Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер

Инфлацията е безпрецедентна, заяви той
5 юни 2022 16:51, Нели Христова
67
Гьоков: От 1 юли ще има 10% увеличение на пенсията за всеки пенсионер
Снимка: БГНЕС

Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.

И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи, посочи още министър Гьоков. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", каза още Гьоков.

По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министър Гьоков  възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

По думите на социалния министър се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Георги Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
18
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
40 г трудов стаж 2 категория, 380 лв.Молба за преизчисляване/проверка/отказват да заведат
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз питам кой ще ги изработи тези безкрайни увеличения
36
4
 
15
 
! Отговори
много глупаци преди 1 година
и *** има тук-малко са ви трепалЕ ***.България до 89 година имаше ЗЛАТНО покритие на лева.Нямаше инфлация.Имаше здравеопазване и образование.Имахме стаилни заплати и пенсии,АДЕКВАТНИ на цените.Нямаше шанаджии,нямаше безработица,нямаше ***.Имахме армия,готова да смачка който и да е от съседите ни.НЕКОРУМПИРАНА милиция,прокурори и съд.Природни богатства -за държавата.Сега,който има акъл,д си направи сметка...ЗА 35 години България я фалират вече трети път в момента.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз не съм пенсионер но и на мен ми е необходимо увеличение
34
1
 
15
 
! Отговори
При 11 % преди 1 година
Заложена в бюджета инфлация увеличение ли е на пенсиите 10 % или намаление - само питам
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсиите са минимални не защото хората не са работили нищо, а защото са се пенсионирали отдавна. Пример моя роднина е пенсионирана учителка с 40г.трудов стаж, но получава 390лв.защото повечето стаж и е събран когато заплатата на учителите е била 178лв. Пенсионирала се е на 560лв заплата преди няколко години. Но повече от 25г.тя е получавала под 209лв.заплата. Така, че не винаги минималната пенсия означава, че човекът не е работил. Хора с 42г.трудов стаж са с минимална пенсия.
32
4
 
5
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
До Анонимен Ама това им нарежда от европейския сьюз. Всеки един икономист знае че инфлацията се ограничава с увеличаване на лихвите . Тия пенсии на практика са увеличават като сума, но заради инфлацията реално покупателната способност е по малка. А за Русия всичко се прави в условията на война. А защо никой не говори за заплатите а само за пенсиите
31
13
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Когато Боко ви вдигаше ток,парно и вода по 2 пъти в годината не ревахте,а сега виете като бесни кучета.И пенсията не ти е 360 лв.Освен ако нищо не си работил през целия си живот.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 юли ще има 10 ама дръжки. Нищо няма да има. Инфлацията е изяла това увеличение и хората ще получават по-малко.Извинявам се. Автокоректа ми е скочил на въпреки. Властта лъже хората. Оставка.
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато комyнистите дойдат на власт - кражби, фалити, социални трохи
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 юли ще има 10 ама дръжки. Нищо няма да има. Инфлацията е издала това увеличение и хората ще получават по-малко.
27
8
 
7
 
! Отговори
До 12,пенсионер преди 1 година
Аз пък си искам 200-те лева заплата при бай Тошо и хляба по 20 стотинки.Вие акъл имате ли бе,или деменцията ви го е стопила?!
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 19 370 лв + 60 лева прави 430 лева до 460 лева прави 30 лева което е увеличение едва 6 % при инфлация до юли от 20 % без тези 60 лева от 2020 г. досега когато инфлацията е още 20 %. Получава се компенсация от 25 % за инфлация от 50 %. за 2 години 2020-2022 г. или реално е намаление на пенсиите с 25 %.
25
14
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Аман от неграмотни пенсионери,искащи си 300-та лева при Бойко.Нямам думи!
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата ви е тотално сбъркана. И продължавате промяната към на всеки по равно- на "калпак". Планова икономика по социалистически.
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за пенсии няма. Ще плащат пенсиите с пари от заемите. България е пред фалит щом изядоха пенсионните фондове. Докато няма закон за Лустрация, няма да се оправи България. От БКП/БСП БЪЛГАРИЯ е фалирана общо 6 пъти. Три пъти от БКП до 1989 и 3 пъти след 1989г.в първите 15г. Това може да се провери. Нямам идея да пиша неверни данни. Мисълта ми е, че комунистите държавата фалират, внуците след тях крадат. Как се допусна отново комунисти да фалират България? Българите mазохисти ли са?
22
4
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Научи се да смяташ.Ако получаваш 460 лв.пенсия,10%+60 лв.добавка,прави повече от 21%.Т.е.ще получиш допълнително 106 лв.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. В Русия инфлацията е не повече от 10 % . Нито газа нито тока са скачали а бензина малко . Само автомобилите поскъпнаха щото има части които не се произвеждат в Русия но и този проблем ще бъде решен . Като цяло инфлацията в Русия под 10 % а в България е над 15 % . Путин лошия вдигна пенсиите и заплатите с 10 % при лихви от 12 % Което е нормално. Тука при 15 даже 20 % инфлация 0 % лихви и 10 % вдигане. За нищо не ставате евроатлантическите партии.
20
2
 
11
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Че почакат някой да им плаща осигуровки. Мойта е от март тази година. 60лв по малко заради отпаданато на трите най силни години преди 1996г. - 80лв заради коефициента на признатия стаж който остана по 1.2 а не по 1.35.---155лв заради това че нямам право на 10 % увеличение. Или 295лв по малко от увеличението на пенсиите. ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ ИМ ПЛАЩА РЕАЛНИ ОСИГУРОВКИ. ИЗКРИВИХА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА. ИДЕ ЖАН ВИДЕНОВО ВРЕМЕ
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де,защо високите доходи на европейците не им помпа инфлацията?Може ли някой да ми обясни?