Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

В момента най-малко имаме нужда от нови избори
9 май 2022 09:49, Петя Славова
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента най-малко имаме нужда от нови избори", обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", допълни той.

Още по темата

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

"Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината", коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. "Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.", обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: "Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките", уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

"Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа."

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
И какъв му беше проблемът на Путин - банката да си обръща евро и долари от газ и петрол БЕЗ да се открива нова сметка В рубли?!!! Той не може да задължи СВОЯТА БАНКА да прави това, но иска да задължи ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ГО НАПРАВЯТ?!? НЕ БЛЕСТИ С АКЪЛ!!!СОРИ, НО Е ТАКА.
72
5
 
17
 
! Отговори
До г-н Президента преди 1 година
Многоуважаеми г-н Радев, моля, като техен радетел, изпратете Кирчо и Кокорчо, да си ходят по трите моста над Дунав, които обещаха, да минат през трите тунела, които обещаха и да изберат една от трите скоростни магистрали, които също обещаха след като спрът кражбите! Да не се окаже, че са обещали завод за батерии на Прокопиев, а той на тях чекмеджета с кюлчета, ама в Америка!
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че Путин им развали рахата на тези самозабравили се селски аристократи. В такива трудни времена се вижда какви велики генерали и чалгарски лидери ви управляват. Мислят само за джобовете си и чекмеджетата си. Истински Бостански благородници!
70
5
 
8
 
! Отговори
чудовищна инфлация преди 1 година
чудовищна инфлация, Всеки ден става по-скъпо това е хиперинфлация 600лв. нищо са вече!
69
7
 
14
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Ние искахме да запазим цените на газа, но вашите шефове прекрати ха договора едностранно, комунистическа мижитурке! Импийпмънт за тоя *** резидент
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес пазим газта, утре ще ни приканват да пазим ивицата Газа, а други ден някои ще се сетят, че трябвало да си пазим газа.
67
9
 
8
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
My.Н.д..йО, вчера се поставяха цветя пред паметника на загиналите против фашизма. Днес е ден на Европа. Туй че в Русия (СССР) честват на 9-и чай победа на фашизма е заради сатрапа Сталин заради когото се подписва отново капитулация ден след като войната е свършила. Ама ти нали не си европеец, си я караш както са те учили. Митрофанова ще е доволна от теб.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами като искате да се намали инфлацията вдигнете основната лихва, това е антиинфлационна мярка, а не да ми раздавате пари за компенсации, ама не Ви изнася нали, щото вашите другаре са се налапали с евтини кредити
65
20
 
3
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Слава Руска Федерация
64
4
 
17
 
! Отговори
МММ преди 1 година
Тоя стана нещо средно между пенсионерка ядосана от цените на Женския пазар и мома плакалница! Да, българина е уморен - от цялото празно политическо говорене от което не излиза нищо смислено. Ядете се като глутница проскубани улични песове, докато държавата се срутва по всички направления. Цени и инфлация - извън контрол, идея за енергоносителите - никаква, изнасяме оръжие подмолно изотзад, а пред Европа и Света сме хленчещи мекотели. Как успяхте едновременно всичко да объркате?
63
2
 
2
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
До: 66 Ейййй, аз знаеш ли че имам къща с голям двор там! Дали ако не копнем по-дълбоко в двора няма да бликне нещо?Засега един геран имаме само (кладенец) и той е полупресъхнал с вода.
62
4
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Той сигурно е запазен за някоя западна фирма! Споко, няма да остане в земята, още не му е дошло времето!
61
7
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
До До 56это не наши проблемы, хотите газ - платите рублями. Хер на краварите!
60
2
 
1
 
! Отговори
До Ми555 преди 1 година
Ама няма да ревеш за земните след 6 месеца, нали!? Или тогава друго ще пишеш? Стиска зъби и боли не боли до край!
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В севрозападна България още 2012 година са открити над 400 млрд. куб.м шистов газ и над 80 млрд. куб.м конвенцинален газ, и всички партии и ГЕРБ и БСП и ДПС са възпрепиятствали съвсем умишлено разработването на този добив, това е истината, за газа в черно море е излишно да говорим
58
3
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ДЪРЖАВНИКЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е АСЕН , НЕ РАДЕВ!!!
57
1
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
И какъв му беше проблема на путин банката да си обръща в рубли всички плащания за газ и петрол???
56
4
 
17
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Ако се върнем към руския газ - ЗАБРАВЕТЕ ЗА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ, ЗАБРАВЕТЕ ЗА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ, ЗАБРАВЕТЕ ЗА КАКВАТО И ДА Е СВОБОДА!!
55
3
 
13
 
! Отговори
Kokо преди 1 година
Този агент на путин как ще го трая още 5 г. не знам.
54
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ден на победата над хитлерофашизма, българи!