Петър Стоянов: Помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си

Най-умилителни са даренията от по 20 лева, заяви президентът
14 юли 2022 18:00, Нели Христова
172
Петър Стоянов: Помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си
Снимка: БГНЕС

"Изключително важно е да се върнем към нашите възрожденски корени на народ, който е добродетелен, проявява човеколюбие и солидарност към другия". Това заяви пред БГНЕС Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.).

Стоянов коментира случващото се в Украйна, съдбата на бежанците и солидарността на българите.

"Тази брутална агресия, колоните бежанци – предимно жени и деца, които не знаят дали ще се върнат в жилищата си повечето, от които са разрушени, това наистина засегна дълбоко българския народ. Трябва да кажа, че колкото е важна помощта на нашите доброволци, на нашите съграждани за украинците, толкова е важно да се осъзнае, че помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си", каза той.

Стоянов добави, че по този начин ние даваме най-добрия пример на нашите деца и на нашето общество. Човешката солидарност е тъканта на всяко едно общество. Когато тази солидарност надхвърли националните граници, когато помогнеш на човек в беда просто така, защото е човек и защото е в беда, това вече приобщава нас българите към най-сериозната, най-осветената европейска хуманистична традиция. Затова е много важно примерите на солидарност на хората да бъдат съобщавани, да бъдат известявани на българското общество. Имаме нужда от добри новини, имаме нужда от добри примери".

На въпрос дали трябва да насърчаваме хората, които искат да помагат, Стоянов заяви: "Убеден съм, че доброто трябва да бъде насърчавано и трябва да излиза на преден план. Ние се уморихме от тежки, негативни, бих казал даже от кошмарни новини. Имаме нужда от такива добри примери".

Бившият президент заяви, че за него най-умилителни са тези дарения по 20 лв., хора които са купили по два шампоана и два сапуна. Малко нещо, с което искат да помогнат на един украински бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точен както винаги. Не е като онова кремълско плашило Радев.
97
2
 
25
 
! Отговори
Битълса Петьо преди 1 година
Зъбльто и той да каже нещо.И понеже помогна много на България като президент,сега помага на Украйна.
96
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помагаш на банковата си сметка, това го знаем, а цената на помоща ще я плати народа. Той е! Знаем го какъв е и пак има наглоста да дава мнение и да използва медиите за собствена облага и пиар. Наглост без граници!
95
2
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До :) Градски, стара ти е опорната точка. *** в Истанбул - там обменят рубли по курса на чичко Гугъл.
94
0
 
11
 
! Отговори
Лаладжия преди 1 година
Когато бешепрезидент и посети Израел, там след това коментираха, че Петър Стоянов може да говори дългобез да казва нищо.
93
3
 
22
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Анонимен 91: Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие Войната вече не можеше да не започне.
92
0
 
7
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Когато предизвикваш, летят и ракети. Пламналият пожар трябва да се потуши по мирен начин. Иначе бат ти Петьо от снимката умее да говори, без да се разбира какво иска да каже.
91
1
 
18
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Това продажно жалко недоразумение на природата Петър Стоянов трябва час по скоро да увисне на въжето!
90
19
 
5
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
Да ви го набия на всички червени *** тук!
89
5
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 92: Точно така е. Рублата вече втори месец поскъпва спрямо долара и вече е от най-стабилните валути. Това че ти не го разбираш, си е твой проблем.
88
0
 
18
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Откъде го изкопаха това краварско конче вихрогонче... ===)))
87
0
 
9
 
! Отговори
Ноби преди 1 година
как имаш очи изобщо да се показваш, трябва да си много нагъл ***, кон.
86
2
 
6
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 89: От руските ракети загиват укронацистите, а украинската армия умишлено обстрелва жилищни квартали в освободените от укронацизма градове в Донбас и Луганск. Схващаш ли разликата?
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха 58.28 рубли = 1 долар и рублата била една от най-стабилните валути :) Ей това червената пропаганда е голямо нещо.
84
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един мъдър и опитен политик ще призове за дипломатически призиви за спиране на войната." - Много световни политици с години пробваха по дипломатичен път да спрат имперските амбиции на Русия, но не успяха. Когато ракетите вече летят срещу теб, не върви да преговаряш с тях, вместо да се защитаваш.
83
2
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
До Анонимен 86: Русия е пред фалит? Това пък откъде го измисли? Рублата вече втори месец поскъпва спрямо долара. Погледни курса в чичко Гугъл 58.28 рубли за долар в момента. А еврото поевтиня до едно евро за долар. Това говори ли ти нещо? Рублата вече е от най-стабилните валути. Който иска да купи нефт или газ от Русия трябва да плаща в рубли.
82
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На мен проблем ми е инфлацията!" - От инфлацията няма да умреш, но от руските ракети хората умират всеки ден. Фашистите точно на това разчитат - хората да са егоисти и да си гледат само своето благополучие и да не помагат на Украйна.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Кон откъде го изпуснаха.
80
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин никой не смее да му каже че Русия е пред фалит, за да не му хвръкне главата. Затова старчетата в Кремъл си мислят че всичко е наред и има още какво да изтискват от бедния руски народ.
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един мъдър и опитен политик ще призове за дипломатически призиви за спиране на войната. Това е пътят за спасение, а не наливане на оръжия и подклаждане на огъня. Всичко останало са празни приказки и мазнъотене.