Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер

Инфлацията е безпрецедентна, заяви той
5 юни 2022 16:51, Нели Христова
67
Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер
Снимка: БГНЕС

Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.

И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи, посочи още министър Гьоков. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", каза още Гьоков.

По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министър Гьоков  възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

По думите на социалния министър се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Георги Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо излъгахте, че ще е с 21% увеличението? Седмици лъгахте хората,а те ви обясняваха, че с 60-те лева Ковид добавката може да са 21%, но реално няма дава повече от 10%. С 35 лева повече е по един лев на ден повече пенсията. При тази инфлация един лев повече на ден за хората с минимални пенсии е прах в очите на слепите. Престанете да лъжете възрастните хора!
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги когато управляват комунисти настъпват кризи, инфлация, може би да очакваме хиперинфлация и фалити на банки както през 1997г. Не се учудвам, защото специалистът по фалиране на банки и хиперинфлация (1 долар струваше 3000 лева) другаря Румен Гечев е в управлението.
16
5
 
10
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Която сума не може да компенсира даже половината от галопиращата инфлация??? А сегако прайми??? Отново ще чакаме благоволението на тия, що задкулисието ни ги натресе на главите. С пластмасовите кутии на Мадуро???...
15
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ДО 13 В статията не се споменават тези 60лв., а само 10% към основната ти пенсия
14
2
 
15
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Какво значи "отпуснтите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент", че нещо не ми е ясно? Нали приеха че от 1 юли ВСИЧКИ пенсии щге се увеличат с 10% и на всички ще се дава добавката от 60 лв. А от 1 октоври ще има преизчисление на пенсиите по механизъм, който все още не се знае какъв ще бъде и се очаква тогава да старите пенсии да бъдат актуализирани спрямо някаква по-нова база. Гьоков както винаги говори неясно и си противоречи....
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден намалява увеличението на дохода а расте увеличението на цените. И се карат за евро че трябва да не е лев.
12
6
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
ОСТАВКА крадци и некадърници. Искам си 300 лв.пенсия + 60 лв.добавки и цените при Бойко Борисов, отколкото 407 лв.пенсия + 60 добавки и цените сега.
11
1
 
18
 
! Отговори
?!? преди 1 година
От тия става ясно че инфлацията е в цяла Европа във Франция е 4% в България е 34% . Тоя БСП се грижи най вече за електората си. За това доходите на работещите се обещава, но в някакво бъдещо време, сега те ще изнесат инфлацията на гъба си. Доколкото до пенсиите те не се увеличават, те догонват инфлацията. Като цяло всичко е пълен крах. Страха от народа, ги кара да не взематдправилните мерки, това значи, че са нелигитимни и безплодни като коалиция.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11, Защото Турция не е в Европа.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.' ---- а що доматите в турция са 1.50, тук 4 лв? а а95 там що е 2.60, тук е 3 30?
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Как откъде ще вземат пари, ще теглят нов държавен дълг от 10 млрд. лева и после и внуците ни няма да могат да ги изплатят
7
2
 
20
 
! Отговори
koko преди 1 година
нали беше най малко с 20% ве мошеници !!! наближава датата и ае 10% а?И си мися че след като ги увеличите след по малко от месец цените на стоките пак ще се вдигнат и то повече от 10% !
6
2
 
12
 
! Отговори
абе преди 1 година
абе льо-льо, нали беше 20% , сега стана 10%, има време до първи, може да стане и 5%.....бойко, бойко, колко си прав - лъжат ви, крадат ви!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излъгахте за пореден път пенсионерите с онези 21.6%, сега за 10% говорите, от 1 Юли една студена вода ли да пият?
4
2
 
25
 
! Отговори
смешници преди 1 година
Всичко се вдигна със сто процента той ще вдига пенсиите с 10 процента.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионер примерно - 500 лв. пенсия увеличена 10% - това са 50 лв . - нова пенсия 550 лв. Министър примерно заплата 5000 увеличена 20 % - това са 1000 лева нова заплата 6000лв.Честито ва пенсионерите и министрите. А защо не може увеличението да е обратното на пенсионерите 20% които обещавахте и на министрите 10%.
2
2
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
абе гьоков , нали увеличението щеше да е 21.6 - 20 % , кво стана ?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А минималната заплата кога? От къде ще вземете пари за увеличение на пенсиите?