Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер

Инфлацията е безпрецедентна, заяви той
5 юни 2022 16:51, Нели Христова
67
Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер
Снимка: БГНЕС

Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.

И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи, посочи още министър Гьоков. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", каза още Гьоков.

По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министър Гьоков  възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

По думите на социалния министър се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Георги Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам, че и да си пишем тук няма смисъл, единствено социалното напрежение малко се намалява
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали инфлацията е 14%,защо обещаното увеличение е 10%, /ако ги даде/
56
2
 
16
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
*** нахалника , ако намалим пенсиите и заплатите накаде да ги намаляваме те са крайно ниски и сега
55
2
 
4
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Номер 46 пита защо няма протести при тия надути цени Ами няма защото няма кой да вдигне юмрук и няма кой да плаща. Дори Мая не е готова да ляга по плочките и да разнася ковчези.
54
3
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Народееееееееееее, крийте доходи, колкото повече даваш, толкова по малко вземаш като пенсионер. Наистина, видях го
53
3
 
3
 
! Отговори
към к.56 преди 1 година
Извинете: щЕ получат
52
4
 
7
 
! Отговори
до мин.Гьоков преди 1 година
Пак ли ще разделите пенсионерите на групи и половината от тях ща получат 5,6% ( на предишното осъвременяване - 5%)? Червено псе!
51
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко ако изпразни Чекмеджетата ще има поне за 100% увеличение на пенсиите и 150% на заплатите. Ама май не иска. Защото е свикнал само да взима, не у да дава. Сега тия новите ще му сърбат попарата, която дроби 12 години.
50
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете Банкянския крадец Той ще ви увеличи пенсиите с 200%.
49
9
 
17
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Точно ГЕРБ за 12 години увеличиха пенсиите само 2 пъти. Затова са толкова ниски сега
48
14
 
14
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Отивай да протестирал в Банкя. След 12-,годишната диктатура на Тиквата, Държавата е оглозган кокал.
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 10% ли? Нали уж беше 21 ?
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странно само за пенсии се говори от старта на правителството. За мотора на държавата младите хора нищо. 2 години пандемия, 1 лев не дадоха на хората къде всеки делничен ден рейса и на работа, скапани вечер и пак после. Баси не е истина. Сега инфлация пак нищо, се о инат цел. Явно целта е да се изгонят младите и да останат пенсионерите.
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма протести при такива надути цени в България и инфлацията е 2-3 пъти по висока от другите държави на ЕС?
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма протести при такива надути цени в България и инфлацията е 23 пъти по висока от другите държави на ЕС?
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора не виждате ли как ви крадат спестяванията и доходите крадливите комунисти. Крадат яко пари от хазната и после с изкуствено надутите цени и увеличеното ДДС искат да се пълни хазната на ваш гръб. Хубаво, че не живея в България.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само прочетете внимателно какво казва този: Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия променят бюджета през три месеца, ама тръгнали да правят план за влизане в еврозоната след по малко от две години. ОСТАВКА
40
3
 
7
 
! Отговори
Мечка преди 1 година
От 2 юли ще има 20% информация.
39
2
 
13
 
! Отговори
много ф преди 1 година
Първия път -когато обезцениха лева.Народа имаше спестявания в банките-вичко отиде.Втория път,когато "приватизираха"печелившите отрасли и предприятия.Третия път -ето сега.Но ние мием *** и лъскаме дърти бастуни в ИвропЪтЪ.Това е важното.Правим простотии безнаказано,събираме по два месца пари за да идем един път на еромасаж.Можем да пием бира в градинките-какво ни трябва повече?Уфффф