Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

В момента най-малко имаме нужда от нови избори
9 май 2022 09:49, Петя Славова
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента най-малко имаме нужда от нови избори", обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", допълни той.

Още по темата

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

"Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината", коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. "Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.", обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: "Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките", уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

"Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа."

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай му на българина свободата да се оплаква и да яде банани и му кажи, че е част от демокрацията па после му гледай сиира 50 години. Толкова жалко подобие на съществуване и мисловна дейност не се среща дори и в най-отдалечените пустинни региони на Мали.
92
0
 
16
 
! Отговори
Aналист преди 1 година
Радев подлива вода на Корни, сигурно си прави планове като му свърши мандата да оглави БСП
91
4
 
16
 
! Отговори
моч преди 1 година
Диктаторските амбиции и съпътстващите ги политическо инжИнерство и интриги на преZидента ще завършат не просто с някаква си там национална катастрофа , а с трагичен разпад на териториалната ни цялост и окончателно унищожение и заличаване на клетата ни държава !
90
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро народа с помощта мощта на РФ ще прогони Ндсвета и всичките им разклонения, разсейките ще бъдат изрязани оперативно
89
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Инфлацията, високите цени са на първо място заради действията на Путин заради амбициите да завладява територии" - защо Путин да е виновен за цените на горивата? Много добре си спомням как нарочно в Европа никой не си преподписваше договорите за газ още 2018та, 2020та се смяха на Орбан, сега всички реват? Бих казал, че който каквото търсеше на политическата сцена си го намери. Настоящия момент е резултат от действията на милиарди живи организми и никой обект не съществува без субект.
88
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"глада,студа,и геноцида" - много ми е смешно като видя такъв тип бедни души. Какъв студ, ако си поддържаш дома в добро състояние - дограма, топлоизолация - температурата не би трябвало да пада под 17градуса. Глад? Една тенджера боб или леща за тричленно семейство струва 3-4 лева, геноцид - тия дето заминаха за чужбина и си зарязаха родителите ли визираш, щото останалите живеят съвсем нормално? Какви са тия велики кризи, които винаги дебнат над България?
87
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията, високите цени са на първо място заради действията на Путин заради амбициите да завладява територии, после са радевци, кирчовци, другарката и т.н.
86
5
 
16
 
! Отговори
До 88, ученият преди 1 година
А ти от къде знаеш какви са последствията за околната среда от добива на шиистов газ - от "медиите" ли? Последните 2 години тези "медии" ясно и точно заявиха какво представляват - инструменти за пропаганда на лъжи и усмиващи ИСТИНАТА. Всеки който говореше против "ваксините" според тях беше конспиратор, луд или престъпник. Е сега след като Файзер ги принудиха да си покажат документацията за отровите всъщност се оказа, че това не са ваксини, а смъртноста и страничните ефекти са ИСТИНАТА.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудовищната инфлация не е риск. Тя е сигурен резИлтат от престъпното управление на държавата, особено последните 10 години.
84
5
 
13
 
! Отговори
Въй преди 1 година
Рундьо, Рундьооо, ти ни докара до това дередже. Натресе ни разни случайници, куци катъри и кухи ***, а сега се правиш на ощипана мома.
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията и въобще глада,студа,и геноцида,който се очертава са в резултата на енергийната и газовата политика на ЕС. ЕС по заповед на групировата ГРЕЙТ РИСЕТ заложи този АД,който идва. Тази пестъпна ерегийна политика води до тази брутална инфлация,и плановете им са този геноцид да е дълго време,дори завинаги,а на като 90-те за кратко.
82
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Обективно" - Че как какво им пречи като им блокираха сметките? За без пари ли, щото европейците сме много готини? Още от 2016та когато Саудитска Арабия слага нов принц имат сделка Русия да продава петрол в Азия, а Саудитите да вземат Европа. А за газта на Европа на никой не му дреме. Колкото по-бедна е Европа, толкова повече за Азия, Африка и Ю. Америка, а там 80% от държавите от 5-6г насам са под протекцията на Русия и Китай.
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руският президент Радев пак защитава небългарски интереси, нищо, че ни спряха безпричинно газта !" - така и не захомни, че Радев е възпитаник на САЩ и е единствения български политик стигнал ниво на английски език Б2. (Дори Кирчо четвърт-вековния имигрант едвам крета с ниво Б1)
80
10
 
20
 
! Отговори
Предател Радев преди 1 година
Руският президент Радев пак защитава небългарски интереси, нищо, че ни спряха безпричинно газта !
79
2
 
16
 
! Отговори
. преди 1 година
До Анонимен 66 - ти имаш ли изобщо представа какво е шистов газ, как се добива и какви са последствията за околната среда???
78
9
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Цирка на предателя Радев вече го гледахме веднъж - говори едно за пред нас, "простолюдието", а прави точно обратното. Слушай ей cмe6ниko, ние помним когато камерите те снимаха сред народа и се ръкуваше с всеки ухилен до уши сякаш все едно беше един от нас. А какво стана след това бе ПРЕДАТЕЛ долен - натресе ни натовската поdлoгa Янев, който въведе фашисткия сертификат, полиция и охрани ни гонеха от магазините,"тестваха" децата ни, не им даваха да ходят на училище.И всичко това заради "ваксините"
77
7
 
17
 
! Отговори
Пророк преди 1 година
Путин ще бъде приведен в ликвидация от собствените си олигарси, които ЧУСОВИЩНО ОБЕДНЯВАТ И НЯМАТ ПРИХОДИ ОТ ГАЗ!!! Нищо не пречеше приходите в евро и долари да се обръщат в рубли и Без втора сметка на вносителите. Путин падна в Собствения си Курт капан!!!
76
14
 
22
 
! Отговори
САЩ ограбиха Българи преди 1 година
САЩ ограбиха България с 3 милиарда под предлог самолети. В същото време самолетите за украйна пристигат веднага и то безплатно.
75
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, така! Мен политиката на евросъюза ви не ме брига. Искам газ и що-годе нормална икономика. Да ви таковам у солидарността с евросъюза и щатите. Цената на тази солидарност е пресолена. Ама не искам да ви я плащам, щото вие ще си рахатувате и що ви дреме. Нали сте изпълнили дълга си към ЕС и те са ви се отблагодарили...лично, а ние дуем горещата супа и за дълги години, ако сме живи.
74
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си има предостатъчно газ за задоволяване на собственото потребление, ама не Ви изнася да разработвате находищата, щото нема да има масковски комисионни