НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС

В най-лошия случай ставало въпрос за 54 милиона лева
Обновена: 31 мар 2022 12:28 | 31 мар 2022 12:00, Камелия Цветанова
60
НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужване.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила. Промените в закона ще са за срок от една година.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрия лечението на украинците у нас.

„В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той.

Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

От ГЕРБ възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците.

Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса.

Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

Асен Балтов от ГЕРБ коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат.

„Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците“, обърна се той към мнозинството.

Георги Михайлов от БСП репликира на ГЕРБ, че става въпрос за хора които, търсят закрила от войната.

„Тук от девет кладенеца вода вадят, за да се противопоставят на предложението за промени. Предвидена ли беше тази война, колко време ще продължи, как ще продължи? Вчера говорите за военна помощ, а сега не искате да им предоставите хуманитарна помощ. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси и ги решава законодателят. Ще намери начин бюджетът де се справи, това е война и то страшна, още повече, че става въпрос за две държави с огромни размери“, каза той.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи промените в закона като дискриминация.

„В България има много хора с хуманитарен статут и с временна закрила, а този закон се отнася само за бежанците от войната в Украйна. В същото време стотици български граждани са неосигурени и могат да ползват само спешна помощ и преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помогнем на българските граждани“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
22
 
! Отговори
а българите преди 2 години
Които българи не разполагат с пари, на тях кой ще плаща осигуровките?
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се оплаквате бе чакайте да им дадат право да гласуват за Кирчо, нив само ще опъваме и плащаме сметки щот сме много богати
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За болните деца събираме капачки, за укрите всичко безплатно? На някой му се пада от власт ли?
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са същите отпаадъци, но праят сечено на Киро понеже погна тиквата. Иначе са за хрантутена на укри за мерки и препарати за изпращането на оръжия на укрите и по този начин да ни вкарат във война.
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще трябва да теглим милиарди да оправяме ***, понеже ние сме супер сле 15 години в ерхейския съюз. Руската рубла се върна на нивата преди санкциите, а одобрението на Путин се е покачило от 69% преди война и 82% сега.
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте сега купона какъв ще стане лятото! Украинците ще са в хотелите по морето и децата им ще са на плажа за наша сметка, а ние ще ставаме все по-бедни и ще събираме цяла година да отидем на палатка, че децата ни да видят море. Само гледайте това лято какъв сеир ще е. Ей сега ще разбереме кой кой е в българската политика.
22
0
 
28
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
За България Планът за развитие...... още не е приет и пари за България няма от Европейския съюз! За бежанците веднага се дадоха парички! Българите ще гледаме как те живееят добре и ще цъкаме с език, а ние ще мрем по стълбища и коридори, ще плащаме такси за всеки преглед! Ще си плащаме операциите и леченията! А, когато дадат някакви Великденски или Новогодишни мижави пари тръбят поне 3 месеца! СПРАВЕДЛИВОСТ
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 не е така. Българчето, което не може да си намери работа заради дивотийте на ковидясали психопати не е с по-малко права от украинката с джипа? Щом българина има право да се лекува ако не е плащал 3 месеца осигуровки, толкова месеца ще се лекува и украинката. Сори. Българина поне е плащал нещо. Разбираме положението им, помагаме, но няма да взема залъка от устата на българското дете. Ако искат повече да се обявилят за бежанци, но нещат. Имат право, но не искат. Защо?
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе продажник знаеш ли за 54 милиона, колко животоспасяващи операции и апартура заболници може да се купи?
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите на ЕС идват от нас и от теглене на нови заеми, тоест ще връщаме борчове за да хранимукрите на фона на гладуващи българи.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19 защо пропусна ГЕРБ, та Бойко каза че всичко даваме на Украйна? Той щом ПВОто ни беше готов да даде, да не мислиш че няма всичките да ги излекува, а? Всички платени клакьорки са в кюпа. Но пък украинците не гласуват на избори, не го забравяйте!
17
0
 
31
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Ако дерибеите в парламента бяха загрижени за Българите както за украинците,тук щеше да е рай...
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте гледали в чуждата чиния. Като им дават безплатно здравепогубване, халал да им е! По-здрави от прегледите и болниците няма да излязат! А ако са над 60 годишни направо да си поръчват некролог, ако им се наложи лекарска помощ в тези душегубки, плащани от нашия джоб
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха. Казаха ли ви го мили сънародници, не сте достатъчно бели за ЕС. Вие си плащате осигуровки, но като останете без работа и 3 месеца не сте плащали ще молите за лекар, ама няма! А ония дето влязоха в Европа с коли на цената на апартамент без да са платили и лев за НЗОК ще се лекуват 6 месеца на държавна издръжка. Сега остана техните деца да бъдат приети в градините преимуществено, вместо нашите и направо да закриваме държавата.
14
0
 
22
 
! Отговори
Слаба памет преди 2 години
Славчо направи партия Няма такава държава, а сега я подкрепя и поддръжка в още по вид
13
0
 
36
 
! Отговори
Смирен преди 2 години
Наглеци! Плащаме за лечение и диагностика на българчета, деца на осигурени родители???? А те намериха пари за безплатно лечение на милионери от Украйна???? Браво Кире, Слави, Атанасов и Коренелке патриоти големи сте.
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А знаете ли колко млади хора без работа има в България? Знаете ли, че заради ковид сумати от тях са безработни и не са си плащали ЗО? 3 месеца без ЗО и си неосигурен. Българи, наши си. Значи за българина няма лекар, освен ако не плати, а за украинката, която мъжа й е нарисуван със свастики, от нашия джоб 6 месеца пълно лечение на всякъде. Да живее Четвъртия райх! Да живее ЕС!
11
1
 
27
 
! Отговори
митко преди 2 години
Мнозинството българи се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.Защо няма осъден нито един гербаджийски крадец?Защо няма конфискации,къде е Конпи?Защо ВСС не е разпуснат?За управляващите явно украинците са по-важни.На 1 април деня на лъжата-всички на площада.
10
6
 
8
 
! Отговори
Израждане преди 2 години
И Гунчева реве за безплтното лечение на белите украинци и не обелва и дума за лечението на неосигурените роомляни... Не е ли дискриминация това ***, Гунчева ***?? *** българска партия ли сте или на ромуланците??
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахааа, източихме БГ касата, сега почваме европейската. Не моат ни стигна по крадене. Номер 1 за всички времена.!!