на останалите и си губи населението и икономиката. Има няколко тариката дето са се нагласили да продават на останалите в ЕС перки и панели и голям мерак да го превърнат това в световна политика и обложат вноса от Китай като мръсен! Ние пак сме купувач, без свой ресурс и технология.
32
3
 
5
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министър Борислав Сандов.--- България със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика. Това заяви в "Говори сега" министърът на енергетиката Александър Николов.Какви *** избрахме!?
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този няма право дори да си отваря устата защото неговата смешна партийка няма никакво доверие. Събрали се една групичка нехранимайковци и ще ми решават какво да правят. Атомната енергия е единственото надеждно решение за енергия. Вятърната енергия не е постоянна, слънчевата също, водните централи не са достатъчни. Въглищните централи трябва да се ползват докато има ресурси за тях, докато не се изчерпат трябва да се подобряват.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си намалят малко заплатите в тия тецове, то голямо точене на пари там.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай! На кукуруза!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи" - Видяхме пъшнонруско безхаберие. Полсе видяхме, как се справиха с проблема във Фпкушима и днес си хапват рибка от там.
27
0
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна." Да цитирам Блъсков - залива ни зелена кал. Това лапащо грантове недуразумение осъжда държавата на смърт!?!?!?
26
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-н Сендов,прав сте за въгл.централи,но защо си мислите,че тези които ,които ползват газ ,пелети и други енергоносители за отопление имат бъдеще,аз например съм пенсионер,как мислиш,че ще мога да си плащам отоплението,и стига сте лъгали народа с тази зелена енергия,оставете народа сам да си решава,как ще се отоплява през зимния период.А на другарката кметица фандакова и кажете,че не желаем вече нейните безплатни печки.
25
2
 
5
 
! Отговори
vdch преди 2 години
До Кирчо и КокорчоСъс всичко съм съгласен с теб. Само дето няма кой да ни внася, тъй като навсякъде на балканите има дефицити България го покрива.
24
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Франс Тимерманс разкри, че руската газ и въглищата няма място в Европа. "Звездите са от водород, да бъдем като звезтите". ЕС минава на водородни енергийни източници и спира да купува скъпа газ от Русия. Русия е ненадежден доставчик.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разкри в Брюксел , че за глобалното затопляне и енергийната неефективност са виновни сградите в ЕС. Сградите в ЕС са енергийно неефективни и отделят 40% от въглеродните емисии които променят климата и нашите деца няма да доживеят до 40 години. Децата на ЕС са нашето европейско бъдеще. Сградите в ЕС трябва да бъдат разрушени и ЕС да премина на зелени сгради без СО2 емисии.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Франс Тимерманс разкри, че трябва да се откажем от руска фосилна газ и въглища и изцяло да преминем на био горива. Комисията ще налага високи глоби и санкции на страните които използват въглища и газ.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разкри, че ключов елемент при зеления преход ще бъде истеблишмънта на водороден маркет с дедицирана инфраструктура. Ние всички искаме Европа да бъде водеща по пътя на водородната енергия и да бъдем първите в света които полагат правилата на този важен източник на енергия (водорода).
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разкри като фърст левъл законодателен пропозал за намаляването на метановите емисии да се въведе строг контрол от Комисията като промишлените сектори трябва да измерват и докладват на Комисията метанови лийкове предизвикани от въглища, газ и нефт, а фермите да докладват на Комисията за отделяния метан от кравите. Това ще позволи на Комисията да естимейтва по добре бъдещите мерки които ще предприеме.