Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

В момента най-малко имаме нужда от нови избори
9 май 2022 09:49, Петя Славова
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента най-малко имаме нужда от нови избори", обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", допълни той.

Още по темата

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

"Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината", коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. "Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.", обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: "Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките", уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

"Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа."

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Този ми става вече по-противен и от Борисов...
112
2
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Президентът трябва внимателно да прочете конституцията и да съобразява действията и изказванията си спрямо правомощията ,които са му отредени.Изпълнителната власт се осъществява от министър-председателя и съответните министри.
111
2
 
19
 
! Отговори
Олд преди 1 година
Магарето на Путин ръси руски опорки.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ако в Савини така или иначе цените са космически, така че премиерът надали може да разбере изобщо за какво говори президентът. Тъжното е, че над 70% от хората са вече не само енергийно бедни, а БЕДНИ. Вижте статистиката. Над 70% не достигат минимума за комфортен живот. Но тъй като прагът на бедността е някаква измислена цифра, от сорта на 413лв, очевидно няма как да ни преброят за бедни. Ама хайде пробвайте да оцелеете с 413лв на месец.
109
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
от техен интерес е да избегнат каквато и да било инфлационна революция, защото ще са последното проруско поколение и може да им купят билети за кобзон същите, които ги избраха за управляващи
108
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам ме е, че тоя слуга на Нациста в Кремъл представлява България по какъвто и да било начин.
107
1
 
20
 
! Отговори
Скрий се бе преди 1 година
Мегафон на путин
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква манипулация защо да ги запазим а не да ги свалим а
105
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
президента на най-бедната и слаба държава, по думите му на радев, плаши с цените на газа, абе, да не би да са ниски цените и сега като е руски, петрола и той руски за сега, ама с цени на американски, така че какво плаши...
104
1
 
18
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Това боратино още ли му давате думата?
103
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за какви цени на газа бълнува тоя, но от началото на 2020 русия е повишила цените на газа средно с 900%. Напънете се и се сетете, че още есента бяха дискусиите за непосилните цени. Още преди нахлуването в Украйна, русия беше обявила война на Европа с безразборно качване на цените. Всеки може давиди развоя на цените на газа от газпром в интернет.
102
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 1 година
И като плашиш с цената на газа какво?То тва е схемата с плашилото на Путин. Ще стане скъпо, ще стане скъпо! Ами да, скъпо ще е. Но свободата е по-скъпа. Да не му излезе през носа на джуджето? Започнал бил война в името на мира. Що за болен мозък?
101
2
 
19
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Чорапа що не полага венец пред паметника на съветската армия, нали това е "празник на СССР и победата над хитлеристка Германия"? Да не би да се е сетил, че същата тази освободителна армия влезе като "победител" и у нас и в целия соцлагер и си завоюва източна Европа за 40-50 години? "Правилен" беше СИВ, сега НАТо са гадняри, Путин иска отново желязна завеса, ура, другарю президент!!!
100
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълския слуга Радев иска да продължава да подкрепя Путинския нацистки режим, но е дошло време разделно!
99
4
 
23
 
! Отговори
Путковисти преди 1 година
От тебе тръгва всичко и вдигнатото юмруче Разеденител на нацията
98
2
 
28
 
! Отговори
Венцислав преди 1 година
Проклет предател!
97
2
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 година
Този се обръща 1453 пъти....Първо натресе Просто Киро,сега ще натресе Стефан Янев! После още вярвайте,че е руска марионетка! 'Фце блеещи!
96
6
 
24
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
На крив Путин - Украйна му пречи. А и целият свят!
95
3
 
23
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Радев мечтае за еднолична враст по подобие на Путин. Чрез служебни правителства.
94
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен96Това не е истина,а брутална лъжа.- Едва ли си толкова бъгнат мозъчно,най-вероятно ти се плаща,за да я пишеш,но в БГ хората са умни,за разлика от харвардските пришълци.ПУТИН НЕ ЕВИНОВЕН ЗА ИНФЛАЦИЯТА,А ЕС ,КОЙТО НАЛАГА ВРЕДНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА. ВИЖ ИМ ДИРЕКТИВИТЕ ЗА ТОКА,ВОДАТА,СЕГА ЗА ГАЗА И СЛЕДВА НЕФТА.