Светослав Живков: Гласуване с хартия и с машини ще умножи негативите

Партийното разрояване е типично българска черта, коментира експертът
15 апр 2022 22:09, Красимир Ангелов
24

Защо хартиените бюлетини могат да върнат хаоса в изборите?

"Тази комбинация от гласуване на хартия и машини ще мултиплицира негативите на двата типа гласуване и ще неутрализира позитивите. Ние ще стигнем в тази ситуация, в която бяхме на предишните избори, когато имахме подобен казус и видяхме хаос в бюрата, проблеми с протоколите и корпоративен вот", коментира специалистът по изборни системи д-р Светослав Живков в "Денят ON AIR".

Той поясни, че един от факторите за тази ниска избирателна активност е страхът сред някои категории хора от гласуването с машина. По думите му гласуването с хартия много повече облекчава купуването на гласове. Живков изтъкна, че при гласуването с машина също има рискове.

"Може би най-сериозният проблем ще бъде хаосът, който ще доведе в секционните комисии. Нашите комисии са доста проблематични от гледна точка подготовката на членовете. Фактът е, че машинното гласуване в голяма степен реши този проблем", добави експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Това предложение за промени в изборния кодекс цели БСП да минимизира електоралните щети. ГЕРБ вероятно ще ги подкрепи. Българските политици не са от най-последователните хора на света, така че аз не мога да се наема с прогноза дали тези промени ще минат или не. Още повече, че мнозинството е изключително крехко", каза Живков.

Той обърна внимание, че "Продължаваме промяната" нямат ясна идеология, а играят в ляво-център. Според него е хубаво, че в тази формация няма залитане в крайностите. Гостът смята, че проектът на "Продължаваме промяната" се препокрива до някаква степен с проекта на Мая Манолова, но е далече от този на Стефан Янев.

"Партийното разрояване е типично българска черта. За съжаление, тази тенденция ще продължи. Виждаме сега проектът на Стефан Янев, който в някаква степен допълнително ще фрагментира пространството. Това ще бъде в някаква степен спирачка във всичките намерения за предсрочни избори", посочи експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
АнонименАз преди 2 години
ТОЗИ СВЕТОСЛАВ ЖИВКОВ ДА НЕ Е ОТ ОФИСА НА ЧЕРЕПА ИЛИ НА БОБОКОВ????......44
20
0
 
2
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 2 години
Просто се преброяват бюлетините, а всички сметки в районните центрове /МИР/! Какво толкова, въпрос на организация! Относно гласуването с машините: Твърдите, че е бързо и честно! Питам защо тогава все още няма обявени резултати от контролното преброяване на хартиените отрязъци? Отговорът е *** - има огромни разминавания между отчетеното от машината и реално гласуваното!!!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гласуване само с машини
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛУШАМ РАЗЛИЧНИ ПАРТИЙНИ АКТИВИСТИ КОЛКО ДЕМОКРАТИЧНО БИЛО ДА ПРАВИМ ИЗБОРИ С МАШИНИ- ИЗЛИЗА ЧЕ НИЕ В ЕВРОПА ТА ДАЖЕ В ЦЯЛ СВЯТ СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ СЛЕД ВЕНЕЦУЕЛА- ГЛАСУВАМЕ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО.....НАЧИ ВРЪЩАМЕ БЮЛЕТИНИТЕ И ВИДИТЕЛИ ЕХЕ КВИ ЛОШИ НЕША ЩЕ СЕ СЛУЧАТ.
17
0
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
ВЪРНЕТЕ БЮЛЕТИНИТЕ ЕВРОПА СМЕ А НЕ МАДУРОВСКА ВЕНЕЦУЕЛА МАНИПУЛИРАХТЕ ВОТА ПЪПЪ И *** СЕ САМОНАЗНАЧИХА С ПОМОЩТА НА СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ И ГРАБИТЕ БЕЗНАКАЗАНО КОКОРЧО КЪДЕ СА 8 МИЛИАРДА ТЕЧОВЕ ЛЪЖЕШЕ КАТО ОБЕЗУМЯЛЧЕКАТО СПРЕ ТЕЧОВЕТЕ ЩЕИМАЛО А СЕГА ДРУГО ЛЪЖЕ БЕДНА БИЛА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ТЯ Е БЕДНАОТ МНОГО МНОГО ГОДИНИ БЕ С ТЕЧОВЕТЕ ЩЕШЕ ДА ИМА БОГАТСТВА ЗА ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ ОСТАВКА
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая стрина от Крушовица смята с трици маймуни да лови. Връщането към смесено - с хартиени бюлетини и компютърни бланки ще помогне и то много, на ГЕРБ и ДПС и на следващите избори сегашната коалиция ще претърпи погром. Отделно ген.Янев ще дръпне доста от електората на БСП и за тая партия погромът ще стане разгром. Личи си, че Нинова разбира какво я очаква и иска да повлече към пропастта и ПП и ДБ. Каквото си надроби Техноимпекската, да си го сърба сама, защото за всяко прасе идва Коледа.
15
1
 
1
 
! Отговори
Това на снимката преди 2 години
от 32 пол ли е?!? Европейски ценности, сър...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С желание и удоволствие ще гласувам с хартиена бюлетина!
13
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Червените винаги са били ***
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако трябва да се избира между купен и платен вот - КУПЕНИЯ вот е по-близо до реалния вот на гласоподавателите. Гласуването с хартиени бюлетине не може да бъде фалшифицирано до 100%. Този който отказва да се броят и да признават само разписки от машинното гласуване, се натиска за 100% фалшифициране.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Майора. Само дето Ганьоландия не е сред развитите страни. Друг подход е нужен за бай ти ***, той вече е хроничен мошеник. А това че невежото население има повече доверие в хартийките, просто доказва, че още не е влязло в 21 век.
10
0
 
10
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе анонимници къде в Европа се гласува с машини? Щом най развитите страни като Грмания , Франция и останслите го отрекоха , значи няма смисъл! А у нас изборите бяха спечелени с машините на Мадуро и софтуера проверяван от ДБ!
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България трябва да се гласува само машинно, защото Бай Гаанио прави избори. Той прави невалидни бюлетините на опонента, купува цели изборни комисии, купува избиратели, прави по 350 хиляди невалидни бюлетини и греши протоколите. Затова закупихме машините.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП забрави 350 хиляди невалидни бюлетини, сгрешените протоколи, купения вот в Турция и недоволните секции с чувалите.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж има още 3 години и 8 месеца до изцорите, ама май, някои ни подготвят за подмяна на подмяната. Хах. Броя гласуващи за ГЕРБ, ДПС, БСП традиционно е приблизително еднакъв, макал, че тоя на БСП леко намалява... ПП и ДБ не се съмнявам, че и те ще разчитат на гласовете на първенюта, така че и те не са интересни. Въпроса е колко от А-политичните 70% ще се вдигнат до урните и ще гласуват за партиите на неутралитета "т.н. русофилски". Имам лична карта за пръв път от 4 години и съм готов за избори;)
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не вярват в машинното гласуване. Междувременно тези нови управляващи са нелегитимни. За тях не са гласували дори половината от имащите право на глас. Едни излишно хвърлени пари на вятъра. Само да се угоди на чуждо посолство имащо за цел да управлява геополитиката на България.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гугъл променя думата гласува с гладува. Няма случайни грешки.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да знам дали гласът ми е преброен такъв какъвто е? Каква е гаранцията, че гласувам хартиено и гласът ми няма да се касира и да се даде на друга партия машинно?
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Франция както видяхте гладуват само с хартиени бюлетини. Да не би огромна Франция да са по-големи будали от българите? Защо машините на Мадуро не са въведени другаде в ЕС?Защо никой другаде не се възползва от машинно гласуване? Защо онзи ден Унгария гладува само с хартиени бюлетини? КС на редица държави отдавна постанови, че измамите с машини са трудно доказуеми..В България инсталираха машини, за да вкарат удобни политици във властта.Елементарно е.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуването на хартия да е отделено от това с машините, после отделно се броят гласовете за да няма злоупотреби.